VIDEO/FOTO Vezi aici cum s-a văzut eclipsa din Galaţi până în Pakistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maximul eclipsei s-a  produs în jurul orei 10.35, pentru centrul ţării, cu o acoperire a Soarelui de 76%. Eclipsa parţială de Soare a început în România de la ora 9.05 şi a putut fi văzută până în jurul orei 12.07, acoperirea maximă a Soarelui de către Lună fiind de aproximativ 75%. Momentul maxim a avut loc în jurul orei 10.35, când, timp de aproximativ 30 de minute, luminozitatea soarelui a scăzut.

 Potrivit Observatorului Astronomic, acoperirea maximă a Soarelui de către Lună a fost între 75% (în sudul şi sud-estul ţării) şi 78% (în nord-vest), iar maximul eclipsei s-a produs în jurul orei 10.35, pentru centrul ţării, cu o acoperire a Soarelui de 76%.Transmisia live a fost efectuată de Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Stiintele Naturii Galati.

Eclipsa de soare de azi, moment de răscruce și schimbări în viața publică și politică

VEZI AICI CUM ARATĂ ECLIPSA ÎN ROMÂNIA-GALERIE FOTO

Eclipsa de Soare a fost „sabotată“ de ceaţă, la Sibiu

VIDEO/ Vezi aici cum au urmărit brăilenii eclipsa parţială de Soare (Galerie foto)

ECLIPSA DE SOARE S-A VĂZUT EXCELENT LA IAŞI (FOTOGALERIE)


Astfel, începând cu ora 9.00, publicul pasionat de astronomie a fost prezent pe terasa pentru observaţii astronomice a muzeului gălăţean, locul de unde se poate urmări cel mai bine acest fenomen astronomic deosebit.

"Momentele eclipsei de Soare pentru Galaţi au fost următoarele: începutul eclipsei parţiale va fi la ora 9.11, faza maximă la ora 10.40 şi sfârşitul eclipsei la ora 12.13. În faza maximă pentru Galaţi, soarele a fost acoperit în proporţie de 68,5%, magnitudinea eclipsei fiind de 0,761. Această eclipsă parţială a fost una dintre cele mai mari eclipse parţiale de Soare vizibile din România pentru perioada următorilor 15 ani", a declarat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic.

image

Observatorul astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, singurul din România prevăzut cu un acoperiş retractabil şi cu un telescop principal cu sistem optic Ritchey - Chretien, pune la dispoziţia publicului o serie de instrumente performante pentru observarea eclipsei.

În premieră publicul a putut observa eclipsa printr-o lunetă SolarMax cu diametrul obiectivului de 60 mm, achiziţionată din fonduri europene şi unică în România. Tot în premieră, publicul va putea vedea transmiterea eclipsei parţiale de Soare în direct pe o plasmă, prin intermediul unei camere video ataşată la telescopul principal al observatorului astronomic.

image

Vezi aici cum a arătat eclipsa în lume

Eclipsa s-a terminat în România în jurul orei 12.07. Ea a mai fost vizibilă în Europa, nordul Africii şi centrul şi vestul Asiei.

Următoarea eclipsă de Soare vizibilă din România se va produce pe 20 martie 2015.

Soarele a fost eclipsat de lună şi la Focşani

În această dimineaţă brăilenii sunt cu ochii pe eclipsă

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite