Devenii vor avea în acest an fântână arteziană care cântă Beethoven

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arteziana care cântă Beethoven de la Deva va avea ca model fântâna muzicală de la Craiova
Arteziana care cântă Beethoven de la Deva va avea ca model fântâna muzicală de la Craiova

Centrul Devei va fi modernizat complet începând cu luna iunie. Piesa de rezistenţă a noului centru va fi o fântână arteziană care la fiecare oră va cânta timp de 15 minute muzică clasică

CITEŞTE ŞI:

Municipalitatea arădeană cheltuie bani pe o parcare modernă pentru sezonul estival

Potrivit primarului Devei,  Mircia Muntean, începând cu luna iunie, în spaţiul dintre Casa de Cultură şi statuia ecvestră a lui Decebal, vor începe lucrările unui amplu proiect de modernizare a centrului reşedinţei de judeţ. Noua faţă a oraşului va fi construită pe plăci de granit, populate cu amenajări peisagistice ce vor forma tablouri de vegetaţie ce vor fi promovate printr-un sistem de spoturi policolore. Epicentrul schimbării va fi reprezentat de o fântână arteziană muzicală care,  la fiecare oră, timp de 15 minute, îşi va asorta jocurile de apă cu acorduri ale „Odei Bucuriei” de Beethoven sau alte cinci piese din repertoriul clasic.

Cine dă banii?


 Valoarea totală a proiectului este  de 11 milioane de lei, echivalentul a circa 2,75 milioane de euro.  Consilierii locali au aprobat în şedinţă alocarea sumei de 1,9 milioane de lei,  care reprezintă aportul Primăriei Deva la proiect. Diferenţa de 9 milioane de lei sunt asistenţă financiară nerambursabilă din partea Uniunii Europene pe Programul Operaţional Regional 2007-2013. „Din cei 1,9 milioane de lei care revin ca aport la bugetului local, 1,7 milioane de lei vor fi recuperaţi ulterior de la bugetul de stat. Practic, cheltuiala efectivă făcută din bugetul local este de doar 232 de mii de lei”, precizează Mircia Muntean. Că acest proiect de modernizare a centrului Devei e o afacere bună pentru comunitate consideră şi consilierul local Vasile Ţonea. „Dacă cheltuim 58 de mii de euro din banii devenilor ca să modernizăm centrul oraşului mi se pare că cetăţeanul e în câştig”, spune Vasile Ţonea.  Spre comparaţie, cu banii alocaţi modernizării centrului Devei, primăria ar fi putut moderniza două terenuri şcolare de sport , sau ar fi putut realiza alimentarea cu apă şi canalizare a oricărei străzi din Deva care nu dispune de aceste facilităţi.


Ce spun devenii?


Andrei Claudiu, 25 de ani, liber profesionist: „Părerea mea este că Primăria Deva ar trebui să ţină de bani pentru că e plină de datorii”

Dorin Tămaş


Dorin Tămaş, 49 de ani,  regizor de emisie: „Ca idee investiţia nu e rea. Dar cred că înainte de asta trebuia rezolvată problema mizeriilor din zonele verzi situate în centrul Devei”.

Dorin Tămaş


Irina Balint, 37 de ani, referent: „Mie mi se pare că nu arată foarte rău Piaţa Victoriei acum. Dacă aş fi primar, aş pune mai mult accent pe curăţenie că este mai ieftin decât să faci arteziene muzicale”

Irina Balint
Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite