Povestea unei crime nepedepsite, comisă de miliţieni asupra unui „bandit fugar”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adevărul de Seară Hunedoara prezintă unul dintre cele mai vechi dosare penale casate de Parchetul Hunedoara, realizat pentru anchetarea unei crime comise de miliţieni, în anul 1950. Victimă a fost „banditul Trăian Popa”, după cum îl numesc anchetatorii, din comuna Ceru Băcăinţi, Hunedoara.

Popa Trăian fusese acuzat că ar fi făcut parte dintr-o bandă de tâlhari. În realitate, primise o pedeapsă de şase luni de închisoare corecţională, de la care a încercat să se sustragă, ascunzându-se în casa unui vecin. El a fost împuşcat în picior de miliţienii aflaţi pe urmele lui. Aceştia au declarat că i-au acordat primul ajutor însă, deşi a fost transportat la spital, în urma hemoragiei a decedat.

ISTORIA JAFURILOR SÂNGEROASE: Povestea ultimilor haiduci care au jefuit maşina de bani a celebrei Marmorosch Blank

Dosarul a fost casat de Parchetul Hunedoara, deşi existau foarte multe semne de întrebare cu privire la modul în care s-au petrecut lucrurile.

LEGENDE ÎNTUNECATE: Cum a devenit Hunedoara gulag pentru prizonierii ruşi şi pentru evrei

EXCLUSIV: Imagini de colecţie cu mahalalele municipiului Hunedoara, oraşul coloniilor muncitoreşti din primii ani ai comunismului

Povestea crimei, relatată de poliţişti, începea cu doi ani mai devreme: „În iarna anului 1948 în zona Valea Mare şi-a făcut apariţia o bandă formată din mai mulţi indivizi, care se deda la diferite acte de jaf. Intra în casele oamenilor, îi lega la grindă şi după ce le lua avutul din case îi lăsa legaţi şi pleca. Dacă dintre victime se găsea cineva mai cu curaj, pe acesta îl omora”, a povestit unul dintre miliţienii cercetaţi pentru uciderea lui Popa Trăian.


"Şeful bandei de tâlhari", Popa Trăian, a reuşit să scape, dar a continuat şi în următorii ani să îi terorizeze pe oameni, în special pe miliţieni puşi pe urmele lui, cărora le trimitea scrisori în care le spunea că îi va împuşca dacă vor mai veni pe urmele lui.

image

Acţiune de "commando"

În 24 octombrie 1950, miliţienii aflaseră unde se ascunde fugarul Popa Trăian. Şase dintre ei au înconjurat casa unui ţăran din Ceru Băcăinţi, zona Valea Mare, şi au aşteptat o noapte întreagă ieşirea „banditului”. „Această echipă, plecând pe la spatele unei şuri din marginea drumului, a simţit că s-a sculat cineva din fânul aflat în şură. După somaţiile făcute, căpitanul Ioan Vâncu a tras un foc de armă. Banditul a tras două focuri de armă spre frunzar. Faţă de această situaţie căpitanul Vâncu l-a somat din nou, însă deoarece banditul se îndrepta spre el, a tras două focuri de armă şi a reuşit să îl împuşte pe acesta în picior”, au declarat miliţienii în dosarul de anchetă.

Fără medici şi martori civili

Anchetatorii au constatat că miliţienii fuseseră în legitimă apărare, pentru că dacă nu l-ar fi împuşcat pe fugar, atunci acesta l-ar fi ucis pe unul dintre ei, ca să poată scăpa. De asemenea, după ce „banditul” a fost împuşcat în picior, au povestit miliţienii, aceştia s-au grăbit să îi acorde primul ajutor şi să îl transporte apoi la Spitalul din Orăştie, însă nu a mai putut fi salvat. Rapoartele medicilor şi ale legistului lipsesc din dosarul casat de Parchet, la fel şi cele ale celorlalţi martori, în afara miliţienilor.

FOTOGALERIE: EXCLUSIV Imagini inedite cu Nicolae Ceauşescu, salvate dintr-o clădire părăsită a combinatului din Hunedoara

Traian Doja, cel care lîl adăpose pe „bandit”, a fost arestat „pentru că în zilele de 13 şi 14 octombrie l-a găzduit pe Popa Trăian, condamnat la şase luni de închisoare corecţională”.

Citeşte AICI alte materiale publicate de Daniel, pe blogul acestuia.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite