Proces-bombă la Tribunalul Iaşi: o firmă de casă a Primăriei pune în pericol un proiect european

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea Euroconstruct a dat în judecată Consiliul Judeţean Iaşi, acţiunea care amână şi ar putea periclita o finanţare europeană de peste 50 de milioane de lei  

Firma Euroconstruct, aflată pe muchia falimentului, a acţionat în judecată Consiliul Judeţean (CJ) şi judeţul Iaşi prin preşedintele Cristian Adomniţei. Întregul scandal în justiţie a pornit de la rezilierea contractului dintre CJ şi firma de construcţii, pentru drumul judeţean Iaşi-Botoşani, semnat la începutul lui 2011. Firma Euroconstruct trebuia să execute proiectul până în octombrie 2012, dar cu două luni înainte de finalizarea execuţiei aveau realizată lucrearea în procent de 19%.

Drumul Iaşi- Botoşani, atribuit firmei Euroconstruct

„Singura certitudine în acest proiect este că firma nu avea şanse să finalizeze restul lucrării şi de aceea am decis rezilierea contractului care a fost semnată pe 15 august", a spus şeful judeţului, Cristian Adomniţei. La două zile după parafarea deciziei CJ, oficialii firmei Euroconstruct au înregistrat acţiune în instanţă împotriva judeţului. Firma solicită prelungirea contractului cu şase săptămâni, respectiv până în decembrie 2012, şi majorarea contractului, în condiţiile în care preţurile la materialele de construcţie au crescut cu aproape 30%.

Record la Iaşi: constructor ales în doi ani pentru asfaltarea şoselei către Vaslui

„Încă de la data semnării contractului subscrisa a constatat existenţa unor erori de ordin tehnic în proiectul care a stat la baza încheierii contractului, cât şi nerespectarea dispoziţiilor legale în vigoare de către Consiliul Judeţean Iaşi", se arată în acţiunea Euroconstruct. Societatea susţine că a atras atenţia asupra erorilor prin mai multe adrese şi că mai are de recuperat de la CJ aproape 55.000 de lei pentru lucrări executate şi neachitate.

23 de milioane de lei daţi la Iaşi pe gunoiul din judeţ

O spun în mod deschis, firma Euroconstruct nu vrea binele acestui judeţ. Din punctul nostru de vedere, contractul este reziliat de la 15 august. Urmează să facem o expertiză a lucrărilor executate de firmă, să vedem ce mai este de plătit, şi să organizăm o nouă licitaţie pentru restul proiectului. Chiar şi aşa, dacă desemnăm un alt constructor, acesta nu poate intra pe şantier până nu se termină procesul. Astfel, riscăm să ieşim din termenul de finanţare şi să fim puşi să returnăm banii europeni", a explicat Adomniţei.

Suspiciuni la vârful judeţului Iaşi privind un contract baban din bani publici

Acesta a menţionat că a solicitat de la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est prelungirea termenului la proiect cu un an şi că va cere de la Euroconstruct daune, dacă bugetul judeţului va fi pus în pericol. Primul termen la proces este pe 18 septembrie.

Primul proiect pe fonduri europene întârziat oficial de Primărie: şantierul de la Fundaţie prelungit cu 11 luni FOTO

Contractul câştigat de Euroconstruct în mandatul lui Constantin Simirad era de 50 de milioane de lei, iar lucrările prevedeau asfaltarea a 38 de kilometri de drum între Ţigănaşi-Vlădeni-Şipote-Plugari, trebuiau reabilitate cinci poduri şi construirea a două pasaje noi. Firma Euroconstruct a câştigat mai multe contracte cu Primăria Iaşi de asflatare a străzilor din municipiu prin creditul Dexia. În ultima perioadă are probleme financiare neputând executa în condiţii normale lucrările contractate. În ciuda insistenţelor, directorul societăţii nu a răspuns miercuri la telefon pentru a-şi prezenta punctul de vedere. 

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a vedea cele mai noi informaţii din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite