Vrea să vadă lumea cu autostopul: Alex Demeter este globe-trotterul din Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alex Demeter
Alex Demeter

 Visul lui Alex Demeter este să vadă cele mai frumoase locuri din Europa, dar nu oricum, ci călătorind „cu ocazia”. Hunedoreanul a experimentat cel mai ieftin mod de a face turism pentru prima dată în urmă cu cinci ani, când a plecat însoţit de câţiva dintre prietenii săi la un concert al trupei Scorpions, la Sibiu.

Alex Demeter povesteşte cum şi-a început aventura.

„Am luat autostopul fiindcă nu aveam bani pentru biletul de tren şi mi-a plăcut. Apoi, am început tot mai frecvent să călătoresc astfel, spre Timişoara mai ales, unde îmi plăcea să merg în skate-parc”, a spus Alex.

A luat ţara la pas
Înarmat cu spirit de aventură şi curaj, dar fără niciun ban în buzunar, tânărul şi-a propus în vara anului 2009 să vadă întreaga Românie. „Iniţial, planul era ca împreună cu mine să meargă un amic, dar el s-a răzgândit. Astfel, am pornit singur, direct de la un festival de muzică la care participasem organizat pe malul Streiului. Aveam 20 de lei în buzunar, un rucsac imens în care ţineam cortul şi câteva haine”.

Andreea Todereanu, atleta campioană din Deva

Andreea Crepcia este megastarul din Hunedoara

Alex Demeter şi-a început călătoria cu autostopul spre Oradea, dar s-a oprit după mai multe maşini schimbate la marginea localităii Ştei. În miez de noapte, el s-a adăpostit de ploaie sub un pod. A încercat să se odihnească, însă a fost alungat de şobolanii care împânziseră locul.

Daniel Ghiorghiţă este vocea suporterilor din Hunedoara

Până spre dimineaţa următoare, aventurierul a mers 20 de kilometri, trecând prin două sate. A fost luat în cele din urmă la autostop şi a ajuns la Beiuş şi apoi în apropiere de Oradea, pe malul Crişului Repede, unde a rămas pentru câteva zile la un alt festival.
 
Bucurii în simplitate

„După acest popas mi-am continuat drumul spre Târgu-Mureş. Cel mai mult mi-a plăcut traseul de vreo 20 de kilometri, străbătut într-o remorcă de tractor încărcată de fân, prin mijlocul unui peisaj plin de verdeaţă. Era dimineaţă, iar totul era superb în jurul meu”, îşi aminteşte Alex.
După ce a ajuns şi la Braşov şi a fost nevoit să facă autostopul în miez de noapte pe centura municpiului Bucureşti, a fost luat de o maşină spre locul unde voia să îşi încheie călătoria: Vama Veche.

image

„Cei 20 de lei pe care îi aveam la plecare îi cheltuisem de mult, în Oradea, astfel încât pe litoral a trebuit să mă descurc fără niciun ban. După mai multe zile petrecute aici mă trezisem la marginea unei păduri, gătind câţiva cartofi şi luând ultima porţie din dulceaţa pe care o mai păstrasem”, şi-a încheiat aventura Alex Demeter. Hunedoreanul a ajuns şi în acest an la mare, de asemenea cu ocazia. A fost la mai multe festivaluri, inclusiv la „Cerbul de aur” şi consideră că nu ai nevoie de bani ca să te simţi liber.

Întrebări şi răspunsuri:

Ai avut parte de incidente în călătoriile tale?

M-am confruntat cu unele situaţii dificile, dar, cum se spune, cea mai mare aventură este şi cel mai mare risc. Pe litoral, m-am trezit că portofelul şi telefonul mi-au fost furate din cort. Însă în portofel nu aveam decât 5 lei, iar actele au fost recuperate apoi de poliţişti.

Şoferii se aşteptă să le dai bani, când eşti luat la ocazie?
Eu le spun înainte de a mă urca în maşină că nu îi pot plăti. Cei care acceptă sunt oameni de treabă, aşadar e plăcut să călătoreşti cu ei.

image

Ce-i place:
Alex Demeter este pasionat de muzică. Îi place jazz-ul şi funk, şi a cântat la chitară bass, în ansamblul unei biserici. I-ar plăcea să vadă întreaga Europă, în special Amsterdamul şi Parisul şi îşi doreşte ca şi alţi tineri de vârsta lui să simtă libertatea pe care o oferă călătoriile. „Un alt hobby al meu este skateboardingul”, spune Alex.

Ce nu-i place:
„Nu îmi place ideea că totul se rezumă la bani şi fără ei nu putem fi fericiţi”, consideră hunedoreanul. O altă nemulţumire a sa este faptul că în Hunedoara nu există un skate-park, iar adolescenţii care se plimbă cu rolele şi skateboardurile prin centrul municipiului sunt sancţionaţi de poliţiştii comunitari.

Profil:
Născut: 30 august 1990, Hunedoara
Familie: Necăsătorit
Studii: Absolvent Liceul de Telecomunicaţii, din Hunedoara
Pasiuni: Muzica şi skateboardingul

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite