Cancerul ţigărilor ieftine vândute la colţ de stradă. Bişniţa supravieţuieşte contrabandei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La colţul străzii, dealerii vând un pachet de ţigări moldoveneşti cu opt lei.
La colţul străzii, dealerii vând un pachet de ţigări moldoveneşti cu opt lei.

Aproape 700.000 de pachete de ţigări au fost confiscate de la contrabandişti în 2010 şi în primele şapte luni ale acestui an. Cu toate acestea, tutunul ieftin şi de calitate îndoielnică poate fi găsit la orice colţ de stradă din oraş, dar şi în pieţe.

În timp ce preţurile ţigărilor româneşti creştea precum cozonacul, depăşind lejer pragul psihologic de zece lei pachetul, tutunul moldovenesc a câştigat teren printre fumătorii din Galaţi, preţul unui pachet de ţigări de calitate inferioară fiind chiar şi cu 50% mai mic decât în magazine.

CITEŞTE ŞI

Pilotul deltaplanului prăbuşit lângă Galaţi este un traficant de ţigări din Basarabia FOTO

Traficantul de ţigări care murit în urma accidentului aviatic a fost identificat. Soţia nu ştia cu ce se ocupă acesta FOTO


Cei care profită de pe urma acestui viciu sunt contrabandiştii care pe apă, pe uscat şi mai nou, pe calea aerului, aduc cantităţi semnificative de ţigări fabricate în Republica Moldova, profitând de distanţa mică dintre judeţul nostru şi statul vecin. În aceste condiţii, afacerile cu tutun au explodat, câteva dintre reţelele care se ocupau cu alimentarea pieţei negre fiind destructurate în urma unor acţiuni în forţă ale poliţiei.


"Pe parcursul anului 2010 şi de la începutul anului în curs, poliţiştii de frontieră gălăţeni în cooperare cu alte structure abilitate au înregistrat 24 de dosare penale de contrabandă cu ţigări, 71 de persoane fiind arestate. Au fost descoperite 664.000 de pachete de ţigări, a căror valoare totală ajunge la 1.808.000 de lei", ne-a declarat Oana Galu, purtător de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Galaţi.

   56.000 de pachete cu ţigări moldoveneşti, cea mai mare captură de tutun de contrabandă făcută anul acesta de poliţiştii de frontieră.

Captură uriaşă.


Deloc de neglijat este faptul că mulţi basarabeni, încadraţi în categoria "micilor traficanţi" şi care nu se aleg de multe ori decât cu o amendă, încearcă să aducă ţigări în ţară modificâdu-şi maşinile, pentru a ascunde marfa în cauciucuri, tapiseriile banchetelor, portiere, rezervor sau ale locaşuri special amenajate.


Numai de la începutul acestui an, 64 de traficanţi au rămas fără autoturisme, spre deosebire de anul trecut, când doar 33 de maşini au fost confiscate din acest motiv în cele două puncte de tranzit a frontierei de la Galaţi.

Ţigări cu aromă de pătrunjel


Cu toate eforturile autorităţilor de a împiedica aprovizionarea pieţei negre, tutunul de peste Prut este de găsit în continuare în oraş, unul din trei fumători gălăţeni fiind "abonat" la zarzavagiii care au sub tarabă sau în sacoşă câteva cartoane de ţigări moldoveneşti.

"Sunt fumător de 20 de ani şi fumez cam un pachet pe zi. De când s-au scumpit ţigările, de vreo trei ani, nu mai iau de la magazine, iau de la basarabeni, din piaţă. Fac economie cam trei lei la pachet", spune Florinel Prepeliţă, (39 ani).


"Curăţarea" pieţei negre de tutunul de contrabandă nu este lucru uşor şi o recunoaşte însuşi şeful IPJ Galaţi.
„Avem mult de recuperat pe linia traficului de țigări. Aici este o zonă în care multe dintre competențe revin Poliției de Frontieră și celor de la DIICOT, iar pentru noi este mai greu să ne apropiem. Scopul nostru este să identificăm marile locaţii din Galaţi unde sunt depozitate ţigările, nu să confiscăm câteva baxuri de la tarabă", precizează comisarul Dănuţ Lefter, şeful IPJ Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite