Baschet: Dragan Petricevic: „Aş fi împlinit dacă aş antrena din nou Iaşiul“ (INTERVIU)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sala Sporturilor a fost neobişnuit de plină la meciul de vineri dintre echipele de baschet Politehnica Iaşi şi BC Timişoara. Motivul pentru prezenţa sporită a iubitorilor de baschet l-a reprezentat reîntoarcerea lui Dragan Petricevic, antrenorul care în urmă cu aproape două decenii a condus pe Poli către cea mai mare performanţă din istorie, locul 3 pe ţară.

Poli nu a început rău disputa împotriva fostului ei antrenor. De-a lungul primelor două sferturi, elevii lui Costel Moscalu au condus de mai multe ori pe tabela de marcaj.

În minutul 19 al disputei, oaspeţii aveau un punct avantaj pe tabelă, scor 41-40, şi 17 secunde până la finalul sfertului secund. Deşi băieţii săi aveau atacul şi puteau să ţină de minge pe timpul regulamentar până la fluierul final, antrenorul Dragan Petricevic cere time-out şi îi adună pe elvii săi în jurul băncii de rezerve.

image

Jucătorii privesc atent cum Dragan indică un punct în apropiere de linia de trei puncte. De acolo trasează o linie către dreapta terenului, apoi una lângă colţ şi cea din urmă linie se întoarce spre centru, undeva în afara liniei de trei puncte.

image

Tehnicianul vorbeşte în timp ce îi priveşte în ochi pe jucătorii care vor lua parte la acţiune şi îi trimite înapoi pe teren, nu înainte să strige cu ei la unison „TI-MI-ŞOA-RA!"

image

Cronometrul porneşte din nou de la 19:43. Zambic de la oaspeţi bate mingea la mijlocul terenului şi strigă la coechipierii săi, dar de fapt trage de timp pentru ca atacul să dureze până aproape de ultimele secunde.

Când acest moment vine, pasează în dreapta, de acolo mingea ajunge colţul terenului. Nenad Markovic se insinuează în poziţia trasată de Dragan pe diagramă, respectiv pe centru, la linia de trei puncte şi primeşte imediat mingea. „Lunetistul" Timişoarei nu îşi ratează ţinta şi fluierul arbitrului indică 44-40 pentru bănăţeni la pauză.

image

„Iaşiul are jucători foarte periculoşi luaţi individual. Noi nu am vrut să intrăm în jocul unu la unu ci am jucat ca o echipă", explica la final Dragan Petricevic cum echipa sa a bătut pe Poli cu scorul de 94-77!

Mai citiți:

Baschetbaliştii care trăiesc „visul  american" la Iaşi (FOTO)

Tehnicianul care a rămas în inimile iubitorilor de baschet din Iaşi a acceptat să împărtăşească cu „Adevărul de Seară" impresiile revenirii în Capitala Moldovei.

Ce îi lipseşte actualei echipe a Politehnicii să nu mai piardă meciuri în ultimele două sferturi?

Dragan Petricevic: Dacă jucătorii ar avea mai multă încredere în forţele proprii ar pune probleme şi altor echipe. Dacă Timişoara nu intră în play-off nu mi-aş dori să am Iaşiul ca adversar în play-out.

Ce impresie v-a făcut numărul mare de ieşeni care au venit la meci?

D.P.: Nu m-am aşteptat să fie în tribune atât de mulţi cunoscuţi cu care m-am salutat înainte de meci, chiar m-a emoţionat acest lucru. Iaşiul trebuie să rămână în Divizia A. An de an apar jucători talentaţi, aici menţionez pe Cătălin Burlacu, Bogdan Ţibârnă, în prezent la Steaua. Este păcat că Iaşiul tremură pentru rămânerea în Divizia A. Mi-aş dori ca şi la anul să joc la Iaşi.

Meciul cu Poli v-a permis reîntâlnirea cu Costel Moscalu şi Mitică Anghel, foştii dumneavoastră jucători la Poli Moldrom Iaşi, în prezent antrenorii echipei...

D.P.: Cu Costi şi Mito m-am mai văzut şi vara trecută, la un stagiu pentru perfecţionarea antrenorilor la Timişoara. Întâlnirea continuă până luni căci eu rămân în Iaşi până atunci.

Citește aici povestea lui Costel Moscalu, actualul antrenor al Politehnicii Iași

Cei doi au declarat şi cu alte ocazii că dumneavoastră aţi avut cea mai mare influenţă asupra lor dintre toţi antrenorii pe care i-au urmat.

Mă bucur foarte mult pentru asta, mai ales că au trecut atâţia ani şi mulţi antrenori pe la Iaşi. Ei doi au fost jucători emblematici ai baschetului ieşean, au pus umărul la cea mai mare performanţă când eram toţi trei la Iaşi. Mă bucur că ei doi continuă să se zbată pentru binele baschetului ieşean.

Află mai multe despre Mitică Anghel, gigantul Politehnicii de sub panoul de baschet

Atât Costel Moscalu cât şi Mitică Anghel v-au urmat la echipele din ţară după ce aţi plecat de la Iaşi. Din jucătorii care sunt acum la Poli vedeţi pe cineva pe care l-aţi dori la echipa dumneavoastră?

Iaşiul are mulţi jucători interesanţi, ca dovadă că se află în Divizia A. Dar valoarea Iaşiului o reprezintă jucătorii tineri. Faptul că pe teren există un Huduleţ, un Popovici, arată comoara Iaşiului.

După locul trei pe care l-aţi luat cu Poli în 1997, se părea că Iaşiul va lua titlul în sezonul următor, mai ales că echipa plecase ca din puşcă. Unde s-a destrămat totul?

Acela a fost un sezon cu ghinioane teribile, cu o serie de tragedii legate de părinţii jucătorilor, în decursul a câteva săptămâni. În partea a doua a campionatului, când eram pe locul 1, au murit taţii lui Serghei Mirişevschi şi Saşa Scutelnic într-un accident de maşină când veneau la meci. Cu o săptămână înainte murise mama lui Saşa Şestopal, iar la alte câteva săptămâni după, din cauza bombardamentelor din fosta Iugoslavie, a murit şi tatăl lui Ivo Petovic. Parcă a fost un blestem atunci şi nu am reuşit să intrăm în semifinale. Am pierdut un meci aici, acasă, într-un final tragic pentru noi, cu o aruncare de la centru.

Cițiți aici despre cea mai bună echipă a Politehnicii Iași din istorie

Cea mai bună echipă de baschet a Iaşiului din istorie

Echipa Politehnicii Iași alături de care Dragan Petricevic a adus bronzul național la Iași

Credeţi că în viitor puteţi să vă reîntâlniţi cu Iaşiul, dar în calitatea de antrenor al Politehnicii?

Este o mare dorinţă a mea, dar în acest moment eu sunt legat de Timişoara. Aş fi însă bucuros şi împlinit în viaţă dacă Iaşiul va apela la mine în sezonul în care va dori să facă performanţă.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite