Hunedorenii acuzaţi de traficarea comorilor furate din situri se ascund de justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iulian Ceia, deveanul condamnat în dosarul „brăţărilor dacice” a lipsit de la toate termenele procesului intentat la Curtea de Apel Alba Iulia, unde el a contestat decizia tribunalului. Judecarea celor trei dosare ale traficanţilor comorilor din Munţii Orăştie este prelungită aproape la nesfârşit, din cauza absenţei părţilor.

Deşi a depus apel împotriva sentinţei Tribunalului Hunedoara, prin care a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru traficarea comorilor sustrase de braconieri din siturile arheologice, Iulian Ceia nu s-a mai prezentat în faţa instanţei Curţii de Apel Alba Iulia, pentru a-şi susţine nevinovăţia.

Aurarii condamnaţi de Tribunalul Hunedoara au fost chemaţi la audierile Curţii de Apel

Cinci traficanţi de comori dacice sunt cercetaţi pentru valorificarea ilegală a unor tezaure în valoare de peste patru milioane de euro

Judeţul în care se face trafic cu orice, de la brăţări din aur la locomotive cu abur

Trafic cu ouă de dinozaur şi carapace de broască preistorică, furate din siturile paleontologice

Audieri tensionate la Judecătoria Deva, în procesul pentru traficul comorilor dacice

Din această cauză, judecarea procesului traficanţilor de comori, început în luna decembrie a anului trecut, a fost amânată pentru mai multe termene.
Ieri, după-amiază, magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia nu au mai ţinut cont de lipsa deveanului, pentru care au emis, fără niciun efect, un mandat de aducere cu escortă în instanţă. Instanţa a dispus audierea celorlaţi învinuiţi, care au ales să depună mărturie.

Audieri în lipsa lui Ceia
„Majoritatea inculpaţilor au fost audiaţi la acest termen. Iulian Ceia nu a fost prezent în sala de judecată.  El va fi citat la următorul termen, stabilit la pe 13 aprilie, dată la care instanţa va administra probele din dosar şi vor fi chemaţi martori la audieri”, a precizat Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia. Chiar dacă procurorii au trimis dosarul „comorilor dacice” în instanţă în anul 2005, hunedorenii acuzaţi că ar fi produs statului român prejudicii în valoare totală de 6,6 milioane de euro, nu au primit sentinţele definitive.

Între timp, 12 dintre cele 15 brăţări din aur masiv descoperite de braconieri în urma săpăturilor ilegale în siturile arheologice au fost recuperate de autorităţile române. Pentru unele dintre ele, statul român a plătit unor colecţionari răscumpărări în valoare de sute de mii de euro. 

Final aşteptat de braconieri la Judecătorie
Două dintre cele trei dosare ale comorilor regilor daci furate din siturile arheologice şi traficate pe piaţa neagră în afara ţării sunt judecate de magistraţii Judecătoriei Deva. În vara anului trecut, într-unul dintre ele a fost trimis în judecată şi un fost ofiţer de informaţii, actual poliţist la IPJ Hunedoara, Florin Teodorescu. În cel de-al doilea sunt judecaţi, în lipsă, liderii unor grupări de interlopi sârbi.

De frica braconierilor, descoperitorul comorii dacilor a rămas în anonimat

Citeşte AICI alte materiale publicate de Daniel, pe blogul acestuia.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite