Se anunţă proteste ale personalului TESA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia TESA din Sănătate, nemulţumită de anunţul făcut de Ministerul Sănătăţii, privind reducerea a 3.100 de posturi din categoria personalului administrativ din spitale, se va întruni în regim de urgenţă pentru a decide declanşarea unei greve generale în sistemul sanitar.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, cel mai mare număr de posturi reduse pentru a se încadra în noul normativ va fi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei" din Galaţi unde, la un număr de 1.222 paturi sunt în prezent angajate 154 de persoane TESA. Normativul pentru Spitalul de Urgenţă din Galaţi este de 39 de persoane, ceea ce înseamnă o reducere de 115 persoane.

Cititi si:

Ministerul Sănătăţii a anunţat concedieri masive la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Galaţi!

"Federaţia TESA din Sănătate respinge în totalitate Comunicatul de Presă dat de către Ministerului Sănătăţii referitor la reducerile de personal TESA din sistemul sanitar şi îl consideră o formă de discriminare folosită de actuala conducere a ministerului. Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, într-un stil specific actualului Guvern, a făcut în acest
comunicat de presă afirmaţii ce nu au nicio legătură cu starea de fapt din spitalele româneşti", spun reprezentanţii Federaţiei TESA, afiliată la Cartel Alfa.

Potrivit preşedintelul federaţiei, Augustin Chifor, afirmaţii de genul „personal administrativ umflat" şi „structură bogată", sunt total neavenite în condiţiile în care salariaţii din sistemul bugetar vor fi afectaţi de reducerile salariale de 25%. În plus, afirmaţia ministrului Sănătăţii potrivit căreia dacă vor fi restructurare peste 3.100 de persoane din categoria TESA va ajuta spitalele să se încadreze în limita bugetară de 70% cheltuieli de personal, este falsă, mai spun reprezentanţii Federaţiei TESA. "Ţinem să-i reamintim domnului ministru că salariile personalului TESA sunt foarte mici, rareori depăsind 1.000 de lei pe lună, iar această reducere de personal ar însemna o reducere a cheltuielilor de personal ale spitalelor cu procente situate între 1% si 2%", se arată în comunicatul de presă al TESA.

Ministerul Sănătăţii a definitivat un nou normativ de personal pentru unităţile sanitare cu paturi, aflat în dezbatere publică, potrivit căruia va exista un post de medic la 5-15 paturi, şi care dă posibilitatea reducerii de personal din categoria TESA şi muncitori.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, normativul va avea ca efect reducerea unui număr de 2 - 115 de persoane din categoria TESA în unităţile sanitare unde există excedent de personal faţă de normativul din proiect. Astfel, peste 3.100 de persoane din aceste categorii vor fi restructurate.

„Nu mai putem susţine un normativ de personal administrativ umflat. Trebuie să eficientizăm activitatea unităţilor sanitare. Am făcut o analiză asupra situaţiei la zi din spitale şi am constatat că unităţi sanitare similare ca structură şi adresabilitate funcţionează cu număr diferit de angajaţi TESA. Problema este că cei cu o structură bogată în personal funcţionează la fel ca şi ceilalţi. Noul normativ va ajuta toate spitalele să se încadreze în limita bugetară de 70% cheltuieli de personal din bugetul unităţii sanitare cu paturi începând cu 1 ianuarie 2010", a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite