E oficial: Lucrările la Palas sunt ilegale, iar prefectul de Iaşi trebuie să atace autorizaţiile în instanţă FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La aproape un an după ce o instanţă de judecată a anulat actul de asociere dintre Primărie şi firma Iulius Group, un raport al Corpului de Control al Ministerului Dezvoltării confirmă faptul că lucrările la controversatul proiect imobiliar nu au acoperire legală.

Oficialii au somat prefectul de Iaşi să atace în instanţă actele. Decizia vine după ce două complete de judecată au decis definitiv şi irevocabil că actele de la baza Palasului sunt ilegale.

Corpul de control al ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului şi al Inspectoratului de Stat în Construcţii Bucureşti a verificat, la începutul lunii iulie, legalitatea unor autorizaţii de construire a imobilelor din cadrul complexului Palas, eliberate de Primărie pe 6 mai.

image

Prin aceste acte, edilii au reavizat autorizaţiile de construire pe care judecătorii Curţii de Apel Iaşi au decis să le anuleze definitiv şi irevocabil, la doar 20 de zile distanţă. Imobilele „demolate“ de judecători se află în perimetrul de protecţie a monumentelor istorice, Palatul Culturii şi situl arheologic Curtea Domnească. Este vorba despre cinci construcţii care au fost autorizate ca spaţii comerciale.


Inspectorii au constatat că reautorizarea lucrărilor a fost ilegală şi, în consecinţă, l-au somat pe prefect să atace noile acte în instanţă. Aceştia au concluzionat că „Inspectoratul Judeţean de Construcţii Iaşi nu a putut dispune oprirea lucrărilor la aceste obiective în urma deciziei Curţii de Apel Iaşi, întrucât au fost reautorizate în lipsa unei dispoziţii legale exprese“. La o lună de la încheierea procesului verbal de control din 6 iulie, autorităţile ridică din umeri, pe motiv că nu au primit încă actul oficial pentru a lua măsuri în consecinţă.

Vezi şi:

Iaşi: Scandal la azilul de lângă Palas. Bătrânii, revoltaţi că trebuie să se mute în Bucium cu două sacoşe (FOTO)

Verdict ministerial în „afacerea Palas“. Aflaţi ce spun reprezentanţii Guvernului de cel mai controversat proiect imobiliar din Moldova


„Nu am primit niciun raport. Vreau să văd mai întâi concluziile Corpului de Control şi abia apoi hotărăsc ce fac. Inspectoratul de Stat în Construcţii trebuie să-mi ceară expres să atac autorizaţiile. Pentru intrarea în legalitate, voi face tot ce mi se cere“, a declarat prefectul Dragomir Tomaşeschi. Chiar dacă delegaţii Guvernului au ajuns la concluzia că şefii din Primărie au reautorizat actele ilegal, edilul-şef susţine în continuare contrariul.  „Palas este un proiect pe care vreau să-l finalizăm, pentru Iaşi şi pentru ieşeni. Nu mă interesează toate beţele în roate pe care le pun  un grup de interese sau altul. Mă interesează ca acest proiect să se finalizeze. Au venit fel de fel de organisme de la nivelul ministerului să verifice şi ei încearcă să facă un joc de picioare care, de fapt, nu este în regulă. Palas trebuie să meargă, presiunea făcută de anumiţi oameni din oraş care au interese personale nu mă interesează“, a declarat primarul Nichita.

Citeşte şi:

Cinci clădiri de la Palas, demolate de instanţă (FOTO)


Compania Iulius Group, constructorul ansamblului, susţine că verificările Guvernului sunt nişte „proceduri“ care nu ar afecta şantierul din spatele Palatului Culturii.
„Dezvoltatorul ansamblului urbanistic Palas deţine toate autorizaţiile, avizele şi acordurile necesare executării lucrărilor de construire la obiectivele din cadrul complexului multifuncţional, acestea fiind solicitate şi obţinute în conformitate cu prevederile legale aplicabile. Faţă de referirile la conţinutul raportului Corpului de Control al Ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului facem menţiunea că nu am primit un asemenea document întrucât verificările reprezintă o procedură între instituţiile de stat abilitate“, a declarat Gabriela Doboş, reprezentantul Iulius Group.

Şeful ISC Iaşi, tras la răspundere

Reprezentanţii Guvernului au scos în evidenţă şi faptul că şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii Iaşi, Valerică Andronache, a trecut cu vederea legalitatea anumitor autorizaţii de construire de la Palas. „Echipa de control a IJC care a întocmit actele de control a constatat în mod eronat că au fost respectate prevederile legale privind emiterea autorizaţiilor de construire, în condiţiile în care acestea nu au avut la bază dovada titlului asupra imobilului“, au susţinut membrii comisiei de control. Mai mult, prefectul Dragomir Tomaşeschi a semnalat că inspectorii de la Iaşi fac „schimb de corespondenţă“, în loc să aplice hotărârea judecătorească de anulare a autorizaţiilor de construire.

_________________________________________

Contractul de asociere, anulat de judecători

Compania Iulius Group continuă lucrările la ansamblul rezidenţial Palas, chiar dacă nu dispune de vreo formă legală de colaborare cu Primăria, iar terenul de sub construcţii se află în domeniul public.


Judecătorii Curţii de Apel Oradea au anulat definitiv şi irevocabil contractul de asociere în participaţiune dintre Primărie şi investitorul privat. Nici după nouă luni edilii nu au găsit o formă legală de asociere cu firma deţinută de milionarul Iulian Dascălu.


Toate actele sunt nule


Şefii oraşului au pus în executare hotărârea judecătorească doar parţial, trecând terenul de 12 hectare din spatele Palatului Culturii înapoi în domeniul public, dar refuză să încheie noi raporturi contractuale cu investitorul pentru a intra în legalitate. Întrebat ce act oficial stă la baza asocierii cu Iulius Group, primarul Gheorghe Nichita a răspuns vizibil iritat „nu vă spun nimic pentru că dumneavoastră vreţi să opriţi proiectul şi eu vreau să-l continui“.


În urma verificărilor realizate de Corpul de Control al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, inspectorii au recunoscut că toate actele emise în baza acestui contract de asociere sunt nule, inclusiv autorizaţiile de construcţii şi hotărârile de Consiliu Local pentru aprobarea documentaţiilor urbanistice. „Titlul asupra imobilului în baza căruia au fost emise toate autorizaţiile de construcţie a fost anulat în mod definitiv şi irevocabil de către instanţa de judecată, prin decizia nr. 976/18.11.2010 a Curţii de Apel Oradea, acest fapt atrăgând după sine, conform principiului subsecvenţei actului juridic, nulitatea tuturor actelor accesorii încheiate în baza lui“, au spus membrii comisiei de control.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite