Consiliul Judeţean Iaşi amendat pentru un drum ciuruit la care licitaţia pe bani europeni ridică semne de întrebare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dezastru pe drumul Iaşi-Botoşani
Dezastru pe drumul Iaşi-Botoşani

Bugetul judeţului Iaşi ar putea fi sărăcit de 5,79 de milioane de lei din cauza licitaţiei organizate pentru drumul judeţean Iaşi-Botoşani într-un proiect cu fonduri europene.

Oficialii judeţeni au contestat în instanţă corecţiile financiare impuse de Ministerul Dezvoltării din cauza licitaţiei în urma căreia apentru drumul DJ282 Iaşi-Botoşani a fost desemnat constructorul Euroconstruct Group. Sancţiunile aplicate CJ se ridică la 5,79 milioane lei, ceea ce reprezintă 10% din valoarea contractului, inclusiv TVA. Până în prezent s-a reţinut din buget aproximativ 980.000 de lei.

Cei care au verificat organizarea licitaţiei în urma căreia a fost desemnată câştigătoare firma Euroconstruct Group susţin că CJ a favorizat societatea de construcţii în detrimentul altor firme. Euroconstruct a câştigat contractul de peste 57 de milioane de lei, din bani europeni, în timpul mandatului lui Constantin Simirad. Reprezentanţii CJ susţin că "procedura de achiziţie s-a desfăşurat cu respectarea prevederilor legale. Consiliul Judeţean Iaşi a aplicat şi respectat întocmai prevederile Ordonanţei 34/2006, care transpune directivele Uniunii Europene în materie".

Proces-bombă la Tribunalul Iaşi: o firmă de casă a Primăriei pune în pericol un proiect european

Oficialii Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est recunosc că există corecţii financiare pe proiectele europene. „Corecţiile financiare, care reprezintă diminuarea cheltuielilor eligibile aferente unui proiect, s-au aplicat datorită abaterii de la unele reguli (legate de atribuirea contractelor, standardele de calitate a lucrărilor, etc). Intrucât există contestaţii la corecţiile aplicate, o evidenţă a acestora  la momentul de faţă ar fi irelevantă“, au anunţat reprezentanţii ADRNE.

Calvarul lucrărilor la drumul judeţean Iaşi-Botoşani, blocate în instanţă de firma de casă a Primăriei: reproiectare şi avocaţi plătiţi din bani publici

În august 2012, contractul a fost reziliat de noua conducere a CJ, deoarece firma executase mai puţin de 20% din lucrare în condiţiile în care drumul de 38 de kilometri trebuia dat gata până în octombrie 2012. Vezi AICI cum arată drumul Iaşi-Botoşani. 

Euroconstruct a dat în judecată CJ, iar procesul blocează şantierul, din cauză că o nouă firmă nu poate continua lucrările până nu există o decizie definitivă şi irevocabilă. Mai multe despre proces citeşti AICI.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a vedea cele mai noi informaţii din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite