TIMP LIBER: Joc de lumini şi culori de toamnă în Arboretumul Simeria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arboretumul Simeria este locul perfect pentru o plimbare printre rarităţi
Arboretumul Simeria este locul perfect pentru o plimbare printre rarităţi

Parcul dendrologic din oraşul Simeria reprezintă cadrul perfect pentru o plimbare „exotică”. Rezervaţia peisagistică ce se întinde pe aproximativ 70 de hectare vă aşteaptă cu o colecţie impresionantă de plante lemnoase, exotice şi indigene.

CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE!

Originalitatea peisajelor se concretizează atât în lacuri şi izvoare, cât şi în poieni şi alei şerpuitoare. Împărţite în 50 de parcele, speciile rare de răşinoase, bambuşi şi nu numai sunt o adevărată delectare pentru ochiul uman. Intrarea în Arboretumul din Simeria este marcată de solemnitatea unor stejari piramidali. Cele două puncte de acces, simetric dispuse, sunt delimitate de un imens covor de ienupăr. În plus, în această perioadă a anului, contrastul de lumini şi umbre, precum şi combinaţiile armonioase de culori şi nuanţe reprezintă un adevărat joc tomnatic. Fie că veţi alege pante mai abrupte sau mai domoale, paradisul vegetal al Arboretumului va rămâne unic.

Mii de vizitatori anual

Zona lacurilor, spre exemplu, dezvăluie minunate oglinzi în care se odihnesc nuferii albi şi roşii. De jur împrejur se află  arbori şi arbuşti, exotici şi autohtoni, foioşi şi răşinoşi, motiv pentru care aria respectivă este cea mai căutată din întreg parcul. Dacă sunteţi un vizitator curios, cu siguranţă trecerea de la locurile însorite spre colţurile umbrite vă va trezi interesul. „Anual, ne trec pragul aproximativ 7.000 de vizitatori. În trecut, numărul acestora era chiar dublu”, a declarat Corina Coandă, reprezentant al rezervaţiei.

Simfonia magnoliilor

Nu uitaţi că parcul însumează peste 2.000 de specii de plante din diferite zone ale lumii, printre care 10 specii de magnolii. „Simfonia magnoliilor”, perioada lor de înflorire, poate fi „ascultată” însă numai în perioada martie-iulie. Vârsta înaintată a unor exemplare, precum şi dimensiunile lor excepţionale, fac din Arboretumul Simeria unul dintre cele mai reuşite parcuri din ţară, simultan o sursă inepuizabilă de inspiraţie pentru artiştii plastici. În plus, este locul ideal pentru mici excursii sau pentru refugiul căutat după o săptămână încărcată la serviciu.

RECOMANDARI

Vizită la mini-zoo
De când nu aţi mai ieşit cu familia la o plimbare în natură? Parcul Bejan poate fi o destinaţie potrivită pentru o după-amiază de leneveală în aer liber. Cei mici vor fi cu siguranţă încântaţi de mica grădină zoologică existentă acolo. Un porc mistreţ, un ponei, doi ştruţi şi o căprioară pot trezi uşor entuziasmul unor copii.  Dacă temperaturile nu o iau la vale, cei mici se pot bucura de numeroase distracţii, întrucât locul de joacă este utilat cu leagăne şi balansoare de tot felul.

Excursie în Retezat
Turiştii care merg în Parcul Retezat au de ales între cascade, lacuri glaciare şi păduri virgine. Ultimul peisaj forestier intact din zona de climă temperată a Europei adăposteşte peste 1.000 de specii de plante şi aproape 200 de specii de păsări. Parcul Naţional Retezat a fost înfiinţat în anul 1935, fiind cel mai vechi din România. Punctul de pornire al traseului se situează în zona Cârnic, unde se poate face un popas la spectaculoasa cascadă Lolaia. De aici, traseul continuă spre cabanele Pietrele şi Genţiana, întâi pe un drum forestier, şi urcă, ulterior, în zona glaciară a parcului, cu trecere pe la Bucura, cel mai întins lac glaciar din România.

Lecţii de cavalerism
Turiştii care ajung duminică la Castelul Corvinilor din Hunedoara sunt întâmpinaţi de cavaleri şi domniţe. Membrii Ordinului Cavalerilor de Hunedoara vor da reprezentaţii pentru vizitatorii edificiului. Tinerii îmbrăcaţi în straie care îi înnobilau pe vitejii Evului Mediu se vor lupta în curtea monumentului istoric pentru inimile domniţelor. Acestea, în schimb, îi vor învăţa pe turişti dansul medieval. Atmosfera romantică ar putea fi întregită de panorama oraşului, văzută de pe podul şi de pe meterezele Castelului Corvinilor. Iar hunedorenii care au mai mult timp la dispoziţie, pot pleca de la castel într-o mini-excursie pe traseul mocăniţei.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite