Cum fac rost de bani patronii cu conturi goale: închirieri la bucată şi subînchirieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În saloanele de coafură sunt închiriate scaunele speciale pentru această activitatate
În saloanele de coafură sunt închiriate scaunele speciale pentru această activitatate

Criza de lichidităţi dă naştere unor soluţii inedite pentru finanţarea afacerilor. Închirieri de scaune, subînchirieri de spaţii şi vânzarea unei afaceri pentru a o finanţa pe alta sunt colacii de salvare ai managerilor.

Scăderea puterii de cumpărare a generat o lipsă acută de lichidităţi printre oamenii de afaceri hunedoreni. Presaţi de furnizorii care aşteaptă achitarea facturilor, patronii caută soluţii pentru a obţine bani. Diana Câmpean, 36 de ani, este patroana unui salon de înfrumuseţare din municipiul Deva.

Pentru a face faţă crizei financiare, deveanca s-a hotărât să închirieze cele două scaune de coafor pe care le are. A făcut un anunţ în acest sens de aproximativ trei luni, însă nu a găsit chiriaşi nici la ora actuală. Pentru cele două scaune, aceasta a cerut o chirie lunară de 100 de euro bucata.

Primăria municipiului Deva cheltuie 300.000 de lei pentru „Zilele Cetăţii Deva”

„Nu am reuşit să găsesc pe nimeni interesat de acest lucru. Încă nu am închis definitiv salonul, dar intenţionez să fac asta cât mai curând. Problemele au început în urmă cu un an, e destul de greu. Nu e vorba despre o afacere care să-ţi aducă profit, iar dacă poţi să-ţi acoperi doar cheltuielile, fără să-ţi iasă ceva în plus, pur şi simplu nu poţi să supravieţuieşti”, a declarat Diana Câmpean. Deşi se află pe piaţa din reşedinţa judeţului Hunedoara de mai bine de cinci ani, femeia spune că dacă iasă lună de lună pe zero nu are altă soluţie decât să-şi închidă definitiv uşile salonului.

Criza provoacă probleme tot mai grave în căsnicie: în fiecare zi, un devean divorţează

Marian Costea are două afaceri: una axată pe amenajări interioare şi cealaltă este un bar pe care îl administrează din 1992. „Am decis să vând barul pentru a-mi putea finanţa afacerea cu amenajări interioare. Fac asta după ce timp de 18 ani, afacerea cu barul a fost cea care m-a ajutat să-mi întreţin familia. Dar am nevoie de bani pentru a pleca împreună cu echipa mea de meseriaşi în Italia unde am deja câteva contracte pe termen lung”, spune Costea. O altă modalitate prin care patronii mai fac rost de bani este aceea de subînchiriere a unei părţi din spaţiul pe care îl au la dispoziţie.

Falimente pe bandă rulantă

Potrivit datelor furnizate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Hunedoara, de la începutul anului şi până în prezent, aproximativ 1.200 de firme au cerut declararea falimentului. Cele mai afectate sectoare sunt cele de retail, cele care activează pe piaţa serviciilor şi cele din industria construcţiilor. „O mare parte dintre aceste firme nu a mai avut posibilitatea de a se finanţa. Blocajul financiar al firmelor care au avut lucrări cu statul a fost un alt motiv pentru care firmele au intrat în procedura de faliment. Din punctul meu de vedere, anul viitor va fi dezastruos pentru economia hunedoreană”, a declarat Ioan Gruia, economist.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite