Anunţ la ziar: îngrijesc bătrâni, le vreau casa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La rubricile de mica publicitate din ziarele locale au apărut anunţuri ale celor care se oferă să aibă grijă de vârstnici, proprietari de locuinţe, care nu au moştenitori legali. Cei care se oferă să îngrijească vârstnici cer în schimb locuinţa, după moartea acestora. Mulţi susţin că aşa pot obţine o casă fără a face un credit istovitor.

Citiţi şi: Mamă-surogat: bilet pentru o nouă viaţă

Braşov: „Tânără, doresc să fiu mamă purtătoare"

Ofertă de criză la Iaşi. Ca să evite contractarea unui credit pentru locuinţă, dau anunţuri la mica publicitate în care se oferă să îngrijească proprietari în vârstă. În schimb, cer ca la moartea acestora să rămână stăpâni cu acte în regulă pe casă sau apartament. „Mă ocup să ai mâncare, medicamente, căldură, plătesc toate cheltuielile casei. Creştină practicantă, întreţin bătrân/bătrână fără urmaşi, pentru locuinţă, cu contract vânzare-cumpărare", este anunţul publicat la rubrica de mică publicitate de Mihaela Marin, o ieşeancă de 45 de ani.

Femeia spune că s-ar obliga la un asemenea „serviciu" pentru că vrea să-i asigure un acoperiş deasupra capului fetei sale de 23 de ani. Vârstnicul ar urma să încheie un contract de vânzare-cumpărare a propriei case, dar care să conţină o clauză de habitaţie. În schimb, ar scăpa de cheltuiala lunară cu întreţinerea casei, precum şi de plata mâncării sau a tratamentului medicamentos. „Nu-mi permit să cumpăr un apartament cu banii jos şi nu vreau să fac un credit imobiliar pentru că mi-e frică de bănci. Este o alternativă pentru că nu vrem să intrăm în rate enorme", spune Mihaela.

„Simt că fac o faptă bună"

Ieşeanca dă asigurări că are cele mai bune intenţii cu persoana care decide să bată palma pentru afacere. „Îmi iau obligaţia să am grijă de bătrân ca de părinţii mei. Îl ţin ca-n Rai, dar aş vrea apoi apartamentul pentru fiica mea. Îi rămâne pensia, îi plătesc toate cheltuielile, n-ar avea nicio grijă pentru ziua de mâine. Simt că astfel fac şi o faptă bună prin ajutorul pe care-l dau unei persoane în vârstă", mai spune femeia.

Mihaela prezintă şi modul în care se va ocupa de bunăstarea vârstnicului. „Fata mea are 23 de ani, noi suntem pocăite şi de bună credinţă. Fata mea s-ar muta cu bătrânul şi amândouă am avea grijă de ei. Eu fac mâncarea, iar fiica mea curăţenie. Ne cunoaştem înainte ca să vadă ce oameni suntem. Nici eu nu vreau să investesc bani şi sentimente şi la final să mi se dea cu piciorul", mai spune ieşeanca, care a mai avut o experienţă similară. A stat câteva luni împreună cu o bătrână, însă femeia a tergiversat încheierea contractului şi, în cele din urmă, a decis să renunţe la a o mai îngriji. Din acest motiv, Mihaela este decisă ca, la următoarea „slujbă", să încheie o înţelegere în cel mai scurt timp cu putinţă. Femeia a publicat anunţul în urmă cu o lună şi a fost contactată până acum de un singur bătrân interesat de afacere. L-a refuzat însă pentru că avea o casă în zona rurală, departe de municipiul Iaşi, tocmai la graniţa cu judeţul Vaslui.

Mulţi încearcă să păcălească

Notarii atrag atenţia că bătrânii se expun riscului de a fi înşelaţi, în cazul în care recurg la o astfel de înţelegere. „Mulţi încearcă să-i păcălească pe cei în vârstă. Le promit că le vor asigura de toate, dar încheie doar dreptul de habitaţie, adică persoana poate locui în casă. Trebuie încheiată şi cea de întreţinere pentru a primi confort casnic şi hrană. Să nu se bazeze doar pe promisiuni, vorbele goale nu au valoare. Trebuie scris negru pe alb că-şi iau angajamentul să le plătească cheltuielile casei, că le cumpără tratamentul şi că-i vor îngriji", spune notarul Irinel Loghin Popica.

Şi agenţii imobiliari sunt neîncrezători în astfel de tranzacţii. „Am ajutat la încheierea unui astfel de contract, dar cei doi se cunoşteau de mult timp. De regulă, astfel de înţelegeri se semnează între cei care se cunosc, sunt vecini sau prieteni. Anunţurile date la mica publicitate au mici sorţi de izbândă. În plus, sunt şi nişte riscuri. Cel care-şi pune casa în joc nu ştie în ce măsură poate proba la nevoie că nu a fost îngrijit. Unii speculanţi au mijloace prin care pot aduce diverse adeverinţe medicale. Eu unul nu cred în astfel de anunţuri", spune Tudor Stoica, agent imobiliar.

„Pe vremurile astea de criză nu-mi permit să cumpăr cu banii jos o casă şi nici nu vreau să mă leg la cap cu credite ca să mă preseze băncile".
Mihaela Marin Iaşi

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite