Crima pe zebră, la liber în Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Manole a primit doar avertisment după ce a ucis o tânără pe trecerea de pietoni. Beizadeaua conducea în stare de ebrietate, fără permis şi a fugit de la locul accidentului. Irina Ţârlea, magistrat la Judecătoria Iaşi, a semnat sentinţa prin care şoferul a fost condamnat cu suspendare.

Ioan Manole (23 de ani), fiu de preot, a accidentat-o mortal, în aprilie 2010, pe Ana Maria Cuzic (18 ani), care traversa regulamentar pe o zebră de pe Bulevardul Păcurari. Era beat, nu avea permis şi a călcat pedala de acceleraţie, după ce a spulberat-o pe adolescentă, pentru a-şi pierde urma. Acuzat de ucidere din culpă, fugă de la locul accidentului şi conducere cu permisul suspendat, Manole nu trebuie să stea după gratii, în opinia Irinei Ţârlea, magistrat la Judecătoria Iaşi.

Sportiv ieşean mutilat pe trecerea de pietoni. Click pe imagini pentru a citi articolul şi a vedea GALERIA FOTO

image

„Instanţa apreciază că există suficiente temeiuri ca scopul pedepsei să fie atins fără privarea de libertate, iar pronunţarea prezentei sentinţe de condamnare să constituie un avertisment   pentru acesta, şi chiar fără executarea pedepsei“, se precizează în motivarea sentinţei.

Magistratul de la Judecătoria Iaşi, care l-a condamnat pe Ioan Manole, fiul de preot care a accidentat-o mortal pe Ana Maria Cuzic (18 ani), precizează în câteva fraze de ce tânărul a primit o pedeapsă de trei ani cu suspendare. În motivarea sentinţei judecătorul susţine că faptele inculpatului prezintă un pericol social ridicat, dar el a recunoscut şi regretat faptele.

„Instanţa are însă în vedere faptul că inculpatul a avut o poziţie procesuală sinceră pe tot parcursul procesului penal, precum şi regretul  manifestat referitor la consecinţele faptelor stale“, se menţionează în motivarea instanţei.

Avertisment pentru şofer

Judecătorul precizează că Manole nu are antecedente penale, iar familia lui a contribuit, cu 15.000 de lei la cheltuielile legate de înmormântare. Cu toate că a accidentat-o mortal pe tânără pe trecere de pietoni, avea o alcoolemie de 1,6 grame la mie alcool în sânge, a fugit de la locul accidentului şi conducea şi cu permisul suspendat, instanţa precizează că pedeapsa aplicată ieşeanului constituie „un avertisment”.

„Deşi gradul de pericol social al faptelor este ridicat, raportat la aspectele anterior arătate referitor la circumstanţele personale ale inculpatului, la posibilităţile acestuia de reeducare, instanţa apreciază că există suficiente temeiuri ca scopul pedepsei să fie atins fără privarea de libertate, iar pronunţarea prezentei sentinţe de condamnare să constituie un avertisment   pentru acesta, şi chiar fără executarea pedepsei de către inculpat, în regim de detenţie, acesta nu va mai comite infracţiuni“, se precizează în motivare. 

Judecătorii au dispus ca timp de opt ani, cât este perioada de încercare, să nu conducă autovehicule, iar asiguratorul trebuie să plătească 120.000 de euro şi 15.000 de lei despăgubiri familiei tinerei ucise. Decizia nu este definitivă. „Clientul meu a recunoscut fapta şi regretă cele întâmplate“, a precizat în luna aprilie, Liviu Bran, avocatul lui Manole.

„Motivaţii puerile“

În aprilie 2010, Ioan Manole, a accidentat-o mortal pe Ana Maria Cuzic pe o trecere de pietoni din Păcurari. Manole a fost arestat la scurt timp, iar în iunie 2010 judecătorii l-au pus în libertate. În februarie 2010, tânărul a provocat un accident în judeţul Neamţ, care s-a soldat cu patru victime.

„Legislaţia ce se referă la uciderea din culpă este una elastică, tocmai pentru a se face diferenţă între faptele săvârşite de persoane cu calităţi diferite, între un caz grav şi unul mai puţin grav. Consider că instanţa a abuzat de această elasticitate,  a dat motivaţii puerile şi a folosit clişee ieftine. Sperăm că în recurs judecătorii vor aprecia altfel“, a declarat Sabin Platon, avocatul familiei Cuzic.

Într-un caz aproape identic, un magistrat de la Judecătoria Iaşi a dat o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă. Constantin Ioniţă (32 de ani) a fost condamnat definitiv în martie pentru că  a accidentat mortal un elev de 18 ani.

Tânărul circula pe trotuar

Pe 9 septembrie 2010, Ioniţă a consumat băuturi alcoolice şi a urcat la volanului unui Opel Vectra, avându-i pasageri pe soţia lui şi copilul de 4 ani. În Tomeşti, acesta a pierdut controlul volanului şi a lovit un elev care circula regulamentar pe marginea drumului. Băiatul a murit câteva ore mai târziu la spital, iar părinţii au fost de acord să-i doneze rinichii şi ficatul.

Ancheta a stabilit că în momentul producerii accidentului, Ioniţă avea o alcoolemie de 1,6 la mie. În 2005, ieşeanul a fost depistat în stare de ebrietate la volan, dar pentru acest caz a primit scoatere de sub urmărire penală.

„Inculpatul a dat dovadă de absolută imprudenţă, de nesocotinţă a normelor legale elementare şi de un comportament nechibzuit, de o neglijenţă ce poate fi asimilată indiferenţei totale faţă de siguranţa celorlalţi perticipanţi la trafic“, se precizează în motivarea Judecătorie. „La aplicarea unei pedepse se au în vedere şi circumstanţele reale şi personale, atenuante şi agravante, împrejurările în care a fost comisă fapta“, a precizat judecătorul Aurel Dublea, din cadrul Curţii de Apel Iaşi.

Accidente identice în Copou

Fiul unui om de afaceri din Iaşi a accidentat mortal o octogenară pe o trecere de pietoni de la intrarea principală din Parcul Copou. Pe 11 iunie Emilian Prodan (23 de ani), băiatul patronului firmei de transport Prodan Impex, se afla la volanul unui Rover pe bulevardul Copou, când a izbit-o pe Saveta Gurăgata (85 de ani). Şoferul, care conducea prima maşină dintr-un alai de nuntă, în care se afla şi mireasa, nu a schiţat niciun gest că ar vrea să încetinească.

Maşina a lovit-o în plin pe femeie, iar apoi aceasta a fost aruncată pe asfalt. Saveta Gurăgata a murit la spital, la câteva ore de la incident. În faţa anchetatorilor, şoferul a susţinut că nu a observat pietonul din cauza unui buchet de flori de pe capotă şi a soarelui. Tânărul este cercetat pentru ucidere din culpă.

Pe aceeaşi trecere de pietoni, Iustin Scutaru (17 ani), un elev din Fălticeni a accidentta o bonă, care plimba un copil. Pe 14 octombrie 2010 tânărul, care conducea o maşină furată, a lovit-o în plin pe femeia de 60 de ani şi apoi a fugit de la locul accidentului. Bona a scăpat cu răni uşoare. Scutaru a fost prins de poliţişti în Târgu Neamţ. Potrivit anchetatorilor, în 2010 elevul a mai furat alte trei maşini, iar în mai 2011 un alt autoturism din Fălticeni.

Anchetele în cazul lui Emilian Prodan şi a accidentului de pe trecerea de pietoni produs de Iustin Scutaru nu au fost încă finalizate. „Dosarele sunt în lucru la Biroul Rutier“, a precizat procurorul Carmina Pascal, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite