Galaţiul riscă să rămână fără căldură. Societatea de termoficare are conturile blocate şi este la un pas de faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea societăţii locale de termoficare susţine că furnizorii ameninţă cu procedura de insolvenţă.Electrocentrale a blocat contul escrow în care ajung încasările de la clienţi şi subvenţia de la Guvern destinată SC Apaterm.

Situaţie fără precedent la Apaterm! Pe 3 noiembrie, Electrocentrale a blocat contul escrow al Apaterm, din care, în mod normal,  72 % din încasări ajung automat la Electrocentrale şi 28 % rămân la Apaterm.

CITEŞTE ŞI:   Romgaz Mediaş a reziliat contractul încheiat cu Electrocentrale

«Ne judecăm în instanţă!»

„Ei au blocat contul obligându-ne să le dăm şi cei 28 %, fără să ţină cont că şi noi suntem o societate comercială, că avem cheltuieli de producţie,  cu furnizorii, reparaţii. Acum ne judecăm cu Electrocentrale. Deşi nu s-a pronunţat o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, au blocat contul. Nu aveau voie să facă asta”, spune directorul George Cubasa.

Cât priveşte salariile celor 1.090 de salariaţi, directorul Apaterm susţine că, potrivit legii, are voie să ridice din contul escrow suma necesară pentru plata acestora.

 „Bani pentru salarii am, dar asta nu mă ajută cu nimic. Eu nu am cu ce să plătesc furnizorii, reparaţiile. Furnizorii mă ameninţă că vor cere insolvenţa. Nici nu ştiu ce mă doare mai tare: că rămâne Galaţiul fără căldură sau că am pe capul meu DNA-ul, Curtea de Conturi, Prefectura, Direcţia de Finanţe Bucureşti?”, se întreabă Cubasa.

Directorul Apaterm mai susţine că va urma o perioadă de funcţionare în regim de avarie, iar când va veni gerul, sistemul nu va mai putea fi menţinut.

„În momentul în care instalaţia noastră va fi în pericol de îngheţ, va trebui să o opresc. Altfel riscăm să avem nenorociri în oraş. Vom ajunge la oprirea activităţii tocmai când vine viscolul. Eu nu am nicio putere”, afirmă Cubasa.

În replică, Iulian Aramă, preşedintele Consiliului de Administraţie Electrocentrale Galaţi, ne-a declarat: „Apaterm are conturile blocate pentru ca toate plăţile să se facă sub supravegherea unui executor  judecătoresc. Acesta decide unde se duc banii, iar prima dată merg căre plata angajaţilor. Nu cred că se va ajunge până la faliment”.

Plata în avans

Reamintim că, la începutul acestei săptămâni, Romgaz Mediaş a reziliat contractul pentru furnizarea gazelor naturale, contract pe care îl avea încheiat cu Electrocentrale Galaţi.

"Pot să vă spun că situaţia este una critică. Cei de la Romgaz Mediaş au reziliat contractul încheiat cu Electrocentrale şi livrează gaze naturale doar pe bază de comandă şi doar cu plata unor sume în avans. Mai exact, dacă plătim vom avea căldură. Am intrat şi în rezerva de păcură, care a ajuns deja la jumătate", a spus Iulian Aramă.

La ora actuală nu mai puţin de 500 de asociaţii au datorii la Apaterm şi datorează în plus şi penalităţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite