Misterul nedesluşit al unei crime a Securităţii, căreia i-a căzut victimă un student medicinist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mama hunedoreanului Marius Neagoe, despre care se presupune că ar fi fost ucis de securişti în 1985, a murit neîmpăcată.  De mai bine de un sfert de secol, familia fostului student la Medicină, găsit zdrobit sub roţile unui marfar, se luptă să afle adevărul despre împrejurările în care a decedat tânărul.

Securitatea din ultimii ani ai regimului comunist este făcută responsabilă pentru o crimă groaznică. În 1985, Marius Neagoe, un tânăr din Simeria care se ridicase împotriva comuniştilor şi a refuzat să adere la Partidul Comunist Român, a murit în condiţii suspecte, călcat de un tren marfar.

Cu câteva ore înaintea morţii, studentul medicinist în vârstă de 24 de ani telefonase de la Cluj părinţilor săi, spunându-le că va veni acasă în seara respectivă.

LEGENDE ÎNTUNECATE: Cum a devenit Hunedoara gulag pentru prizonierii ruşi şi pentru evrei

Căzut sub blestemul comorilor: Florin Râmbetea a povestit cum i-au schimbat brăţările dacice destinul

Anchete fără răspuns

La câteva zile după ultimul telefon, familia a primit tragica veste a morţii, iar anchetatorii au închis dosarul, declarând că tânărul s-a sinucis. Timp de 26 de ani, părinţii hunedoreanului a căutat cu disperare adevărul şi vinovaţii pentru decesul acestuia. În urmă cu trei zile, Elena Neagoe, mama studentului despre care se presupune că a fost ucis la ordinul Securităţii, a decedat neîmpăcată.

ISTORIA JAFURILOR SÂNGEROASE: Povestea ultimilor haiduci care au jefuit maşina de bani a celebrei Marmorosch Blank

“Am făcut numeroase demersuri pentru redeschiderea anchetei morţii lui Marius, cel mai recent la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Au fost fără rezultat. Primul lucru la care ne-am gîndit pentru a explica tragicul accident a fost “mâna Securităţii”, împotriva căruia Marius se manifestase vehement. Dosarul morţii sale a fost casat, cu verdictul sinucidere, după o anchetă îndoielnică”, a povestit Ioan Vlad (58 de ani), vărul hunedoreanului Marius Neagoe.

image

El adaugă că tatăl studentului, de profesie medic chirurg, a asistat la autopsie şi a descoperit pe corpul victimei urmele unor acte de violenţă produse înaintea impactului cu trenul. Cel mai probabil, spune Ioan Vlad, vărul său fusese ucis mai devreme, ca trupul său să fie secerat de roţile marfarului, în apropiere de Câmpia Turzii.

Vinovaţii nu au fost descoperiţi
În anii care au urmat decesului tânărului Marius Neagoe, apropiaţii acestuia au povestit că în ziua morţii sale acesta fusese ridicat de doi securişti de pe o stradă din Cluj. A fost urcat într-un Aro şi dus într-o pădurice de la marginea oraşului, unde a fost torturat şi ucis. Apoi, trupul său a fost legat de linia ferată şi zdrobit de un marfar.

Unii dintre apropiaţii lui Marius Neagoe, care au cerut să i se reancheteze cazul, au sfârşit în condiţii stranii, potrivit procesulcomunismului.com.
Ioan Silviu Sasu, de 28 de ani, profesor la şcoala din satul Draşov- Alba,"a fost ridicat direct din cancelaria şcolii de doi securişti şi urcat într-o Dacie albă, la 14 noiembrie 1984. După două zile, trupul lui a fost găsit decapitat, în apropiere de Simeria, lângă calea ferată". Organele de anchetă au stabilit că a fost un accident, dar mama victimei susţine că "a fost omorât de securişti şi nu tăiat de tren, cum s-a scris în dosar. A fost tăiat cu toporul".
Silviu-Emanuel Beu, din Sibiu, a fost găsit mort, la 5 ianuarie 1988. Concluzia anchetei: sinucidere. Dan Hriste, originar din Galaţi, a fost găsit spânzurat în baia unor prieteni din Cluj, unde se afla în vizită, în 1987. Concluzia anchetei: sinucidere.
Medicul Alexandru Viciu, crainicul din Deva al Europei libere, a murit şi el, călcat de o maşină chiar în faţa spitalului din oraş, la 31 decembrie 1991. Concluzia anchetei: accident.
Medicul Radu Mureşan, din Cluj, a dispărut de lângă familie, fără nici o explicaţie, în timpul slujbei de înviere, la 13 aprilie 1992. După două săptămâni a fost găsit mort într-o cameră a hotelului Sarmis, din Deva. Anchetatorii n-au evidenţiat indicii de crimă.

Citeşte AICI alte materiale publicate de Daniel, pe blogul acestuia.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite