Alba-neagra cu procesele bombă la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magda Ţepoi, Radu Prisăcaru şi Tiberiu Cristodorescu
Magda Ţepoi, Radu Prisăcaru şi Tiberiu Cristodorescu

Multe din cazurile care au ţinut ani de zile prima pagină a ziarelor nu au fost finalizate nici până astăzi

În multe dosare în care funcţionari, oameni de afaceri, avocaţi sau interlopi sunt judecaţi pentru fapte comise la Iaşi nu s-a luat încă o decizie definitivă. Procesele par să dureze la nesfârşit, iar unele fapte pentru care inculpaţii au fost trimişi în judecată s-au şi prescris. Fie că este vorba de modificări legislative, de lipsa inculpaţilor, a avocaţilor sau a martorilor procesele sunt amânate.


„Dosarul Zahărului“, primul caz al Parchetului Naţional Anticorupţie (actuala Direcţie Naţională Anticorupţie) se judecă de opt ani. Potrivit rechizitoriului, Vasile Iftode, patronul firmei I.G. Trade SRL Iaşi, a dorit să se impună pe piaţa zahărului din zona Moldovei.

Citiţi şi:

Iaşi: Dosarul „Zahărului": 23 de persoane achitate (Update)

Dosarul prefectului de Iaşi acuzat de luare de mită amânat din cauza unei expertize

Începând cu 2001, bărbatul, împreună cu nişte colaboratori şi având complicitatea angajaţilor unor bănci, ar fi luat mai multe credite, cu toate că nu îndeplinea condiţiile. În 2009, mai mulţi oameni de afaceri ieşeni şi foşti directori de sucursale bancare au fost condamnaţi de Tribunal. Pedepsele totale au fost de 145 de ani de închisoare pentru folosirea creditelor societăţii în alte scopuri, bancrută frauduloasă, spălare de bani. În iunie, Curtea de Apel i-a achitat pe cei 23 de inculpaţi. Procurorii au făcut recurs.


Pase între instanţe


Magda Ţepoi, fostul preşedinte al Camerei de Comerţ a Regiunii Unu Nord Est (CCRUNE), poate să stea fără nicio grijă cel puţin un an. Dosarul în care este acuzată de corupţie a fost trimis la Curtea Supremă. Magda Ţepoi a fost acuzată în 2005 de DNA că a deturnat 133.000 de euro din fonduri europene. Judecătoria Iaşi a condamnat-o la 5 ani şi 6 luni de închisoare, iar în octombrie 2010 Tribunalul a menţinut decizia. Fostul preşedinte al CCRUNE a făcut recurs. În luna iunie, Curtea de Apel a considerat că nu era competentă Judecătoria să ia o primă decizie în acest caz şi a trimis dosarul spre rejudecare la Tribunal. Această instanţă însă a constatat că a fost întrerupt cursul judecăţii şi a trimis dosarul la Curtea Supremă, care va hotărî dacă va da o soluţie în acest caz sau va trimite dosarul înapoi la Iaşi. Dosarul prefectului de Iaşi a ajuns pe masa judecătorilor în 2006. Radu Prisăcaru a fost acuzat de DNA pentru că ar fi cerut 3 hectare de teren din cele 16 pe care urma să le primească Norina Forna, decanul Facultăţii de Stomatologie din Iaşi. Alături de el au fost trimişi în judecată şeful Agenţiei Domeniilor Statului, Flavius Ioniţă, omul de afaceri Cristian Maftei şi avocatul Toni Baltag.


53 de termene de judecată


Cei patru au fost judecaţi întâi de Tribunalul Iaşi, dar dosarul a fost declinat ulterior la Curtea de Apel Iaşi, pentru că judecarea avocaţilor era de competenţa acestei instanţe. Inculpaţii au fost audiaţi din nou. Din 2006 şi până în 2010 dosarul a fost trimis de patru ori la Curtea Constituţională în urma unor excepţii invocate de avocaţi. Astfel, în 53 de termene de judecată Curtea de Apel Iaşi nu a decis dacă îi va condamna pe cei patru sau îi va achita. Procesul va fi reluat pe 2 noiembrie.

Citiţi şi:

Iaşi: Sentinţă şoc într-un dosar de evaziune fiscală, cu prejudiciu de câteva milioane de euro (Update)

Decizie şoc: Procesul ieşencei Magda Ţepoi va fi rejudecat


„Dosarul Tascochim“, un caz de evaziune fiscală cu prejudiciu de 4,5 milioane de euro, se judecă din 2007. Şase persoane, printre care şi ieşeanul Tiberiu Cristodorescu au fost acuzate de DNA că ar fi făcut operaţiuni comerciale fictive cu produse petroliere. În iunie, cei şase au fost achitaţi, dar DNA a făcut apel. Nici în cazul poliţiştilor de la Rutieră judecătorii ieşeni nu vor lua o decizie prea curând. În noiembrie 2009, procurorii au trimis în judecată 14 agenţi pentru luare de mită, abuz în serviciu şi trafic de influenţă.
Dosarul a stat nouă luni la Curtea Constituţională, iar în doi ani magistraţii ieşeni nu au reuşit să audieze încă toţi inculpaţii sau toţi martori. Următorul termen al procesului va fi pe 3 noiembrie.


"În cauzele în care sunt mulţi inculpaţi şi multe părţi civile este aproape imposibil să nu existe termene în care să nu ai lipsă de procedură, să nu lipsească unul dintre avocaţi justificat sau nejustificat. Este foarte greu de reunit toate condiţiile procedurale şi procesuale pentru a putea fi soluţionată cauza într-un termen rezonabil“, a precizat judecătorul Aurel Dublea. Unii dintre avocaţi susţin că dosarele nu trebuie judecate în pripă. „A arunca vina pe avocaţi pentru tergiversarea dosarelor este o greşeală“, a precizat Marius Striblea, decanul Baroului Iaşi.

Ani de judecată
„Dosarul Zahărului“ - bancrută frauduloasă, spălare de bani: 8 ani;
Dosar Magda Ţepoi - deturnare de fonduri europene: 6 ani;
Dosar Clanul Corduneanu - trafic de droguri: 6 ani;
Dosarul prefectului Radu Prisăcaru - luare de mită: 5 ani;
Dosar Rodideal - infracţiuni de corupţie: 5 ani;
Dosar „Tascochim“: 4 ani;
Dosar Rodideal - contrabandă cu ţigări: 3 ani;
Dosarul „Rutiera“: 2 ani.

_________________________

Cordunenii judecaţi de şase ani

Procesul în care membrii clanului Corduneanu sunt judecaţi pentru trafic de droguri este plimbat prin instanţe de şase ani. Gruparea a fost acuzată că aducea droguri din Occident şi le-ar fi comercializat în ţările baltice şi în zona Moldovei.


În 2005, Constantin Corduneanu, fraţii săi Vasile şi Florin şi alte şapte persoane au fost trimise în judecată pentru trafic de droguri. În 2007, Tribunalul Cluj a luat o decizie în acest caz, iar aceasta a fost menţinută în 2009, în mare parte, de Curtea de Apel Cluj. Aceasta din urmă a decis ca Vasile Călin şi Constantin Bogdan, consideraţi şi capii reţelei, să fie achitaţi, Florinel Corduneanu a fost condamnat la şase ani de închisoare, iar celelalte persoane la pedepse cuprinse între 3 şi 5 ani. În recurs, Curtea Supremă a decis să caseze hotărârile şi procesul să fie reluat la Tribunalul Cluj.

Citiţi şi:

Interlopii fugari cer despăgubiri morale la CEDO. Vezi ce daune vor Vasile Rodideal şi Dumitru Chetreanu pentru că au fost închişi

Dosarul în care interlopul Vasile Rodideal este acuzat de contrabandă cu ţigări se judecă la Tribunalul Iaşi din 2008, iar cel în care este judecat alături de fostul deputat de Neamţ, Iulian Ţocu, pentru infracţiuni de corupţie se află la Curtea Supremă în recurs.


În ultimul, basarabeanul a fost trimis în judecată în 2006, iar două instanţe l-au achitat.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite