Primarul din Frăteşti despre scandalul „Turism în Spania pe bani publici”: „400 de euro sunt din bugetul comunei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aleşii locali şi judeţeni din Giurgiu întorşi ieri după-amiază din Spania au părut surprinşi de amploarea pe care a luat-o călătoria lor în regiunea Catalonia. Consilierii şi primarii susţin în cor faptul că schimbul de experienţă a fost util şi că agendele sunt pline de notiţe şi idei pentru resuscitarea unui judeţ muribund.

Cel mai sărac judeţ după ultimele analize făcute de specialişti, judeţul Giurgiu şi-a trimis la începutul săptămânii o „armată” de aleşi într-un schimb de experienţă în Barcelona şi Tarragona la invitaţia Camerei de Comerţ Româno-Spaniole.

Motivul a reprezentat-o demararea a două investiţii pe care spaniolii intenţionează să le facă în Giurgiu. Este vorba de un centru de sortare, colectare, recuperare şi transformare în energie electrică a deşeurilor solide din nordul judeţului precum şi înlocuirea sistemului de iluminat rural cu unul bazat pe energia solară.

Deplasare pe spinarea contribuabililor
Banii pentru deplasarea celor 21 de consilieri judeţeni au provenit de la bugetul instituţiei. Conform declaraţiilor lui Dumitru Beianu, preşedintele Consiliul Judeţean Giurgiu (CJG), instituţia pe care o reprezintă a cheltuit 15.000 de euro cu această deplasare.

De cealaltă parte, primarii şi viceprimarii celor 25 de localităţi giurgiuvene au beneficiat de fonduri „trase” din bugetul local.

CITEŞTE ŞI: SCANDAL Turişti în Spania, pe bani publici: consilierii judeţeni din Giurgiu au „reciclat deşeuri” la Barcelona de 25.000 de euro

                       Turism în Spania pe bani publici

„Fiecare primar a primit bani de la bugetul local în urma unei hotărâri de consiliu. În cazul meu s-a alocat suma de 400 de euro din care am plătit cazarea şi biletul de avion. Mâncarea şi celelalte cheltuieli le-am achitat din propriul buzunar, cam 200 de euro” a declarat Marian Cărăţeanu, primarul comunei Frăteşti prezent şi el în delegaţie.

Prima deplasare pe bani publici în trei ani
Şeful Consiliului Judeţean Giurgiu se scuză şi spune că deplasarea în Spania este prima din cei trei ani de mandat. „Anul trecut am avut cele mai mici cheltuieli din ţară la nivel de Consiliu Judeţean şi nici în acest an nu s-a exagerat. Este pentru prima dată când se merge într-o delegaţie pe banii consiliului judeţean. Numai cineva fără bun simţ poate spune că am mers acolo ca să ne distrăm” a declarat Dumitru Beianu.

Acesta susţine că va organiza joi o conferinţă de presă în care va prezenta detaliat fiecare comună reprezentată, cheltuielile şi imagini de la întâlnirile cu spaniolii şi reacţii din presa locală.

„Excursie” cu iz politic
Unul dintre consilierii care a refuzat să fie inclus în delegaţie, Ion Bobe, susţine că plecarea a avut substrat politic şi că de fapt s-a urmărit „racolarea” primarilor pentru următoarele alegeri. Acesta susţine că luni îşi va înainta demisia din CJG.

"Nu mă duc pe banii contribuabililor să mă plimb prin Spania. Chelului, tichie de mărgăritar îi trebuia. Eu consider că a fost o plimbare în care să se mai fure un primar, un consilier. De ce s-a făcut tocmai acum? Se apropie campania şi le este frică. Suma cheltuită este exorbitantă. Luni la prima oră îmi voi da demisia. Nu sunt de acord să joc în acest film".

Declaraţiile lui Ion Bobe l-au inflamat pe Ion Gaghii, unul dintre consilierii care au mers în Barcelona.

„Sunt dezamăgit de ceea ce s-a întâmplat. Cert este că în Spania au participat consilieri judeţeni de la toate formaţiunile politice. Este o aberaţie să cred că vreun consilier judeţean comentează deplasarea la Barcelona, dat fiind faptul că la ultima şedinţă a Consiliului,  hotărârea a fost votată în unanimitate” a spus Ion Gaghii.

„Nu ne-am dus acolo ca să ne plimbăm, aşa cum vehiculează unii. Dacă vroiam să fac acest lucru îmi luam familia şi stăteam două săptămâni, nu trei zile. Niciodată nu va veni Uniunea Europeană să ne bage bani în buzunar” – Marian Cărăţeanu, primarul comunei Frăteşti




Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite