Fostul subprefect de Iaşi, Tudor Leonte, a dat declaraţii în dosarul "mită la prefect", timp de trei ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La termenul de astăzi al procesului în care fostul prefect de Iaşi, Radu Prisăcaru, este judecat pentru  infracţiuni de corupţie a dat declaraţii şi fostul său coleg, Tudor Leonte.

Fostul subprefect Tudor Leonte a dat declaraţii în faţa magistraţilor mai bine trei ore. Acesta a spus ce ştie despre cazul Forna şi despre acuzaţiile aduse fostului prefect.

Tudor Leonte a susţinut că nu avea o relaţie de duşmănie cu prefectul suspendat Radu Prisăcaru, ci doar una oficială. „În 2005 Valerian Sălăvăstru, şeful de cabinet al prefectului Prisăcaru a venit la mine în birou şi mi-a cerut să-mi dau demisia. Când am întrebat motivul sau cine cere mi-a spus că nu prezint încredere şi că el este câinele păzitor al prefectului, şi în acea calitate îmi solicită demisia. Comunicarea dintre mine şi prefect se limita strict la relaţiile de serviciu şi la un nivel minimal. Nu exista o relaţie de duşmănie între mine şii prefect. Nu am încercat să plătesc nicio poliţie", a declarat Tudor Leonte în faţa judecătorilor.

În schimb fostul subprefect a precizat că la un moment dat a avut impresia că anumite dosare de fond funciar erau analizate diferit. „Aveam impresia că anumite dosare, cu un anumit interes, erau date spre analiză şi documentare unor funcţionari din colectivul tehnic pentru a se găsi o hibă pentru constrângerea persoanei care cerea retrocedarea să aibă o anumită atitudine, în sensul de a da mită. Nu am dovezi. E părerea mea", a spus Leonte.

În ceea ce priveşte cazul Norinei Forna, fostul subprefect a declarat că nu ştie foarte multe amănunte. „Nu am cunoscut la acel moment  şi nu cunosc nici azi detalii în legatura cu amplasamentul terenului oferit Norinei Forna şi nici cu situaţia juridică a acestuia", a declarat Leonte.

La termenul de astăzi avocaţii lui Toni Baltag şi ai prefectului au depus o serie de acte. Mai mult, apărătorii lui Radu Prisăcaru au solicitat o expertiză a interceptărilor.

Am demonstrat instanţei că există un număr de 14 drafturi de hotărâre în dosarul Forna, care din culpa domnului Leonte s-a amânat timp de 14 săptămâni şi s-a tergiversat practic semnarea hotărârii de Radu Prisăcaru. Era scrisul domnului Leonte el şi l-a recunoscut. Cu toate că el a declarat instanţei că nu durează decât o zi două noi vom demonstra că şedinţele Comisiei de Fond Funciar sunt din săptămâna în săptămână. A recunoscut martorul că toate atribuţiile de fond funciar i-au fost delegate de cître prefect. Am cerut o expertiză care urmează să stabilească autenticitatea înregistrărilor efectuate de DNA şi dacă vocea aparţine prefectului", a declarat Sandra Grădinaru, avocata prefectului.

Citiţi şi:

Procesul prefectului de Iaşi va fi reluat

Bătaie de joc: Dosarul prefectului de Iaşi a fost trimis a patra oară la Curtea Constituţională

Soţii Forna vor primi 16 hectare de pământ

La sfârşitul lunii august 2006, prefectul Radu Prisăcaru a fost arestat de DNA pentru că ar fi cerut trei hectare de teren din cele 16 pe care urma să le primească Norina Forna.

Alături de el au fost ridicaţi şi şeful Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), Flavius Ioniţă, omul de afaceri Cristian Maftei şi avocatul Toni Baltag. Cei patru au fost arestaţi o lună, iar la sfârşitul anului 2006 au fost trimişi în judecată sub acuzaţia de luare de mită şi complicitate la luare de mita.

Dosarul a fost trimis încă de patru ori la Curtea Constituţională în urma unor excepţii invocate de avocaţi.

Vom reveni cu amănunte

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite