Criminalii de la Penitenciarul Iaşi joacă teatru şi pictează după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condamnaţi la ani grei de închisoare, ucigaşii care au îngrozit Iaşiul îşi omoară timpul după gratii. Tinerii fac goblenuri, participă la activităţi religioase sau interpretează roluri în piese de teatru. Unii dintre aceştia mai au de executat cel puţin zece ani de închisoare. Însă activităţile la care participă acum vor conta la liberarea condiţionată.

Robert Ciobanu, Ionuţ Ceobanu, Alina Horeanu, Vlad Scurtu Irimia şi Ilie Crudu sunt doar câţiva dintre cei care au ţinut prima pagină a ziarelor după ce au ucis cu sânge rece.

Tinerii care au şocat o ţară întreagă cu crimele lor s-au apucat de pictat sau de jucat teatru după gratii. Majoritatea participă la o serie de activităţi religioase. Robert Ciobanu (23 de ani), condamnat la 20 de ani de închisoare după ce a ucis-o în 2005  pe vecina lui Larisa Chelaru (8 ani), s-a apucat după gratii de pictat. În primii ani după ce a fost încarcerat, Ciobanu şi-a desenat camera de detenţie. În 2009, tânărul s-a înscris la şcoala din Penitenciarul Iaşi.

Criminalul de la Cub dus la Arad

A fost admis, şi a frecventat cursurile unităţii timp de un an. În acea perioadă, conform legii, Ciobanu a beneficiat de o reducere a pedepsei cu două luni şi a obţinut lunar 30 la sută din salariul minim pe economie. Acum, la şase ani de la crimă, tânărul participă la ore de educaţie religioasă. „La aceste activităţi se discută atât pe teme religioase, cât şi despre combaterea violenţei şi a drogurilor“, a precizat comisarul- şef Marius Vulpe, directorul Penitenciarului Iaşi. Ciobanu nu a fost sancţionat niciodată de reprezentanţii închisorii, ba mai mult a fost recompensat de câteva ori cu o vizită sau un pachet în plus. În cazul în  care îndeplineşte toate condiţiile, tânărul ar putea fi pus în libertate în 2020, după ce execută trei sferturi din pedeapsă. 

Citiţi şi:

Iaşi: Criminalii care au îngrozit ţara vor să înveţe după gratii

Ionuţ Ceobanu, (29 de ani), condamnat la 25 de ani de închisoare după ce şi-a violat şi ucis sora de 16 ani în catacombele din centrul Iaşiului, a încercat şi el să se înscrie în 2009 la şcoala din Penitenciarul Iaşi, dar nu a fost acceptat. Acum tânărul îşi execută pedeapsa la Arad.

Horeanu joacă în piese de teatru

Alina Horeanu (24 de ani), studenta condamnată la 20 de ani pentru crimă, s-a îndreptat în penitenciar spre teatru. În noiembrie 2008, tânăra a jucat împreună cu nouă deţinuţi de la Penitenciarul Iaşi în piesa „Haina de Om“.

Au jucat pe scena Ateneului Tătăraşi, iar în 2009 au interpretat-o şi la Teatrul „Nottara“ din Bucureşti. Alina Horeanu îşi execută acum pedeapsa în Penitenciarul Bacău. „Din câte ştiu şi în Penitenciarul Bacău juca în diferite piese de teatru“, a precizat Gianina Poroşnicu, avocata Alinei Horeanu
Fostă studentă a Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor, împreună cu iubitul ei Vlad Scurtu Irimia (23 de ani) l-au asasinat în februarie 2007 pe Daniel Mancaş.

Citiţi şi:

Studenţii criminali: 43 de ani de puşcărie

Iaşi: Idilă în penitenciar între studenta criminală şi un traficant de droguri

Procurorii susţin că cei doi l-au ucis pe bărbat cu mai multe lovituri de cuţit şi au cerut ajutorul lui Daniel Brăescu şi al lui Alexandru Stan pentru a scăpa de cadavru. Scurtu  a fost condamnat de judecători la 23 de ani de închisoare, iar Horeanu la 20 de ani. În schimb, Brăescu şi Stan au fost condamnaţi la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Vlad Scurtu Irimia îşi execută pedeapsa în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi. Tânărul este implicat într-o serie de activităţi la clubul penitenciarului. Scurtu ar putea fi pus în libertate în 2024. „Nu au fost probleme în Penitenciarul Iaşi cu aceşti deţinuţi. Unii dintre ei au fost şi recompensaţi“, a menţionat comisarul şef Marius Vulpe.

O parte dintre deţinuţii încarceraţi pentru crimă la Secţia de Maximă Siguranţă a Penitenciarului Iaşi îşi mai petrec timpul făcând goblenuri sau lucrând pe diverse contracte ale Penitenciarului. „Am încheiat contracte cu o firmă şi o parte din deţinuţii de la Maximă Siguranţă confecţionează subansambluri pentru centurile de siguranţă“, a adăugat directorul închisorii.
Marius Crudu (40 de ani), bărbatul care a ucis-o în mai 2010 pe pictoriţa Ilinca Gânju, a fost transferat la Penitenciarul Gherla. Acesa a fost mutat pentru că procesul său se judecă la Tribunalul Maramureş.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite