Campanie „Adevărul de Seară” Ştii ce bei?Află ce chimicale se ascund în banalul suc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit specialiştilor în nutriţie, sucurile sunt la fel de nocive ca fumatul şi reprezintă factorul de declanşare a obezităţii. Campania „Adevărul de Seară" privind alimentele cu efecte negative asupra sănătăţii umane a ajuns la un episod care impune schimbarea titlului de campanie din „Ştii ce mănânci?" în „Ştii ce bei?".

De această dată, vorbim despre sucuri, băuturi răcoritoare non-alcoolice care, potrivit specialiştilor în nutriţie, care reprezintă unele dintre cele mai dăunătoare produse pentru sănătate.

CITIŢI ŞI:

Campanie „Adevărul de Seară" Ştii ce mănânci?Chips-urile, un amestec de praf de cartofi şi chimicale

Obezitatea, favorizată de suc


Potrivit statisticilor, 80% din români consumă băuturi răcoritoare îmbuteliate cel puţin de trei ori pe săptămână. La birou, în timpul liber, când ies în oraş şi mai ales vara, când temperaturile sunt ridicate.

image

Cantitatea de suc consumată pe cap de locuitor este de circa 40 de litri pe an, iar piaţa răcoritoarelor este una dintre cele mai profitabile din România.

Însă dincolo de cifre şi profituri se află o realitate îngrijorătoare: marea majoritate a sucurilor din comerţ sunt extrem de nocive pentru organism.

În afara faptului că au în reţetă ingrediente care sunt factori favorizanţi ai obezităţii şi bolilor de inimă, unele dintre ele dau chiar şi dependenţă, la fel ca alcoolul şi tutunul!

Toate aceste afirmaţii sunt confirmate de medicul diabetolog-nutriţionist Magdalena Moroşanu, specialist în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi.

„Am să încep cu o remarcă privind izvorul epidemiei de obezitate. În urma multiplelor studii de specialitate, se pare că ar fi început de la aceste băuturi răcoritoare", spune doctoriţa.

image
image
image
image
image
image

Dă dependenţă!

Ingredientele de bază ale sucurilor de tip „cola", spre exemplu, sunt relativ banale: apă, zahăr, dioxid de carbon, colorant caramel E150d şi acidifiant acid fosforic.

„Prin aromele pe care le au, cresc apetitul de consum de lichide. Din toate părţile vin cu un conţinut bogat caloric, pe care le consumăm fără să avem nevoie de ele. Gustul dulce stimulează pofta de mâncare, ceea ce duce tot la obezitate", spune dr. Moroşanu.
Cele mai importante ingrediente, pe lângă zahăr, sunt aromele naturale şi cafeina. „Cafeina, din păcate, dă mare dependenţă psihică şi fizică. Persoana care va bea acest suc va deveni cu timpul dependent precum un fumător sau un consumator de alcool", afirmă dr Moroşanu.

Nici despre aromele folosite nu vă putem spune lucruri prea bune. „Aromele aşa-zis «naturale» nu ştiu cât sunt de naturale. În niciun caz nu se folosesc arome naturale în acest tip de sucuri", explică medicul nutriţionist.

Zahăr cu cana

Pentru a vă imagina ce înseamnă zahărul din sucurile îmbuteliate, ar fi bine să cântăriţi 100 de grame de zăhăr, să-l puneţi într-o farfurie să-l mâncaţi cu lingura. Nu este sănătos, dar este echivalent cu un litru de „suc răcoritor".

Conform etichetei, într-un litru de suc din categoria celor vândute ca şi băuturi răcoritoare (excludem deci de aici băuturile din fructe, deşi şi acolo sunt multe neclarităţi), zahărul reprezintă între 8 şi 12%.

Cantitatea de zahăr este enormă. La un litru avem 100 de grame de zahăr. Asta este imens! Zahărul are indexul glicemic cel mai crescut. Este în dizgraţiile noastre de 30 de ani. Şi totuşi, aceste sucuri au cu duiumul zahăr. Este inimaginabil. O bombă calorică frumos ambalată", spune uimit medicul.

Un lucru menţionat de către medicul diabetolog-nutriţionist este faptul că aceste băuturi răcoritoare, mai ales cele puternic acidulate, atacă stomacul.
Băutura gazoasă şi cafeina sunt doi factori care sunt iritanţi pentru stomacul omului. Vor stimula secreţie de acid. Stresul plus aceste băuturi, reprezintă un cocteil teribil. Nu facem altceva decât să ne facem rău cu mâna noastră. S-a văzut clar în ultimii 20 de ani", explică dr. Moroşanu.

Medicul atrage atenţia şi asupra faptului că, din păcate, principalii consumatori şi victime ale sucurilor sunt copiii.

Acesta este unul din marile defecte ale societăţii actuale. Copiii sunt învăţaţi aşa. Din păcate noi adulţii creem societatea bolnavă de mâine. Copilul mănâncă chips-uri şi bea suc, bea suc mănâncă şi chips-uri. El s-a săturat, îi place, părintele este mulţumit că cel mic a primit ce vrea şi noi ne întrebăm de unde apar bolile", mai spune dr. Magdalena Moroşanu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite