Iaşi: Renunţă la meseria de „mamă la stat“ după ce a crescut 14 copii (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paula Burlacu este o „mamă eroină", angajată la stat încă din anul 1999. A crescut până acum 14 copii din centrele de plasament. Reducerea cu 25% a veniturilor şi impunerea creşterii unui al doilea copil o determină pe femeie să se lase de profesie. Ieşeanca susţine că îi este imposibil să crească un copil cu 490 de lei pe lună.

„Mama Paula" (58 de ani), cum o strigă copiii din cartier, şi-a dedicat ultimii 11 ani creşterii copiilor abandonaţi. Zeci de suflete nevinovate i-au trecut pragul, iar 14 dintre ei au stat cu ea între un an şi trei luni şi patru ani.

În prezent îl creşte pe Costeluş, pe care l-a luat în grijă când avea doar două luni. Acum are trei ani şi jumătate şi merge la grădiniţă. Deşi este foarte ataşată de micuţ, Paula Burlacu spune că va renunţa la el pentru că nu mai poate să-i ofere tot ce-şi doreşte.

Femeia este decisă să se lase de meserie pentru că venitul de 640 de lei i-a fost redus la doar 490 de lei, din care 100 de lei se duc numai pe grădiniţa lui Costeluş.

„Mi-a ajuns cuţitul la os! Guvernanţii nu se gândesc că cei mai afectaţi de venitul redus sunt chiar copiii. Bani pe concediu nu am luat niciodată, sunt pontată doar de luni până vineri, câte 8 ore pe zi. Meseria de mamă înseamnă să munceşti 24 de ore din 24. Nu am primit nici al 13-lea salariu şi niciun fel de stimulente", îşi enumeră femeia nemulţumirile.



Ieşeanca este supărată şi pentru că i se impune să crească un al doilea copil cu doar 73 de lei pe lună. „Vom mai primi un copil în îngrijire pentru care vom lua doar 15% din salariu ", spune supărată „mama eroină“.

Paula Burlacu, asistent maternal

Cea mai mare mâhnire a „mamei Paula" este despărţirea de Costeluş. „Nu mă îndur să-l las", spune asistentul maternal. Paula Burlacu are poze cu toţi cei 14 copii pe care i-a avut în grijă şi ţine legătura cu ei. „Am avut o fetiţă pe care am ţinut-o la mine patru ani. Acum este în clasa a V-a la Focşani în grija unei famii. Este premiantă, mereu mă sună", spune melancolică femeia.

Paula Burlacu este mâhnită de faptul că ar putea să se despartă de Costeluş

Demisie în masă

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului susţin însă că asistenţii maternali trebuie să accepte condiţiile actuale de criză. „Vor fi însă şi vremuri bune, iar atunci şi condiţiile pentru ei vor fi mai bune. Noi nu le dăm al doilea copil în grijă pentru că vrem noi, ci de nevoie", spune Tiberiu Bantaş, purtător de cuvânt al DGASPC Iaşi.

De la reducerea salarială, 43 de asistenţi maternali din judeţ şi-au înaintat demisia. 50 de copii au fost plasaţi în sânul altor familii. În judeţ sunt 872 de asistenţi maternali.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite