Campanie „Adevărul de Seară” Ştii ce mănânci?Chips-urile, un amestec de praf de cartofi şi chimicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi este un aliment întâlnit la tot pasul, consumat pe scară largă, cartofii la pungă - chips-urile - sunt, potrivit medicilor extrem de dăunător sănătăţii populaţiei.

Campania ziarului Adevărul de Seară „Ştii ce mănânci?" vă prezintă încă un produs alimentar care are mai multe efecte negative decât benefice pentru organism, sortimentul de cartofi prăjiţi cunoscut sub numele de „chips".

image

Praf de cartofi

La serviciu sau la şcoală, foarte mulţi dintre noi consumăm chips-uri.

Haideţi să vedem ce înghiţim conform listei de ingrediente de pe ambalaj: făină de grâu, granule de cartofi, amidon, grăsimi vegetale, sare, lactoză, maltodextrină şi ceapă şi usturoi pudră.

„Granulele de cartofi sunt de fapt praf de cartof deshidratat. Grăsimile vegetale sunt în cantitate foarte mare. Acestea şi sarea sunt cele mai nocive petru sănătate. Maltodextrina este un produs intermediar obţinut prin degradarea amidonului", afirmă dr. Magdalena Moroşanu, medic diabetolog-nutriţionist.

Lista continuă cu: arome, potenţiator de romă (glutamat monosodic, proteină vegetală hidrolizată din soia, extract de drojdie, zahăr, colorant extract de ardei roşu, stabilizator fosfat tricalcic, antiaglomerant dioxid de siliciu şi antioxidant acid ascorbic.

„Stabilizatorii sunt pentru a nu se degrada grăsimile, a nu se degrada alimentul. Ca să poată fi valabil mai mult timp. Antiaglomerant dioxid de siliciu este o substanţă folosită pentru a nu face cocoloaşe aluatul", declară dr. Moroşanu.

Totodată, la sfârşitul listei cu ingrediente vedem scris:"Conţine gluten, produse pe bază din soia şi produse lactate".

„Produse lactate?! Nu văd care sunt aceste produse lactate. Nici nu pot să-mi dau seama ce caută. Nu poate fi decât zerul, care este un fel de lichid cu câteva proteine", mai spune medicul nutriţionist.

image
image
image
image
image
image

6 grame proteine în 100 grame de produs

Aceasta este cantitatea de proteine pe care producătorul o afişează pe ambalaj.

„Chips-urile nu ne folosesc decât prin cele şase grame de proteine. Nici astea nu sunt cu valoare biologică crescută cum e laptele, carnea, ouăle. Din 100 de grame, eu am numai şase grame de proteine. Atât este bun. Grăsimile sunt în proporţie de 29 de grame într-o sută de grame", mai spune dr. Moroşanu.

Copii sunt victimele care pică cel mai uşor în plasa acestor bombe calorice, aşa cum le numesc nutriţioniştii.

„Astea nu pot fi decât dăunătoare sănătăţii. Mâncăm grăsimi cu pâine. Aici, cu ce ajut organismul. Acumulez calorii care se transformă în grăsime, plus toţi acei stabilizatori, aromatizatori care sunt substanţe chimice organismului. În şcoli sunt chioşcuri numai cu chips-uri, în gări chioşcuri numai cu chips-uri, la consignaţii pe stradă la fel. Peste tot numai găseşti aşa ceva. Acest înşelător de mâncare", mai declară medicul.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite