Turism în Spania pe bani publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O delegaţie formată din 66 de aleşi locali şi judeţeni a cheltuit 15.000 de euro pentru un schimb de experienţă în regiunea Catalonia. Prefectul judeţului Giurgiu, Robert Cristoi, a solicitat declanşarea unei anchete şi a declarat că dacă se vor descoperi ilegalităţi sumele cheltuite pe delegaţia la Barcelona vor fi recuperate în totalitate.

Aproape trei sferturi dintre aleşii judeţeni şi 25 de primari şi viceprimari au lăsat pentru patru zile frâiele comunităţii şi au plecat în Spania pentru a afla mai multe despre tainele reciclării deşeurilor. Cei 66 de membri ai delegaţiei s-au întors acasă vineri după-amiază.
Cel mai sărac judeţ, după ultimele analize făcute de specialişti, Giurgiu şi-a trimis la începutul săptămânii trecute o „armată“ de aleşi într-un schimb de experienţă la Barcelona şi Tarragona, la invitaţia Camerei de Comerţ Româno-Spaniole. Motivul a fost demararea a două investiţii pe care spaniolii intenţionează să le facă în Giurgiu. Este vorba despre un centru de sortare, colectare, recuperare şi transformare în energie electrică a deşeurilor solide precum şi înlocuirea sistemului de iluminat din mediul rural cu unul bazat pe energia solară.
Prefectul judeţului Giurgiu, Robert Cristoi, a solicitat toate documentele şi hotărârile care au susţinut deplasarea pentru a începe o anchetă. „Comisia de verificare a Prefecturii va decide dacă a fost făcută vreo ilegalitate. În cazul în care vor fi constatate nereguli, sumele alocate deplasării delegaţiei formată din consilieri judeţeni şi reprezentanţi ai autorităţilor locale vor fi recuperate în totalitate. Numai atunci vom stabili dacă vom ataca în contencios administrativ hotărârea Consiliului Judeţean“, a spus prefectul.

Prima deplasare pe bani publici în trei ani

Banii pentru deplasarea celor 21 de consilieri judeţeni au provenit de la bugetul instituţiei. Conform declaraţiilor lui Dumitru Beianu, preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu (CJG), instituţia a cheltuit 15.000 de euro (fără TVA) cu această deplasare. De cealaltă parte, majoritatea primarilor şi viceprimarilor celor 25 de localităţi giurgiuvene au beneficiat de fonduri „trase“ din bugetul local.
 „Anul trecut am avut cele mai mici cheltuieli din ţară la nivel de Consiliu Judeţean şi nici în acest an nu s-a exagerat. Este pentru prima dată când se merge într-o delegaţie pe banii Consiliului Judeţean“, s-a scuzat Beianu.

Cazare de patru stele

Delegaţia giurgiuveană a fost cazată la hotelul „Rafael“ din Badalona, o suburbie a Barcelonei. Potrivit agenţiilor de turism, hotelul aleas de politiceni este cotat cu patru stele, închirierea unei camere începând de la 54 de euro pe noapte. Dintre facilităţile hotelului se detaşează centrul SPA, sala de fitness şi sala de conferinţe.
„Nu ne-am dus acolo ca să ne plimbăm. Dacă voiam să fac acest lucru, îmi luam familia şi stăteam două săptămâni, nu trei zile. Am învăţat multe de la colegii noştri spanioli, de la modul de implementare a proiectelor până la punerea acestora în practică“, a afirmat Marian Cărăţeanu, primarul comunei Frăteşti.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite