Corupţie la Medicină cu educaţia virtuală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorii UMF, Daniela Druguş şi Adrian Ciureanu, au fost reţinuţi şi sunt cercetaţi pentru fapte de corupţie
Directorii UMF, Daniela Druguş şi Adrian Ciureanu, au fost reţinuţi şi sunt cercetaţi pentru fapte de corupţie

Rectorul, prorectorul şi doi directori de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ din Iaşi sunt învinuiţi că ar fi trucat o licitaţie cu fonduri europene pentru o platformă de e-learning.

Medicina din Iaşi a ajuns în centrul unui nou scandal. Daniela Druguş, director administrativ la Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi (UMF), Adrian Ciureanu, directorul Centrului de Comunicare, au stat o noapte în arest. Cei doi şi Corvin Pughin, directorul comercial al companiei Maguay, au fost săltaţi pentru afaceri dubioase cu fonduri europene. Potrivit anchetatorilor, în jurul proiectului de creare a unei platforme e-learning s-a format o adevărată caracatiţă pentru a obţine ilegal beneficii financiare. În total sunt 19 învinuiţi în dosar.

„În baza unor înţelegeri prealabile şi având concursul fraudulos al numiţilor TLG (n.r. - reprezentant al SC Euro Management  Grup Bucureşti şi prieten a lui Ciureanu), Pughin Corvin, Ciureanu Adrian, Vasile Astărăstoae (n.r. rectorul UMF)... au decis atribuirea ilegală a contractului de lucrări în favoarea firmei SC Maguay Impex SRL Bucureşti, cauzând un prejudiciu de 6.126.481 de lei UMF, bugetului statului şi Uniunii Europene“, susţin procurorii în propunerea de arestare preventivă a lui Ciureanu, Druguş şi Pughin. Acelaşi document arată că rectorul Vasile Astărăstoae şi Daniela Druguş ar fi aprobat plata a 160.000 de lei fără TVA către Maguay Impex pentru „cheltuieli de instruire“, deşi aceste servicii nu ar fi fost realizate.

Mită în laptopuri şi bani
Pentru a obţine proiectul de e-learning, firma lui Pughin i-ar fi dat mită Danielei Druguş un laptop de aproape 2.500 de euro. De asemenea, Adrian Ciureanu şi Daniela Druguş ar fi cerut 54.000 de lei de la Maguay Impex pentru a finanţa evenimentul „Zilele UMF“. „Firma a oferit 4.000 de lei cu titlul de sponsorizare la 28 ianuarie 2010, iar restul a fost achitat unor terţe firme ce au prestat diverse servicii în favoarea universităţii aferent evenimentului“, mai spun procurorii DNA.

Adrian Ciureanu ar fi primit şi el pentru favoarea făcută firmei bucureştene echipamente IT de aproape 94.000 de lei pentru societatea sa Congrex.Net. Procurorii i-au reţinut pe Ciureanu, Druguş şi Pughin, cercetaţi pentru luare de mită, abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată,  pentru 24 de ore şi au propus arestarea lor. Dosarul a fost trimis la Curtea de Apel Iaşi.

Citiţi şi:

Scandal de corupţie la UMF. 19 angajaţi sunt suspectaţi de fraudă cu fonduri europene. Rectorul a ajuns la spital cu tensiunea ridicată UPDATE

Şefa de la UMF acuzată de corupţie a făcut tranzacţii imobiliare de sute de mii de euro. Vezi ce salariu are!

În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi rectorul Vasile Astărăstoae şi prorectorul, Dragoş Pieptu, dar şi doi consilieri ai Ministerului Comunicaţiilor. Aceştia din urmă trebuiau să verifice documentele proiectului. Cei doi consilieri ar fi primit de la Ciureanu 2.000 de lei, bani cu care şi-au plătit cazarea la o pensiune şi au decontat facturile.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite