UPDATE: "Poliţia medicală" îi trece pe lista bolnavilor închipuiţi pe suferinzii de cancer, pe cei cu atacuri vasculare cerebrale şi fracturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De ieri până astăzi, la Casa judeţeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara s-au depus patru contestaţii din partea bolnavilor aflaţi în concediu medical pe care controlul instituţiei nu i-a găsit acasă. Toate persoanele suferă de boli grave.

CITIŢI ŞI:

Prima victimă a poliţiei medicale demonstrează că nu este bolnav închipuit

Efectul psihologic pe care controlalele "poliţiei certificatelor medicale" o au asupra corpului  medical este benefic. În doar o lună, martie-aprilie 2010, numărul zilelor de concediu medical  acordate în judeţ a scăzut cu 13.150.

 Din păcate, controalele nasc şi situaţii absurde. Este cazul mai multor hunedoreni aflaţi în  concediu medical pe care inspectorii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Hunedoara nu i-au  găsit acasă. Cazul Irinei Furcă este deja notoriu. Femeia suferă de o fractură a braţului drept  care îi provoacă o incapacitate temporară de muncă. Ea solicită CAS să nu-i sisteze plate  zilelor de concediu medical pentru că nu este un bolnav închipuit.


Pe lista neagră: cancere şi accidente vasculare cerebrale

Situaţii similare au mai avut şi alţi bolnavi din judeţ. Este cazul unei femei de 32 de ani din  Hunedoara care suferă de cancer tiroidian. Aceasta a declarat că nu a auzit când inspectorii  CAS au sunat la uşa sa pentru că se afla sub efectul tranchilizant al perfuziilor cu citostatice pe  care le făcuse în acea zi, mai devreme.

Un alt caz este al lui Augustin F., din Simeria. Bărbatul,  în vârstă de 59 de ani,  a avut un  accident vascular cerebral ischemic. El declară că în momentul controlului se afla la cabinetul  medical pentru măsurarea tensiunii, lucru pe care îl poate demonstra. El solicită de asemenea,  CAS Hunedoara să nu-i taie plate zilelor de concediu medical.


Control "în orb"

Potrivit unor surse din cadrul medical, atunci când bat la uşa bolnavilor aflaţi în concediu  medical, inspectorii CAS nu ştiu ce diagnostic are fiecare. Singura informaţie esenţială pe care  o au inspectorii este numele şi adresa persoanei care se află în concediu medical.  De aici se  întâmplă ca să apară pe liste de bolnavi închipuiţi pacienţi care suferă de boli grave cum ar fi  cancerul.

 Potrivit lui Doinel  Crişan, director adjunct executiv la CAS Hunedoara, această situaţie este  generată de faptul că modificările legii nu au ţinut cont de "nuanţe" şi au aplicat o unitate de  evaluare standard pentru toate bolile. "Este de aşteptat ca după primul val de controale să se   facă o reevaluare a cazurilor  şi acolo unde bolnavul îşi poate motiva just absenţa, adică poate  demonstra că în perioada controlului  a fost într-adevăr să-şi cumpere medicamente, sau a  fost la cabinetul medical, sau s-a aflat sub influenţa unei medicaţii cu efect tranchilizant decizia  iniţială poate fi schimbată", precizează Doinel Crişan. Acesta spune că este posibil ca şi legea  să cunoscă în perioada următoare o finisare care să poată fi aplicată excepţiilor de tipul celor  de mai sus.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite