VIDEO: Muncitorul giurgiuvean prins sub un mal de pâmânt a fost adus acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aurel Calotă (30 de ani), tânărul blocat ieri după-amiază pentru mai bine de cinci ore într-un şanţ adânc de şase metri din oraşul Mihăileşti a fost externat din spital şi s-a întors acasă.

"Il doare umărul stâng nu şi picioarele. Nu vrea să stea de vorbă cu nimeni şi ne cere să nu îl obosim, vrea să rămână singur ca să se odihnească. Zice că nu o să uite prea curând ce i s-a întâmplat" a declarat Daniel Calotă, fratele muncitorului.

Aurel Calotă efectua ieri, împreună cu alţi colegi de echipă, lucrări la reţeaua de canalizare a oraşului Mihăileşti. În jurul orei 16.00, în timp ce se retrăgeau din şanţul unde lucrau, Aurel a preferat să iasă din canal traversând şanţul, îndreptându-se spre o ieşire nesecurizată, fără a fi supravegheat de şeful de echipă, aşa cum prevede legislaţia muncii. În acel moment, malul s-a surpat asupra sa şi a unui alt coleg. Dacă acesta din urmă a reuşit să iasă la suprafaţă, Aurel a rămas blocat în canal, piciorul său fiind imobilizat între o ţeavă de canalizare şi peretele şanţului, la o adâncime de şase metri.

image

Pe tot parcursul operaţiunii de salvare, traficul s-a desfăşurat pe un singur sens, iar oamenii din localitate s-au strâns în jurul şantierului în lucru ca la urs. Bărbatul a fost transportat de urgenţă la Spitalul Municipal Bucureşti. Firma pentru care lucra riscă să fie amendată pentru că nu a existat un şef de echipă care să supravegheze activitatea muncitorilor.

CITEŞTE ŞI: Accident de muncă în Mihăileşti. O persoană a rămas blocată într-un şanţ adânc de şase metri

VEZI AICI: Fotogalerie cu operaţiunea de salvare a muncitorului

"Firma Metropolitan SRL, din Bucureşti care lucrează la canalizarea oraşului este în regulă. Societatea este la zi cu instructajul de sănătate şi securitate în muncă. Băiatul a fost instruit chiar acum o săptămână. El trebuia să lucreze în altă zonă, care era securizată, malurile de pământ aveau întăritoare, dar el s-a dus spre capătul şanţului. Nu avea ce să caute acolo", a declarat, pentru Adevărul de Seară, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă(ITM) Giurgiu, Petruş Savelie.

Salvat la indicaţiile unui coleg de muncă
Pompierii din cadrul ISU Giurgiu s-au chinuit mai bine de cinci ore să îl scoată teafăr la suprafaţă pe muncitor. Pe tot parcursul operaţiunii, Aurel a primit ceai cald şi o pătură termoizolantă pentru a-i menţine temperatura corpului constantă. Salvatorii au făcut eforturi ca să-l scoată cât mai repede pe tânăr dintre pereţii de pământ, aceştia au săpat în jurul muncitorului şi au scos pământul cu o găleată pentru a nu avea loc o nouă alunecare a malului.

Unul dintre colegii săi l-a susţinut moral pe tot parcursul acţiunii de salvare, acesta din urmă fiind şi cel care a dat indicaţii preţioase pompierilor, reuşind în aproape zece minute să-l scoată la suprafaţă.

Părinţii lui Aurel au aşteptat cu sufletul la gură să-şi vadă băiatul teafăr. "Eram acasă când m-au anunţat. Nu mi-a venit să cred şi am simţit că nu se mai termină odată. M-am rugat tot timpul la Dumnezeu să-l scoată cu bine de acolo”, a spus Floarea Calotă, mama muncitorului.

A cerut ceai cald
Familia a răsuflat uşurată în momentul în care l-au văzut pus pe targa celor de la SMURD, din cauza şocului, însă, fratele lui Aurel a leşinat.
Muncitorul salvat din ghearele morţii a fost conştient pe tot parcurul operaţiunii de salvare, şi în timp ce era transportat spre Ambulanţa SMURD, el a cerut ceai fierbinte pentru că îi era foarte frig.

„Daţi-mi ceai fierbinte, mi-e frig!...Mă doare foarte rău piciorul”, a spus Aurel în stare de şoc.


Directorul ITM Petruş Savelie, a spus astăzi că instituţia pe care o reprezintă nu a luat încă o decizie în ceea ce priveşte accidentul de muncă de ieri.
„Aşteptăm verdictul medicilor pentru a ne pronunţa în acest caz. Depinde de zilele de spitalizare şi dacă o să fie nevoie ca părinţii să facă cheltuieli suplimentare”.

Aurel Calotă este angajatul firmei Metropolitan SRL din Bucureşti din vara anului trecut. Tânărul este necăsătorit, are trei fraţi şi două surori.

image
Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite