Apa scumpă de la Iaşi aduce profit şi salarii mari regiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ieşenii plătesc mult pe apa potabilă
Ieşenii plătesc mult pe apa potabilă

Şefii societăţii Apavital au estimat un buget pentru anul viitor de peste 131,8 milioane de lei, cu 9 milioane de lei mai mare decât cel de anul trecut.

Lucrările la canalizare umplu Iaşiul de tranşee pe 40 de străzi

Ponderea cea mai mare a cheltuielilor este a salariilor celor 1.050 de angajaţi, cărora le revine un fond de salarii de 39,94 milioane de lei şi care va fi majorat anul viitor cu 3,17 milioane de lei. La regia de apă, salariul mediu brut va fi anul viitor de 3.420 de lei pe lună.

În timp ce majoritatea furnizorilor de utilităţi se plâng de pierderi foarte mari, datorii şi încasări care nu acoperă cheltuielile, societatea de apă va încheia anul current în profit de peste 7 milioane de lei. „Trebuie să fim în profit pentru că avem un credit de 23 de milioane de euro de rambursat. În caz contrar, ne execută Guvernul şi trebuie să închidem uşile. Deoarece BERD a considerat că avem bonitate funcţională, nu ne-am pus garanţi la credit care să plătească dacă noi nu putem", a spus Ion Toma, directorul Apavital.

O nouă scumpire la apă, în 2012

Mai mult, dacă bugetul Primăriei Iaşi şi al Consiliului Judeţean acoperă doar cheltuieli de funcţionare şi nu de investiţii, regia de apă poate suporta lucrări noi de 23 de milioane de lei din fonduri proprii. Cele mai multe şantiere vor fi deschise pe străzile din municipiu, acolo unde vor fi înlocuite conductele de alimentare cu apă şi canalizare. „Am funcţionat cu costuri la limită. Am avut venituri din vânzări de apă. preţurile vor creşte şi anul viitor, după inflaţie", a mai spus directorul Apavital.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite