Cvartetul „Ad libitum“ din Iaşi, aclamat în toată Europa (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cvartetul „Ad libitum" este cotat drept unul dintre cele mai bune cvartete de coarde din Europa. Compus din Adrian Berescu, primviolonist, Şerban Mereuţă, vioară II, Bogdan Bişoc, violă şi Filip Papa, violoncel, cvartetul este a treia formaţie cu activitate permanentă a Filarmonicii Moldova, alături de orchestră şi cor.

UPDATE Violonistul ieşean Adrian Berescu, fondatorul Cvartetului „Ad Libitum", şi-a pierdut viaţa în urma unui grav accident de motocicletă VIDEO

Altar în memoria lui Adrian Berescu la locul de adunare al motocicliştilor ieşeni (FOTO)

Istoria formaţiei a început în 1988, atunci când profesorul şi violonistul Bujor Prelipcean a constituit grupul, iar timp de 23 de ani membrii au câştigat cele mai ambiţioase competiţii. În 1995, câştigă premiul special al juriului în Evian, Franţa, fiind primul cvartet din afara Franţei ales de Societe Generale să promoveze muzica de cameră.

image

În 1996, câştigă premiul I la Concursul „Max Reger" în Germania. Următorul an, grupul atinge o performanţă unică în Franţa, obţinând toate cele trei premii mari ale competiţiei internaţionale pentru cvartetul de coarde, Marele Premiu, Premiul Presei Internaţionale şi Premiul pentru realizarea unui CD.

„Din anul 1988, a devenit prim-violonist fondator al cvartetului de coarde, cu care a obţinut numoroase premii naţionale şi internaţionale din care cel mai important este în Evian", au spus reprezentanţii Filarmonicii Iaşi.

Cvartetul „Ad libitum" a avut numeroase turnee în Europa şi a fost invitat la festivaluri prestigioase precum Festivalul de muzică de cameră de la Braşov, „Toamna muzicală clujeană", „Printemps des Artes" (Monte Carlo), „Orlando Festival" (Olanda), Luberon (Franţa), Bensheim (Germania), Gstaad (Elveţia), Maribor (Slovenia).

Cei patru instrumentişti au cântat în săli celebre din Europa precum Sala „Cortot" şi „Musée d'Orsay" din Paris, Sala „Diligentia" din Haga, Sala „De Doolen" din Rotterdam, „Konzerthaus" din Berlin, „Concertgebouw" din Amsterdam, „Kaisersaal" de la München. Acum un an, formaţia ieşeană a realizat o nouă performanţă interpretativă, şase concerte cu lucrări din creaţia lui Haydn, Mozart şi Bartok, iar în 2009, a interpretat 17 cvartete.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite