Proiectele de modernizare a municipiului Hunedoara au rămas doar pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Animalele de la zoo trăiesc în condiţii improprii
Animalele de la zoo trăiesc în condiţii improprii

Două dintre cele mai importante proiecte întocmite ale primăriei nu s-au finalizat. În aşteptarea finanţărilor de la Uniunea Europeană, Parcul Tineretului şi Grădina Zoologică din Hunedoara au ajuns „zone calamitate”.

CITEŞTE ŞI: Povestea tigrilor care au vrut să vadă lumea

Hunedoara este, pentru tineri, oraşul cu cele mai puţine alternative de distracţie

De ani buni, fiecare vizită la Grădina Zoologică din municipiul Hunedoara dezvăluie acelaşi peisaj deprimant. În cuştile din fier şi beton care acoperă cele câteva sute de metri pătraţi de construcţii se înghesuie, zgribulite şi apatice, zeci de animale captive. Unele dintre acestea, între care o pereche de tigri bengalezi sau un urs brun de dimensiuni impresionante, nu au cunoscut aproape niciodată libertatea.
Cele două feline trăiesc în acelaşi stabiliment neîncăpător de mai bine de opt ani, iar ursul, considerat cel mai periculos animal de la zoo, îşi petrece singurătatea într-o boxă asemănătoare cu o temniţă medievală.Proiectul menit să le schimbe condiţiile de viaţă sălbăticiunilor reţinute în zoo-parcul hunedorean se află, de mai bine de un an, la Ministerul Mediului, spun reprezentanţii Primăriei Hunedoara.

Banii nu au ajuns la Zoo

Investiţia în modernizarea grădinii zoologice ar valora peste 400.000 de euro, dar semnarea actelor prin care vor fi alocate fondurile nu a mai fost întreprinsă. „Nu avem altceva de făcut decât să aşteptăm banii de la Guvern”, a declarat Ciprian Hodor, administratorul Grădinii Zoologice din Hunedoara. Cu menţiunea că amplasamentul nu are autorizaţie de mediu, acesta este deschis publicului, iar hunedorenii plătesc câte 1,5 lei pentru a vizita animalele.

VEZI FOTOGALERIE DE LA ZOO HUNEDOARA

Parcul dezolării

Parcul Tineretului, situat în zona centrală a municipiului Hunedoara, concurează cu Grădina Zoologică atât la capitolul degradare, cât şi la cel al proiectelor fără finalitate. Băncile îi sunt rupte, iar fântâna arteziană, care nu a funcţionat niciodată, a devenit locul preferat al amatorilor de grafitti. O treime din suprafaţa parcului a fost alocată ridicării unei biserici. Pentru restul zonei, municipalitatea are planuri mari.
Potrivit proiectului înaintat Ministerului Mediului încă din toamna anului 2008, Parcul Tineretului urma să fie extins şi transformat treptat într-un „plămân verde” al municipiului. Finanţarea aşteptată de la guvern, în valoare de 750.000 de lei, nu a fost alocată, deocamdată. „Proiectul pentru reabilitarea parcului a fost întocmit corect de funcţionarii primăriei. A fost depus la Ministerul Mediului şi aşteptăm semnarea lui. Demararea acestui proiect nu mai depinde de noi”, a declarat Robert Dan, viceprimarul Hunedoarei.

Amânare
În lipsa fondurilor, cele două proiecte de investiţii stagnează

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite