PORTRET: Hunedoreanul Corneliu Gaici este meşterul care face castele în miniatură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul construieşte în ipsos pentru turiştii care ajung la Castelul Corvinilor chipuri ale personajelor istorice şi fresce în care este înfăţişat monumentul.

Corneliu Gaici reuşeşte să transforme ipsosul pe care îl modelează în atelierul său în adevărate bijuterii cu valoare sentimentală pentru turiştii Castelului Corvinilor din municipiul Hunedoara. Artistul îşi petrece cea mai mare parte a fiecărei zile lucrând la piese care înfăţişează personajele istorice, blazoane şi, mai ales, fresce ale castelului.

Regele Decebal, Iancu de Hunedoara, Vlad Ţepeş şi Avram Iancu sunt chipurile pe care hunedoreanul a învăţat să le şlefuiască. El povesteşte că a moştenit pasiunea pentru arta populară de la tatăl său, care a fost olar.

În prezent, Corneliu Gaici preferă să folosească pentru confecţionarea artefactelor materiale mai rezistente decât lutul sau ghipsul. „Este nevoie de aproape o lună pentru făurirea unei piese. Ipsosul este turnat în matriţe, apoi piesele sunt şlefuite şi date cu baiţ. După ce le las la uscat mai multe zile, ele sunt şlefuite din nou, pentru ca, în final, să fie date cu lac şi apoi puse din nou la uscat. În această muncă pun mult suflet, de aceea sunt ataşat de toate obiectele pe care le fac”, spune Corneliu Gaici.

A lucrat pentru americani

O singură dată, hunedoreanul a fost nevoit să grăbească procesul de producţie al obiectelor de artizanat. A avut un motiv temeinic. „Am fost anunţat că la castel urma să ajungă o delegaţie de oameni importanţi, din Statele Unite. Cel care a venit cu câteva ore înaintea delegaţiei, pentru a „testa terenul”, mi-a cerut să îi fac mai multe obiecte de artizanat cu imaginea castelului, pe care urma să le ofere cadou americanilor. Am plecat imediat la atelier, unde am început lucrul la piese. Le-am lăcuit apoi şi am folosit două feonuri şi un radiator pentru a le putea usca. Miniaturile miroseau puternic, din cauza lacului, dar turiştii au fost mulţumiţi, iar eu cu atât mai mult”, îşi aminteşte Corneliu.  

Adriana Klein este dedicată pasiunii pentru pictură

Claudia Jude, pompierul care "fabrică" explozii

Raluca Covătaru, expertă în plante campioane

Mihaela Huda a dat schiul de performanţă pe munca în Poliţie

Hunedoreanul stăpâneşte pe deplin arta pieselor din ipsos, iar în ultimii ani s-a deprins şi cu o altă îndeletnicire, cea a vânzărilor de suveniruri, pe care o profesează la intrarea în legendarul Castel al Covinilor. Cum fortăreaţa este vizitată de turişti din întreaga lume, meşterul a învăţat cuvintele de bază dintr-o mulţime de limbi, cu ajutorul cărora se înţelege cu oricine dintre vizitatorii.

De altfel, spune el, reuşeşte să ghicească de la distanţă naţionalitatea fiecăruia dintre turişti. Românii şi maghiarii îi fac cea mai mare vânzare, iar pe cei din urmă artistul îi întâmpină cu obiecte de artizanat în care explicaţiile tabloulrilor apar în limba maghiară. „Turiştii germanii sunt cel mai greu de convins, deşi vin în număr mare la castel. În patru ani, le-am vândut doar patru piese, poate şi pentru că sunt mai zgârciţi”, crede hunedoranul.

Întrebări şi răspunsuri
Care sunt obiectele de artizanat de care vă simţiţi ataşat?
Nu am unul preferat, pentru că toate, fiind munca mea, îmi aduc satisfacţie. Pe plan material, prefer medalioanele, care se vând cel mai bine.

Cum îi priviţi pe turiştii care nu sunt interesaţi de suvenirurile pe care le creaţi?
Nu mă deranjează în niciun fel. Castelul este un obiectiv turistic vechi şi frumos, de aceea este foarte vizitat. Turiştii cumpără în măsura posibilităţilor lor. Totuşi, eu simt mulţumire şi atunci când ei se opresc în dreptul pieselor expuse şi observ că le apreciază.

Ce-i place
Hunedoreanul se declară bucuros atunci când îi este recunoscută munca, de către turiştii care se opresc să îi privească piesele expuse la castel. Pe lângă meseria căreia îi dedică o mare parte din timpul lui, Corneliu este pasionat de pictură şi sculptură.

Ce nu-i place
Corneliu Gaici este deranjat de gropile din străzile municipiului. „Nu îmi plac gropile, nici cele din carosabil, nici cele în care ajungem, uneori, în timpul vieţii”, declară artistul. Deşi piaţa kitchurilor îi face concurenţă artistului, a învăţat să nu mai fie deranjat de aceasta.

Profil
Născut. 16 ianuarie 1959, Hunedoara
Familie. Căsătorit, un băiat
Experienţă. Lucrează în domeniul artistic din copilărie
Studii. Liceu.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite