Deţinuţii ieşeni sunt stimulaţi cu credite care le pot aduce recompense

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele aflate după gratii vor lupta, asemeni studenţilor în sesiune, pentru acumularea a cât mai multe credite, în cadrul unui program pilot destinat celor care participă la diferite activităţi din cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi.

Recompensele deţinuţilor din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi vor fi acordate în baza unui număr de credite. Practic, pentru fiecare activitate prestată, aceştia vor primi un număr de puncte care, la un moment dat, vor fi contorizate printr-o aplicaţie electronică. Astfel, spun reprezentanţii unităţii de detenţie din Copou, persoanele private de libertate vor fi stimulate să participe la cât mai multe activităţi şi, totodată, îşi vor putea gestiona singure punctele care le pot aduce recompense.

„Penitenciarul Iaşi este unul dintre cele zece penitenciare în care este implementat pentru o perioadă de şase luni proiectul pilot «Sistemul de creditare a participării persoanelor private de libertate la activităţi şi programe de educaţie, asistenţă psihologică şi socială, la activităţi lucrative, precum şi în situaţii de risc». Au fost derulate acţiuni de informare a persoanelor custodiate prin materiale de promovare, prezentări a unor materiale power-point, vizionări filme de prezentare prin intermediului studioului T.V. cu circuit închis", a explicat Gabriela Topoliceanu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Iaşi.

Informatorii,  recompensaţi în premieră

Una dintre situaţiile când deţinuţii vor primi credite în premieră este cea referitoare la eventualele informaţii pe care aceştia le furnizează despre alte persoane din penitenciar care continuă să aibă legături cu organizaţii criminale sau chiar teroriste. Dacă informaţiile se confirmă, aceştia pot primi între 10 şi 15 credite. Dacă, de exemplu, persoana închisă expune lucrări proprii la o expoziţie, poate primi o singură dată, 10 credite. Pentru participarea la o competiţie sportivă se primesc 10 credite, iar pentru participarea o singură dată la o piesă de teatru, 30 de credite.

Citeşte şi: Criminalii de la Penitenciarul Iaşi joacă teatru şi pictează după gratii

Deţinuţii de la Penitenciarul Iaşi ecologizează comuna Ţigănaşi

Totodată, deţinuţii pot pierde aceste puncte dacă calcă strâmb. „În cazul abaterilor disciplinare li se vor scădea din credite. De exemplu, pentru un avertisment primit li se vor scade 20 de credite, iar pentru suspendarea dreptului de a participa la acţiuni artistice pentru o lună, 25 de credite", a mai spus Gabriela Topoliceanu. În cazul unei sancţiuni grave, precum izolare pentru maxim 10 zile, deţinuţii riscă să piardă 90 de credite.  

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite