Incursiune în lumea Evului Mediu, la Castelul Corvinilor din Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cavalerii şi domniţele sunt pregătiţi să le ofere vizitatorilor, gratuit, lecţii medievale
Cavalerii şi domniţele sunt pregătiţi să le ofere vizitatorilor, gratuit, lecţii medievale

Pentru aproape o săptămână, curtea Castelului Corvinilor va deveni locul atelierelor meşteşugăreşti din Evul Mediu. Membrii mai multor ordine cavalereşti din ţară se întâlnesc la Hunedoara, pentru a le dezvălui turiştilor modul de viaţă al strămoşilor.

Turiştii care vor trece pragul Castelului Corvinilor din Hunedoara sunt invitaţi să ia parte la un eveniment inedit, întins pe parcursul întregii săptămâni viitoare.

Vizitatorii vor fi atraşi într-o adevărată incursiune în Evul Mediu. Curtea edificiului va fi ocupată de ateliere meşteşugăreşti, după modelul celor care funcţionau în această zonă în urmă cu aproape şase secole, în vremea voievodului Iancu de Hunedoara.

Hunedorenii pot învăţa cum funcţionau atelierele medievale de pielărie şi armurărie, modul cum era prelucrat lemnul în acea perioadă, obiceiurile culinare ale strămoşilor, iar tinerele domniţe le vor prezenta curioşilor obiceiurile şi îndeletnicirile de la curtea vechii fortăreţe.

FOTOGALERIE Cum a fost „trezit la viaţă” un castel îngropat în legende înfiorătoare

FOTOGALERIE ”Mordor” de Hunedoara: ruinele refuzate ca loc de filmare de scenariştii filmului "Ghost Rider 2" cu Nicolas Cage

Tradiţiile de nuntă şi înmormântare ale comunităţilor Evului Mediu vor avea un loc special în cadrul evenimentului care va debuta luni la Hunedoara. „La castel vor fi înfiinţate 12 ateliere practice de arheologie experimentală, la care vizitatorii se vor putea familiariza cu obiceiurile şi cu diferite meşteşuguri din această perioadă. Evenimentul, la care vor participa membri ai mai multor ordine cavalereşti din Transilvania, este organizat în premieră în ţară”, a declarat Marius Badiu, preşedintele Asociaţiei Ordinului Cavalerilor de Hunedoara, care va organiza evenimentul.

Aproximativ 55.000 de lei au fost alocaţi proiectului de arheologie experimentală, cheltuielile fiind suportate de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi Primăria municipiului Hunedoara.

Turişti primiţi de străjerii lui Iancu de Hunedoara
Castelul Corvinilor ar putea avea în perioada următoare străjeri echipaţi în uniformele militare ale vechilor paji din Evul Mediu. Propunerea îi aparţine muzeografului Ioan Bodochi, de la castel, şi va fi pusă în aplicare cu ajutorul membrilor ordinului cavaleresc sau a unor voluntari. „La cetatea din Alba Iulia, turiştii sunt întâmpinaţi de astfel de gărzi. Vom încerca să facem aşa ceva şi la Castelul din Hunedoara, măcar în perioada verii, când afluxul de vizitatori creşte”, a spus reprezentantul Muzeului Castelului Corvinilor. Până în urmă cu doi ani, Ministerul Culturii a derulat un proiect de modernizare a edificiului, care viza, între altele, transformarea unor încăperi ale castelului în camere unde vizitatorii pot rămâne peste noapte, însă iniţiativa a fost abandonată.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite