„Noi suntem cu ţuica, doctorul e cu ceaiul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbaţii din comuna Popricani au găsit reţeta anti-frig: două căni de vin fiert şi una de coniac îi încălzesc pentru patru ore. 

Citeşte şi:

Gerul portocaliu face primele victime

Vasile Gorovei (51 de ani), din comuna Popricani, este de meserie mecanic auto. Pentru că nu a avut bani să-şi amenajeze un atelier închis, lucrează mai mult sub cerul liber. Imediat cum a aflat că temperaturile vor coborî până la -30 de grade Celsius, săteanul şi-a dat seama că fără „arma secretă“ nu va trece cu bine peste această iarnă.

Înainte de a se apuca de şurubărit, Vasile Gorovei a dat o fugă la bar, să se încălzească. „Vinul fiert, rachiul şi coniacul sunt combinaţia cea mai bună pentru a scăpa de frig. Sunt ca antigelul pentru maşină“, spune încântat săteanul. De ceai cald nici nu vrea să audă. „Ceaiul să-l bea doctorul, dacă tot îl recomandă. Vă spun eu: nimic nu e mai sigur pe vreme rece decât alcoolul“, spune bărbatul.

Căruţaşii şi-au redus distanţele de mers
Din experienţă, Vasile Gorovei îşi dozează porţiile de vin fiert în funcţie de temperatura de afară. „La ce frig este acum, o cană nu ajunge. Trebuie cel puţin două“, explică săteanul. Chiar dacă stăpâneşte secretul „căldurii veşnice“, bărbatul a avut grijă să-şi pună pe el două perechi de şosete flauşate şi toate hainele groase pe care le-a găsit în dulap. „Cât va fi frig, aşa voi proceda. Dacă mă dezbrac de haine, fac aici, în mijlocul localului, o movilă de bulendre“, spune Gorovei.

Din cauza temperaturilor scăzute şi căruţaşii şi-au luat măsuri de precauţie. Neculai Ţurlea (41 de ani), din aceeaşi localitate, spune că pleacă cu atelajul doar pe distanţe scurte. Pentru a fi sigur că nu îngheaţă, înainte să plece la drum îşi ia doza de ţuică. „Pe frigul ăsta îmi pun pe picioare o haină groasă, ghete, şi nu merg cu căruţa mai mult de 1-2 kilometri. Altfel, risc să mă aleg cu degerături“, spune Neculai Ţurlea.

Chiar dacă sunt convinşi că o tărie le-ar mai dezmorţi oasele, taximetriştii din oraş se mulţumesc să se încălzească cu un ceai cald. „Cred că secretul ca să învingi frigul este ceaiul fierbinte, mâncarea consistentă, hainele din bumbac şi indispensabilii traşi pe sub pantaloni“, spune Gheorghe Alexa, taximetrist. 

Sfatul medicului bate reţeta de la ţară
Primul lucru de care ieşenii ar trebui să se ferească în această perioadă, spun medicii, este alcoolul. „În ciuda unei senzaţii de căldură, alcoolul nu face bine la organism. Dimpotrivă, favorizează pierderea de căldură pe la extremităţile corpului“, spune medicul Tudor Ciuhodaru, de la Spitalul de Urgenţe. Hainele trebuie să fie groase, dar şi lejere, iar alimentaţia, pe cât posibil, cât mai  bogată în calorii şi vitamine. „Pacienţii cu boli patologice trebuie să evite cât mai mult frigul, să meargă la control şi să-şi urmeze tratamentul“, a mai spus medicul Tudor Ciuhodaru.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite