Vezi aici ce acuzaţii i se aduc miliardarului Chelu şi ce probe au procurorii DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Chelu era dispus să-i ofere chestorului 120.000 de euro pentru construcţia unei case
Cătălin Chelu era dispus să-i ofere chestorului 120.000 de euro pentru construcţia unei case

Cătălin Chelu i-a promis lui Valentin Fătuloiu, iniţial, un milion de euro pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile din Planul Naţional de Combatere a Evaziunii Fiscale, cuantumul fiind schimbat, cu ocazia întâlnirii din 12 noiembrie, la 50.000 euro şi foloase de 270.000 euro, potrivit DNA.

Cătălin Chelu este acuzat de dare de mită şi cumpărare de influenţă, în timp ce Gabriel Constantinescu, Antonel Cristi Bunu şi Ştefan Niţache Badea sunt cercetaţi pentru complicitate la infracţiunea de dare de mită, informează Direcţia Naţională Anticorupţie.

Vezi aici cum batjocorea miliardarul Chelu legile privind funcţionarea SIF-urilor

Cazul Chelu/Chestorul Fătuloiu este la a doua tentativă de mituire

Cătălin Chelu şi complicii lui au fost arestaţi pentru 29 de zile la solicitarea DNA

Anchetatorii au stabilit că, în perioada august - 12 noiembrie 2010, Cătălin Chelu a promis secretarului de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, Fătuloiu Dan Valentin, denunţător în cauză, suma de un milion de euro pentru ca acesta să îşi îndeplinească în mod necorespunzător îndatoririle de serviciu ce decurg din punerea în aplicare a Planului Naţional de Combatere a Evaziunii Fiscale.

Documentul respectiv este fundamentat pe cooperarea inter-instituţională dintre MAI, Ministerul Public, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi alte instituţii ale statului.

Totodată, suma a fost promisă pentru a împiedica cercetarea în sistem integrat a cauzelor penale ce îi vizează pe Cătălin Chelu, Gabriel Constantinescu şi Antonel Bunu, scopul final fiind soluţionarea favorabilă a respectivelor dosare penale.

Promisiunea s-a realizat prin intermediul lui Badea, Bunu şi Constantinescu, care au acţionat atât direct cât şi prin intermediul unei alte persoane, spun procurorii.

În acest context, în 12 noiembrie 2010, Chelu a modificat promisiunea iniţială şi a oferit chestorului şef de poliţie Fătuloiu suma de 50.000 euro (în numerar) şi foloase materiale în valoare de aproximativ 270.000 euro (reprezentând contravaloarea unui teren şi a unei case ce urma a fi construită de către omul de afaceri).

Cu ocazia întâlnirii din 12 noiembrie, Cătălin Chelu a mai oferit aceleiaşi persoane cu funcţie de conducere din MAI suma de 300.000 euro, în numerar şi suportarea cheltuielilor pentru construirea unei case în valoare de aproximativ 120.000 euro, în scopul ca denunţătorul, folosindu-se de influenţa ce derivă din funcţia de secretat de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, să intervină pe lângă directorii din conducerea unei societăţi comerciale şi să-i determine să întreprindă demersurile necesare pentru înregistrarea oficială a lui Chelu în evidenţele Registrului Comerţului în calitate de acţionar al respectivei societăţi comerciale.

În 19 noiembrie 2010, Chelu a remis denunţătorului Fătuloiu suma de 212.850 lei (echivalentul a aproximativ 50.000 euro), pentru soluţionarea favorabilă a dosarelor penale în care cel dintâi şi complicii săi sunt cercetaţi, ocazie cu care s-a organizat flagrantul. Pentru remiterea acestei prime tranşe de bani, Chelu a fost ajutat de Badea şi Constantinescu.

Cătălin Chelu, Gabriel Constantinescu, Antonel Cristi Bunu şi Ştefan Niţache Badea au fost reţinuţi pentru 24 de ore sâmbătă, iar duminică dimineaţă au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile de Tribunalul Bucureşti.

Valentin Fătuloiu ar fi primit, în vară, un mesaj din partea lui Cătălin Chelu privind o întâlnire, mesagerul transmiţându-i oficialului MAI că dacă nu va cădea la pace va fi distrus, moment din care secretarul de stat a acceptat tehnica de supraveghere.

La scurt timp după ce a primit mesajul de la Cătălin Chelu, Fătuloiu a anunţat procurorii DNA şi a colaborat direct cu anchetatorii în acest caz, inclusiv acceptând folosirea tehnicii de supraveghere şi monitorizare.

Situaţia de la Ministerul Administraţiei şi Internelor ar fi devenit tensionată încă din martie, când în baza unei strategii de combatere a evaziunii fiscale, Poliţia ar fi început lupta cu evazioniştii. În acest context a fost implementat un sistem american de analiză a informaţiilor, în computere fiind centralizate toate datele despre fraude economice, au relatat sursele citate.

Potrivit acestora, pentru a le pierde urma, cei care îi protejau pe evazionişti au spart dosarele în unele mai mici, cu un prejudiciu sub un milion de euro.

Cătălin Chelu a fost prezentat în presă ca fiind un apropiat al omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu şi ar fi fost folosit de acesta ca interpus în diferite achiziţii.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite