Dan Mărculescu a revoluţionat medicina legală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Mărculescu lucrează de aproximativ trei decenii în medicina legală, fiind considerat un adevărat guru pentru tinerii care îşi doresc să muncească într-una dintre cele mai grele ramuri ale medicinei. Medicul legist a fost nominalizat pe lista personalităţilor care au contribuit semnificativ la îmbunătăţirea societăţii, conform publicaţiei americane Marquis Who is Who.

 Legistul devean care conduce Serviciul Judeţean de Medicină Legală Hunedoara şi-a dedicat ultimii ani inovaţiilor şi a reuşit să transforme morga unde îşi desfăşoară activitatea într-un laborator hi-tech, inspirat parcă din filmele Science Fiction. 

Invenţie pentru modernizarea morgii

După cinci ani de cercetări, Dan Mărculescu a conceput un sistem informatic de asistare video-digitală a necropsiilor, o inovaţie despre care susţine că este unică în Europa. În camera mortuară din morga deveană, în zona mesei de autopsiere, au fost montate două camere video ultraperformante, conectate la un calculator dintr-o altă încăpere. Tehnologia bazată pe un program informatic face posibilă monitorizarea de la distanţă, prin intermediul Internetului, a necropsiilor.

PORTRET:  Tiberiu Rugea dă cele mai crude verdicte

„Sistemul permite păstrarea nelimitată a imaginilor actului necroptic şi oferă astfel posibilitatea revederii procedurii oricând, prin arhivarea înregistrărilor din unghiuri diferite. Este permisă vizualizarea de detalii, iar înregistrările video pot fi accesibile unui număr nelimitat de useri, în timp real”, precizează medicul. Invenţia legistului devean, aflată în curs de brevetare, poate fi folosită de anchetatori şi de magistraţi la clarificarea împrejurărilor care au determinat decesul victimelor. Practic, cu ajutorul unui simplu click, de la „capătul lumii” se poate intra în amănuntele cele mai ascunse ale unei autopsii. 

Românul din Who is Who

Cercetările realizate de către Dan Mărculescu au atras atenţia editorilor unei prestigioase publicaţii din Statele Unite ale Americii, Marquis Who is Who. Hunedoreanul a fost inclus pe lista celor mai influenţi oameni din lume, alături de şefi de state, militari cu grade importante, cercetători ştiinţifici, diplomaţi şi personalităţi din diverse domenii.

ISTORIA JAFURILOR SÂNGEROASE: Povestea ultimilor haiduci care au jefuit maşina de bani a celebrei Marmorosch Blank

LEGENDE ÎNTUNECATE: Cum a devenit Hunedoara gulag pentru prizonierii ruşi şi pentru evrei

El a fost nominalizat pentru că este una dintre persoanele care au demonstrat performanţe extraordinare în domeniul care activează şi au contribuit semnificativ la îmbunătăţirea societăţii, conform editorilor „Who is Who“. „Am fost oarecum surprins de faptul că am fost inclus pe lista nominalizaţilor publicaţiei americane. Diploma mi-a fost acordată pentru activitatea mea ştiinţifică din ultimii ani”, a spus medicul legist.


El consideră că medicina legală nu este o meserie pentru oricine, fiind totodată o muncă din categoria celora pe care nu le faci cu plăcere.

Întrebări şi răspunsuri
Care a fost cel mai greu caz al dumneavoastră?
Am avut un accident colectiv de muncă cu 50 de morţi la Lupeni în 1982. Îmi aduc aminte că identificam victimele după forma lămpii minereşti. Atunci am făcut 11 autopsii într-o zi.

Aveţi vreun punct slab?
Am! Nu pot fi un bun gospodar pentru că nu pot sacrifica animale. Am încercat odată să tai o găină şi n-am putut. Altădată mi-a venit greaţă când un prieten a tăiat în faţa mea o gâscă. E o deformaţie profesională: pot tăia numai pe cadavre.

E normală fobia oamenilor faţă de morţi?
Cred că mai multă lume este atrasă de moarte şi cadavre. Uitaţi-vă câţi oameni se adună la un accident ca să vadă ce s-a întâmplat. E ca un reflex egocentric de tipul „bine că nu sunt eu acolo”. Sunt bătrâni atraşi de înmormântări  tocmai pe acest considerent: că au supravieţuit defunctului.

EXCLUSIV: Imagini de colecţie cu mahalalele municipiului Hunedoara, oraşul coloniilor muncitoreşti din primii ani ai comunismului

FOTOGALERIE: EXCLUSIV Imagini inedite cu Nicolae Ceauşescu, salvate dintr-o clădire părăsită a combinatului din Hunedoara

Ce-i place
„Îmi plac pariurile sportive. Îmi plac câinii. Am doi ciobăneşti germani.  De ceva timp sunt atras de cultivarea plantelor. Experimentez acum acasă o cultură de ananas”, mărturiseşte Dan Mărculescu.

Ce nu-i place
„Nu suport şacalismul din politică. Ultimul carnet de partid avut a fost cu sigla PCR, unde am fost obligat să intru, în epocă,  ca şef al serviciului de medicină legală din judeţ”, spune legistul.

Profil
Născut. 26 mai 1952
Educaţie.  Universitatea de Medicină din Târgu Mureş
Experienţă. Şeful Serviciului Judeţean de Medicină Legală Hunedoara
Familie. Căsătorit, doi copii

Citeşte AICI alte materiale publicate de Daniel, pe blogul acestuia.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite