Hunedoara: SPECIAL Povestea tigrilor care au vrut să vadă lumea FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: SPECIAL Povestea tigrilor care au vrut să vadă lumea FOTOGALERIE
Hunedoara: SPECIAL Povestea tigrilor care au vrut să vadă lumea FOTOGALERIE

Cele două feline care au „evadat” dintr-o cuşcă a Grădinii Zoologice de la Hunedoara s-au născut în captivitate şi au fost, până nu demult, atracţia principală a vizitatorilor parcului hunedorean.

Citeşte şi:

image

Masculul Dorinel şi femela Silvia au fost aduşi pe lume în captivitate, la grădina zoologică din Sibiu. La vârsta de un an, cei doi tigri au fost mutaţi la Hunedoara, într-o cuşcă de beton cu două încăperi, întinsă pe 40 – 50 de metri pătraţi, cu gratii de fier şi sârmă, acoperită parţial cu zăbrele. Ţarcul neprimitor le-a fost cămin în ultimii şapte ani.

image



Până în urmă cu câteva luni, când în schimbul unei tigroaice transferată la grădina din Suceava au fost aduşi doi babuini la Hunedoara, cele două exemplare au fost principala atracţie a stabilimentului, în special pentru cei mici.

Ajutaţi de copii să evadeze
Vineri seara, cu largul concurs al unor vizitatori inconştienţi, felinele au gustat pentru prima dată în viaţa lor libertatea. „Nişte copii, probabil, au forţat uşa încăperii care dădea spre cuşca celor două animale sălbatice. Au reuşit să intre şi au desfăcut şurubul de la uşă. Tigrii au ieşit, văzând uşa cuştii deschisă, din curiozitatea specifică acestor animale”, a relatat Ciprian Hodor, directorul Grădinii Zoologice Hunedoara. Nu este exclus ca angajaţii parcului să fi lăsat intrarea descuiată de la încăperea unde se afla intrarea în cuşti.

                                 

image


                             Leoaica şi-a supravegheat îndeaproape vecinul aflat sub efectul tranchilizantelor.

Ar fi putut fi ucişi

Când s-au văzut afară, felinele au rămas liniştite. Masculul s-a aşezat la câţiva metri în faţa cuştii, iar femela, gestantă şi mai speriată decât tigrul, s-a ascuns printre nişte tufişuri. „Nu am avut niciodată probleme cu cele două feline. Mai agresivă este leoaica, însă tigrii sunt aproape dresaţi. Sunt obişnuiţi cu prezenţa oamenilor şi ştiam că nu vor sări gardul. Dacă ar fi ajuns în stradă sau în curţile oamenilor şi le-ar fi pus în pericol siguranţa, eram nevoiţi să îi împuşcăm. Am luat în calcul această variantă şi nu ne-am temut pentru noi, cât ne.a fost frică să nu trebuiască să le ucidem”, a mai spus Ciprian Hodor. Directorul grădinii zoo a fost cel care, după aproape şapte ore de hăituieli, a tranchilizat cele două animale. A fost însoţit de alţi trei vânători, doi înarmaţi cu puşti de vânătoare şi unul cu o armă cu tranchilizante.  

       

image

        

image

     
        Tigrul aflat sub efectul tranchilizantelor.                    Ciprian Hodor arată pe unde au ieşit tigrii.

Închisă până luni din cauza mitocanilor

Sâmbătă în jurul orei 2.00 dimineaţa, ambele feline au fost adormite şi transportate pe o targă în cuştile unde locuiesc de şapte ani. Câteva ore mai târziu, nu îşi reveniseră din amorţeală. În aceeaşi zi, la prânz, tigrul zăcea pe beton în apropierea gratiilor dincolo de care o leoaică îşi făcea siesta, iar femela nu şi-a găst puterea să iasă din adăpostul unde a fost pusă. Grădina zoologică a fost închisă până luni dimineaţă, când efectul tranchilizantelor aplicate celor doi prădători va trece. „Din păcate, mulţi dintre vizitatori nu au niciun pic de bun simţ. Vin la zoo să arunce cu ghinde, cu pietre, nisip sau apă în animale. Le bagă beţe printre gratii în cuşti ca să le enerveze, pentru că nu vor să le vadă liniştite”, a mai adăugat  Ciprian Hodor, care este şi medic veterinar.

                                   

image


                                         Masculul tigru, adus în cuşcă după ce a fost tranchilizat.

Şi câinii comunitari au fost "ajutaţi" să fugă de la zoo

Potrivit lui Puiu Radu, consilier al primarului Hunedoarei şi unul dintre cei care au participat la „vânătoarea” tigrilor evadaţi, în urmă cu câteva luni când în Hunedoara a fost depistat un focar de rabie, zeci de câini au fost luaţi de pe străzi şi aduşi într-un ţarc la Zoo. Un necunoscut a descuiat poarta ţarcului, iar maidanezii s-au împrăştiat în curtea stablimentului, punându-le probleme mari angajaţilor grădinii.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite