Din punct de vedere administrativ, moartea pacienţilor în ambulanţă nu există

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbatul a suferit arsuri pe întreg corpul
Bărbatul a suferit arsuri pe întreg corpul

Ce se întâmplă cu bolnavii care mor în drum spre spital în maşina salvării?  Din punct de vedere administrativ moartea lor nu există. Un medic hunedorean propune o lege care să împiedice ambulanţa să devină car mortuar

CITEŞTE ŞI: Medicul legist Dan Mărculescu a fost inclus pe lista celor mai influenţi oameni din lume

Din Deva sunt trimişi lunar cu ambulanţa circa 25- 30  de bolnavi grav pentru a fi trataţi în clinicile universitare de la Cluj, Timişoara, Târgul Mureş sau Bucureşti. Din aceştia, în medie, unul pe lună moare în timpul transportului. Evenimentul este coşmarul echipajului de pe Ambulanţă.

Pentru că este ilegal să se transporte cadavre în maşina salvării şi nu se poate emite certificat de deces conform procedurii din spital, prima urgenţă a cadrelor medicale de pe Ambulanţă este să predea corpul neînsufleţit.  Din acel moment se intră într-un viciu legislativ. Soarta bolnavului decedat în maşină depinde de noroc şi de cât de descurcăreţ este personalul de pe maşina salvării. Emil Stoica, şeful Serviciului de Ambulanţă Deva, spune că, de regulă, spitalele nu primesc persoanele decedate de pe maşinile salvării. „Ar trebui să predăm mortul la prima morgă de pe traseu. Se întâmplă ca decesul să fie noaptea.  Nici o morgă nu e deschisă. Am păţit să umblăm cu mortul de la un spital la altul o noapte întreagă pentru a-l preda în vederea întocmirii certificatului de deces”, spune sursa citată. Emil Stoica spune că a avut probleme chiar şi cu Spitalul judeţean din Deva, care, cu circa o lună în urmă,  a refuzat să preia o femeie decedată în ambulanţă. Femeia moartă a trebuit să stea în ambulanţă mai multe ore până ce serviciul de medicină legală şi-a început programul.

Moartea în ambulanţă nu există în acte
Potrivit mediului legist Dan Magheru, înregistrarea unui deces al unui bolnav aflat în custodia sistemului sanitar presupune parcurgerea unei anumite proceduri. „Decesul trebuie constatat obligatoriu de un medic primar sau specialist. Biroul de internări are obligaţia de a anunţa aparţinătorii legali ai pacientului decedat după trecerea a două ore de la constatarea decesului. După care întocmirea certificatului de deces, obligatoriu, trebuie întocmit tot de un medic primar sau specialist de pe secţia unde a fost internat bolnavul, cu excepţia cazurilor în care se efectuează autopsia anatomo-patologică sau medico-legală. În salvarea aflată pe drum această procedură este imposibil de făcut”, spune legistul Mărculescu.

Acesta propune în scris Ministerului Sănătăţii să adopte un ordin care să stabilească clar ce se întâmplă în cazul unei morţi în ambulanţă. „Cea mai logică soluţie ar fi ca toate spitalele din România să fie obligate să primească persoanele decedate de pe Salvare. Ambulanţa ar avea posibilitatea predării într-un cadrul legal al cadavrului în prima instituţie spitalicească de pe traseu, unde cadre medicale specializate vor putea aplica procedura standard în caz de deces”, spune Dan Magheru.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite