Cătălin Chelu, omul chestorului Fătuloiu, a dat un tun cu TVA de cinci milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De aceşti bani au beneficiat miliardarii gălăţeni Cătălin Chelu şi Corneliu Mangalea. Fiscul local a blocat ancheta internă privind vinovaţii de returnarea ilegală a TVA. Termenul stabilit de ANAF a fost depăşit cu cinci săptămâni.

La începutul lunii martie a acestui an, Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF) a somat Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Galaţi să prezinte un raport detaliat cu privire la modul cum o serie de persoane din conducerea instituţiei au favorizat unor firme, patronate de miliardarii gălăţeni Cătălin Chelu şi Corneliu Mangalea, returnări ilegale de TVA în sumă de circa 5 milioane de euro.

Actele care au stat la baza plăţilor, sunt bazate, conform ANAF, pe „facturi pentru achiziţii şi livrări fictive de mărfuri".

CITIŢI ŞI:

Chelu, afaceristul implicat în dosarul Fătuloiu a fost jefuit! I s-a furat o armă de război
Abuz în serviciu


Termenul stabilit pentru prezentarea raportului a fost 30 iunie 2011, însă acest lucru nu s-a produs nici până acum. Potrivit lui George Marinescu, purtătorul de cuvânt al DGFP Galaţi, „termenul a fost extins deoarece lucrarea este amplă".

Dincolo de explicaţiile purtătorului de cuvânt, trebuie să menţionăm că, de fapt, lucrarea nu este nici pe departe aşa de amplă cum se lasă de înţeles.

Mecanismul prin care mai multe firme au beneficiat, în mod ilegal, de rambursări de TVA a fost deja identificat într-un act de control întocmit de ANAF. Cei de al DGFP Galaţi au de fapt doar sarcina de a nominaliza angajaţii instituţiei care au parafat actele ilegale de plată.

„Există indicii conform cărora, pentru disimularea caracterului ilicit al unora dintre operaţiunile derulate, conducerile firmelor Realtroc SRL Tecuci şi Metalpet Comerţ SRL Chiajna au beneficiat de sprijinul unei persoane din cadrul DGFP Galaţi", spune ANAF în raport.

În mod normal, o astfel de verificare a semnăturilor pe actele de rambursare durează doar câteva zile. Faptul că raportul încă nu este gata, nici după cinci luni, demonstrează că DGFP Galaţi vrea, de fapt, să îngroape ancheta.

„Dacă era vorba de un amărât de IMM-ist, era şi arestat până acum. Dar cum la mijloc sunt nume grele, se trage de timp până uită lumea de scandal", spune Marian Filimon, preşedintele patronatului IMM-urilor gălăţene.

Important de reţinut: potrivit procedurilor interne, persoanele care autorizează rambursările de TVA fac parte din conducerea DGFP. Ca urmare, cei de la Fiscul gălăţean trebuie, practic, să-şi toarne proprii şefi!

Miliardarii au luat banii

Cele 5 milioane de euro plătite ilegal de la bugetul de stat au ajuns, în final, în conturile miliardarilor gălăţeni Cătălin Chelu şi Corneliu Mangalea. Ei au acţionat, conform ANAF, printr-o încrengătură de cel puţin 20 de firme, pe care le deţin în nume propriu sau prin interpuşi.

Mecanismul folosit în producerea fraudei este simplu: ei au emis o sumedenie de facturi pentru livrări fictive de bunuri şi servicii, cu scopul pierderii urmei banilor.

Magnatul Mangalea este aproape de faliment

Corneliu Mangalea (43 ani), unul dintre miliardarii gălăţeni implicaţi în scandalul returnărilor ilegale de TVA, are mari probleme financiare. Firmele fanion ale omului de afaceri - MEHID SA şi ELNAV SA - sunt aproape de faliment. Mai mulţi creditori au deschis procese pentru recuperarea datoriilor, iar Fiscul a vândut deja, prin executare silită, o parte din bunurile lor.

Miliardarul Chelu este cercetat penal


Cătălin Chelu (45 ani) este cunoscut ca un artizan al afacerilor controversate. El a fost acuzat de numeroase ori de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare că a manevrat fraudulos piaţa de capital. La sfârşitul anului trecut a fost arestat într-un dosar de corupţie, fiind acuzat că a încercat să-l mituiască, pe secretarul de stat Dan Fătuloiu, cu un milion de euro. Chelu are acţiuni la peste 200 de firme din toată ţara.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite