Avatar uman expresiv inventat la Iaşi (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Simionescu a creat o aplicaţie foarte populară
Radu Simionescu a creat o aplicaţie foarte populară

Cursanţii de la Facultatea de Informatică şi-au expus lucrările în cadrul unui Salon de Inventică. Vizitatorii au fost captaţi în special de avatarul uman şi de un proiect care-şi propune să rezolve problema traficului din oraş

Poate cele mai multe priviri  de la salonului de inventică „Bring IT on", organizat ieri de Facultatea de Informatică din Iaşi, a atras avatarul uman expresiv, creat de masterandul Radu Simionescu. Personajul care priveşte din spatele monitorului poate zâmbi sau exprima o multitudine de emoţii la comandă.

„Aplicaţia reproduce caracteristicile musculaturii craniului, pe care încearcă să o menţină în echilibru. Atunci când un muşchi este acţionat, îi pune în mişcare şi pe ceilalţi, creând astfel o expresivitate foarte reală", a explicat Radu, care este şi asistent pe cercetare la Facultatea de Informatică Iaşi.

Citeşte şi:

Iaşi: Rochia şi masca antistres, la Târgul Internaţional de Inventică (Foto)

Doi cercetători ieşeni sunt selectaţi la Salonul Naţional de Inventică

Pe lângă aspectul impresionant, programul creat de Radu are şi gamă mare de aplicabilitate, cum ar fi avatarurile tridimensionale ce pot exprima emoţii pe care şi le-ar putea personaliza fiecare. „Acelaşi soft poate produce bucurii pentru copiii care vor să vorbească cu personajul lor preferat din filmele 3D. O altă aplicaţie la care m-am gândit este cercetarea în robotică pentru crearea muşchilor hidraulici", a precizat Radu Simionescu.

Fraţii gemeni rezolvă traficul din Iaşi

Un alt proiect care atrage prin aplicabilitatea imediată este sistemul de management al traficului rutier. Conceput de fraţii gemeni Emilian şi Raluca Necula, ambii studenţi în anul III la Facultatea de Informatică din Iaşi, acest dispozitiv va face uz de camere video amplasate la semafoarele din oraş.

Gemenii Emilian şi Raluca Necula alături de invenţia lor

Gemenii Emilian şi Raluca Necula alături de invenţia lor

„Când detectează că s-au acumulat prea multe maşini la culoarea roşie, sistemul comută automat pe verde, corelând această schimbare şi cu celelalte semafoare pentru a fluidiza traficul", a declarat Emilian. Cum semafoarele din Iaşi au de mult probleme cu timpii de la semafor, aplicaţia creată de fraţii Necula a intrat deja în vizorul autorităţilor. „Am discutat cu nişte reprezentanţi ai Primăriei Iaşi care s-au arătat interesaţi de proiectul nostru", a precizat Raluca Necula.

Studenţii de la Informatică pun pe net dicţionarul-tezaur

Cel mai important proiect din cadrul salonului, prezentat astăzi de Facultatea de Informatică, îl reprezintă transpunerea în format electronic a tuturor celor 36 de volume din Dicţionarului tezaur al Limbii Române, editat din 1913 de Academia Română.

„Cele peste 13.000 de pagini au fost trecute printr-un dispozitiv de recunoaştere optică a caracterelor în format electronic. Pentru a exemplifica sensurile cuvintelor au fost folosite citate din peste 3.000 de opere", a explicat dr. prof. univ. Dan Cristea, prodecan al Facultăţii de Informatică.

Alex Moruz a prezentat pagina de internet a dicţionarului

Alex Moruz a prezentat pagina de internet a dicţionarului

Informaţiile au fost trecute pe server, unde masteranzi şi doctoranzi din Iaşi şi Bucureşti au creat o interfaţă. „Pentru orice sens al cuvintelor există o trimitere în pagina din opera literară unde este folosit acel cuvânt", a spus Alex Moruz, doctorand. Dicţionarul online va fi accesibil din 2011.

Proiecte inedite la salon
Din celelalte 27 de proiecte prezentate la salon se remarcă un program ce poate fi folosit la fluidizarea traficului din oraş, creat de fraţii gemeni Emilian şi Raluca Necula, studenţi în anul III la Informatică. „Am creat un algoritm care, în funcţie de numărul de maşini care staţionează la un semafor, dă cale liberă acestora. Pentru a fluidiza traficul, schimbările sunt făcute în corelare cu celelalte semafoare", a explicat Emilian Necula.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite