Dosarele cenzurate: violurile din spitale şi adulterele pedepsite la faţa locului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de violuri şi adultere erau înregistrate anual în rapoartele procuraturii hunedorene la începutul anilor 1950. Infracţiunile, pedepsite cu până la cinci ani de închisoare, rămâneau necunoscute pblicului larg, chiar dacă implicau persoane cu funcţii în partid şi în instituţiile publice.

Singura instituţie care mai păstrează dosarele infracţiunilor de natură sexuală săvârşite în anii 1950 de către hunedoreni şi soluţionate de Parchetul Hunedoara este Direcţia Arhivelor Naţionale.

LEGENDE ÎNTUNECATE: Cum a devenit Hunedoara gulag pentru prizonierii ruşi şi pentru evrei

EXCLUSIV: Imagini de colecţie cu mahalalele municipiului Hunedoara, oraşul coloniilor muncitoreşti din primii ani ai comunismului

Ştirile negative nu aveau loc în acea vreme, în presa partidului muncitoresc, singura rămasă în funcţiune ca mijloc de infomare în masă, ocupată însă aproape în totalitate cu articolele laudative despre realizările noii societăţi comuniste,  
În spatele uşilor închise ale instituţiilor publice situaţia era total diferită faţă de relatările ziarelor.  

ISTORIA JAFURILOR SÂNGEROASE: Povestea ultimilor haiduci care au jefuit maşina de bani a celebrei Marmorosch Blank

Violate în spital
Potrivit dosarului de anchetă păstrat la Arhivele Naţionale, Ioan Bogdan, în 1952 şef al pazei civile la Minele de fier din Ghelari şi administrator al spitalului din localitate, a fost trimis în judecată pentru violarea femeii de serviciu a unităţii medicale, pe care a lăsat-o gravidă.

FOTOGALERIE: EXCLUSIV Imagini inedite cu Nicolae Ceauşescu, salvate dintr-o clădire părăsită a combinatului din Hunedoara

„Profitând de funcţia de administrator în cadrul spitalului, sub ameninţarea că o va da afară pe reclamanta C.I., cei doi au avut raporturi sexuale în mai multe rânduri, fără consimţământul acesteia, astfel că reclamanta a rămas gravidă cu inculpatul, iar întrucât acesteia i-a fost ruşine să spună acestui fapt cuiva şi fiindui şi frică să nu fie dată afară, nu a denunţat din timp acets fapt”, se arată într-un rechzitoriu păstrat la Arhivele Naţionale. Administratorul spitalului nu a recunoscut faptele, confirmate însă în faţa anchetatorilor de o altă femeie de serviciu din spital.-

image

În acelaşi an, un alt angajat din sistemul medical, a fost trimis în instanţă pentru infracţiuni la fel de grave. Ioan Stan, infirmier la Spitalul din Orăştie a fusese anchetat după ce ar fi violat o pacientă în vârstă de 14 ani. „Lezata se afla internată la spitalul de stat din Orăştie, pentru tratamentul unei boli de piele. Inculpatul, care era angajat la acel spital, sub pretextul xă o cheamă în sala de pansamentepentru a-i face tratamentul, a forţat-o pe minoră să aibe cu el contact sexual, dezvirginând-o, împrejurarea rezultă din actul sexual de la dosar”. Bărbatul a negat însă acuzaţiile.
Pedepsele pentru viol, de până la cinci ani, puteau fi evitate de învinuiţi în unele cazuri, dacă aceştia îşi dădeau consimţământul pentru a se căsători cu victimele.  

În schimb adulterul, scos în prezent din codul penal, era considerat o infracţiune aproape la fel de gravă ca violul.  Potrivit rechizitoriului unui dosar păstrat la Arhivele Naţionale, un miliţian a fost la un pas să comită o crimă dubă după ce şi-a prins soţia în pat cu colegul său.

image

„Reclamantul, ducându-se împreună cu soţia sa la o nuntă în Geoagiu, s-a întâlnit cu Valeriu Faraoan, şi el miliţian de profesie, căruia i-a prezentat-o pe soţia sa şi i-a dat acestuia voie să o danseze. Cei trei au mers apoi împreună spre casă. Înainte de a ajunge acasă reclamantul i-a căutat colegului său un loc de dormit pentru că el nu avea decât o cameră.

Cum nu a reuşit să îl plaseze la un moş al său, s-au dus apoi la locuinţa celor doi soţi unde, după ce s-au omenit cu mâncare şi băutură, bărbatul s-a culcat. După masă femeia s-a aşezat în pat lângă soţul ei şi a avut relaţii sexuale cu inculpatul Faraouan, aşezat lângă ea. Între rimp soţul s-a trezit şi i-a surprins în flagrant delict. A vrut să-i împuşte, dar a fost împiedicat de Valeriu Faraoan, care i-a luat încărcătorul”.

Răzbunarea „supremă”
Într-un alt dosar, o femeie de serviciu la Sfatul Popular a reclamat că a căzut victimă răzbunării familiei celui pe care l-a sedus.
„Irma Ladone, în vârstă de 18 ani, întreţine legături erotice şi raporturi chiar sexuale cu numitul Ioan Bobora, care este însurat de circa 17 ani şi are un copil legitim, ceea ce a scandalizat Sfatul Popular. Cei doi au fost surprinşi din nou de soţia îngrijitorului de tauri, în casa acestuia, şi de o martoră.

image

Femeile au tăbărât asupra reclamantei, au scos-o afară din casă şi i-au aplicat mai multe lovituri de bâtă, după care i-au tăiat părul cu un cuţit, provocându-i leziuni fizice care au necesitat îngrijiri medicale de de 6 – 7 zile”, se arată în rechizitoriul dosarului din 1952, păstrat la Arhivele Naţionale.

Citeşte AICI alte materiale publicate de Daniel, pe blogul acestuia.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite