Alexandra Marcu vrea să aibă vârful Mont Blanc la picioare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar 13 ani, hunedoreanca se pregăteşte să urce în această vară la 4.810 metri, pe Mont Blanc, cel mai înalt vârf din Europa.

Nu se poate explica de ce, dar unii dintre semeni au „ars” în AND-ul lor chemarea spre ceva. Acest ceva în cazul elevei Alexandra Marcu se numeşte „munte“.

În tandem cu tatăl său, Alexandra are deja un palmares impresionant de cuceriri montane: la cinci ani Retezatul (2.482 de metri), la 10 ani cel mai înalt vârf din România, Moldoveanu (2.544 metri), la 11 ani a trecut prin „La Berarde”, traseu montan dificil din Munţii Alpi. Dar marea provocare pentru Alexandra vine în vara asta, când tânăra vrea să ajungă pe Acoperişul Europei, vârful Mont Blanc.

„Mă antrenez intens de şase luni împreună cu tatăl meu. Alerg zilnic cinci kilometri pe teren accidentat, fac căţărări pe panou şi exerciţii de întărire a forţei în braţe. E destul de greu, pentru că antrenamentul îl fac după ce termin temele la şcoală”, spune tânăra alpinistă.

image

Alexandra în escaladă în Alpii Francezi


Alexandra Marcu va pleca spre Mont Blanc în luna iunie 2010. Acţiunea de escaladare a celui mai mare vârf european are ca fundament o colaborare între un ONG hunedorean, „Avalanche”, şi „Club Alpin Français”.  „Alături de mine şi de tatăl meu va mai urca pe munte încă un elev francez de vârsta mea alături de părintele lui. Este un proiect care are ca mesaj ideea unei continuităţi: două generaţii urcă deodată pe cel mai înalt munte din Europa”, spune Alexandra. 

Tânăra elevă povesteşte că împreună cu tatăl său studiază permanent riscurile pe care le prezintă escaladarea Mont Blanc-ului. „Ştiu că s-ar putea să avem probleme cu oxigenul. Chiar dacă e vară, vom avea de înfruntat frigul. Pe munte el te ia întotdeauna de la picioare. Tatăl meu mi-a cumpărat o pereche de cizme profesioniste care izolează bine până la altitudinea de 6.000 de metri”, spune tânăra hunedoreancă. Înainte de a urca pe Mont Blanc, Alexandra va urma două cursuri de iniţiere pe tehnica escaladei pe gheţar şi pe stâncă organizate de Clubul Alpin Francez.

image

În "Strunga Dracului", Munţii Făgăraş

Cum va schimba viaţa Alexandrei cucerirea Mont Blanc-ului? Ea ar fi al doilea român, sub 18 ani, care ar atinge această performanţă.  „Nu m-am gândit la asta. Ştiu că tatăl meu vrea să punem acolo un steag românesc şi un simbol legat de Hunedoara sau de Deva care să arate că am urcat. Premiul meu e chiar faptul că pot să merg acolo”, spune tânăra sportivă.

image

Alexandra împreună cu tatăl ei pe vârful Negoiu

Întrebări şi răspunsuri

Când va începe „Acţiunea Mont Blanc?
În data de 20 iunie şi va dura 15 zile. În această perioadă, vom urca pe vârf atunci când starea vremii va permite asta.

Cât costă deplasarea?
Costurile se ridică la aproximativ 2.000 de euro. ONG-ul  care ne reprezintă face acum demersuri pentru găsirea unor sponsorizări care să sprijine financiar acţiunea noastră.

Care este teama ta cea mai mare în faţa escaladării Mont Blanc-ului?
Ca dintr-un motiv sau altul să nu ajung să demonstrez că pot urca acolo.

Ce-i place
„Îmi place cel mai mult muntele, să găsesc permanent noi trasee. Aş vrea să urc şi pe munţi mai înalţi din Africa sau poate cândva chiar pe Everest”, mărturiseşte Alexandra Marcu.

Ce nu-i place
Spune că se descurcă mulţumitor la şcoală, dar nu crede că va face vreodată pasiune pentru ştiinţele matematice.

Profil
Născută. 19 august 1997
Educaţie. Elevă în clasa a VI-a, Colegiul Naţional „Decebal”

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite