O elevă "decebalistă" a dus la doar 13 ani steagul şcolii ei pe vârful Mont Blanc FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandra Marcu, elevă în clasa a VII-a la Colegiul Naţional “Decebal” din Deva, este primul minor român care a reuşit să urce pe cel mai înalt vârf din Europa. Pentru a obţine această performanţă Alexandra s-a antrenat aproape un an de zile.

CITIŢI ŞI:

Alexandra Marcu vrea să aibă vârful Mont Blanc la picioare

Joi, 1 iulie 2010, Alexandra Marcu împreună cu tatăl său, a reuşit, după o aventură extremă, să cucerească cel mai înalt vârf din Europa, Mont Blanc (4810 metri).

“A fost greu. La un moment dat am crezut că nu voi rezista.  De la ultimul popas  am urcat timp de patru ore pe vânt puternic,  la o temperatură de minus 10 grade Celsius. Am avut impresia că îmi îngheaţă picioarele, pe urmă că nu mai pot respira.  Pe drum,  celălalt copil care trebuia să urce pe munte, un francez,  a abandonat.  Pe mine m-a încurajat tata şi aşa am reuşit să urcăm până sus. La coborâre vremea s-a stricat. S-a înnorat şi mi-a fost puţin teamă. Dar nu au fost probleme. Sunt foarte fericită că am reuşit”, spune Alexandra Marcu.

image

Înaintea urcuşului final

În cursul expediţiei din Alpi, Alexandra Marcu a mai cucerit încă un vârf de peste 4000 de metri, este vorba Dome de Neige des Ecrins care are o înălţime de 4010 metri. Urcuşul a presupus şi trecerea printr-o zonă extrem de periculoasă. Numită “culoarul morţii”, porţiunea de munte respectivă presupune o căţărare extremă pe un teren extrem de accidentat care solicită alpinistul până la epuizare.  “Culoarul morţii” are reputaţia că nu îi iartă pe cei care se aventurează acolo fără să fie bine antrenaţi.

image

Escaladă prin "culoarul morţii"


Tânăra elevă nu s-a dus cu mâna goală pe Mont Blanc. Ca să marcheze trecerea ei pe acolo, Alexandra a dus cu ea un steag cu însemnele Colegiului Naţional “Decebal” şi un tricolor pe care le-a  împlântat în cel mai înalt vârf din Europa.

image

Alexandra şi steagul şcolii sale pe Mont Blanc


Acţiunea de escaladare a celui mai mare vârf european a avut  fundament o colaborare între un ONG hunedorean, „Avalanche”, şi „Club Alpin Français”.

image

La un moment dat vremea s-a stricat

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite