Expertul internaţional Sam Vaknin: "În fiecare an, 300-400 de români îşi vând rinichii pe piaţa neagră”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sam Varkin
Sam Varkin

Afirmaţia îi aparţine lui Sam Vaknin, unul dintre cei mai importanţi analişti ai fenomenului. România este singurul stat care nu a semnat, în 2008, "Declaraţia de la Istanbul" de condamnare a traficului ilegal cu organe umane

Problema traficului de organe umane pare a fi una fără rezolvare în România. Se ştie că există, dar nimeni nu doreşte s-o rezolve, iar acest comerţ oneros continuă nestingherit, pe internet. Sam Vaknin, colaborator al publicaţiilor Global Politician, "International Analyst Network" şi "Los Angeles Chronicle", a acordat, în exclusivitate pentru Adevărul de Seară, un interviu pe această temă spinoasă.

Viaţa vândută la talciocul de pe Internet. Un rinichi costă 3.000 de euro

- Există reţele de traficanţi cu organe umane, care operează în România?

- Dacă aş afirma că există o reţea imensă, aş exagera însă la nivel mondial, anual, sunt recoltate şi transplantate 10.000 de organe.

- Câţi români credeţi că îşi vând organele pe piaţa neagră?

- Sunt aproape 600 de donatori cunoscuţi în Moldova, dar pentru România nu se cunoaşte o cifră oficială. Totuşi, ar fi corect să presupunem că în fiecare an, în jur de 100 de români îşi vând rinichii brokerilor de organe din Israel, care lucrează cu spitalele din Africa de Sud. Alte 200-300 de persoane din ţara dumneavoastră îşi vând organele, în special rinichii, cercurilor criminale şi reţelelor cu conexiuni în Turcia, Brazilia, Italia şi USA. Organele din România au devenit scumpe aşa că recoltarea de organe s-a mutat în Asia şi în America de Sud.

- Cum ar putea fi schiţat portretul traficantului român ?

- Multe persoane sunt implicate în astfel de reţele: criminali mărunţi, politicieni, medici, oameni de afaceri, poliţişti, funcţionari din aeroporturi. În cazul României, portretul traficantului de organe este cel al „donatorului", persoană care îşi vinde rinichiul din cauza sărăciei, de obicei şomer sau rrom.
- Unde ajung organele din România?

Vorbind în general: organele traficate sunt vândute sau exportate pentru a fi transplantate unor pacienţi bogaţi din SUA, Europa, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită şi mai ales din Israel.

- Cunoaşteţi cazuri de români care şi-au vândut organele?

- Cel mai cunoscut este al lui Robert Mihaly, din 2005 (n.r. - deţinutul de la Gherla care şi-a vândut rinichiul unui sârb pentru suma de 20.000 de mărci).
- Care sunt organele care sunt cel mai des traficate în Europa de Est?

- Rinichii sunt cel mai frecvent traficaţi. Recoltarea unui rinichi presupune riscuri minime pentru donator. Rincihii au dimensiuni mici şi sunt uşor de ascuns de către contrabandişti. În jur de 10.000 de rinchi sunt recoltaţi ilegal în fiecare an.

- Este adevărat că s-ar recolta organe de la copii adoptaţi din România?

- Nu, nu este. Organele copiilor sunt adesea nepotrivite pentru transplant din motive histologice şi imunologice. Aşadar, poveştile despre Agenţia Israeliană care prelevează organe de la copiii din România nu au temei, dar sunt nevoit să recunosc că medicii din Israel au o prezenţă importantă pe piaţa turismului şi traficului de organe.

Oasele, rinichii, tendoanele și pielea unui bărbat de 51 de ani au fost prelevate la Timișoara

Moartea unei bătrâne de 65 de ani a curmat suferinţa a trei bolnavi în stare gravă

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite