Primăria Galaţi a reuşit o „performanţă” unică: a privatizat o necropolă romană din secolul III!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situl arheologic, rezervaţie arheologică din 1985, a fost retrocedat ca teren arabil. Direcţia Naţională de Anticorupţie Galaţi a demarat o anchetă pentru a cerceta modul în care a fost posibilă retrocedarea terenului pe care se află necropola romană.

CITEŞTE ŞI:   Salvaţi istoria Galaţiului! Cavoul doctorului Aristide Serfioti, bijuterie cioplită în piatră

Salvaţi istoria Galaţiului! Casa doctorului Aristide Serfioti se dărâmă.Lucrările de la Centrul de Afaceri i-au afectat structura de rezistenţă

Salvaţi istoria Galaţiului! Cavou roman sub ghena de gunoi

Cum ieşi din Galaţi spre Tecuci, pe partea stângă, imediat după cimitirul„Cătuşa, se află o Necropolă Romană ce datează din secolul III după Hristos.

Cercetările arheologice făcute de-a lungul timpului au scos la lumină un val de apărare, un castellum de pământ şi o necropolă, toate clasate ca monumente istorice.

Salvaţi Palatul Simion Gheorghiu, una dintre cele mai frumoase clădiri istorice din Galaţi


Până în 2003, situl arheologic se întindea pe o suprafaţă de 10 hectare. Atunci, proprietarul terenului, Primăria Galaţi, a început să excaveze pământ din sit pentru amenajarea terenului viitorului cartier „Dimitrie Cantemir".

Foto: Direcţia Judeţeană pentru Cultură

image


Întrucât lucrările se desfăşurau fără îndeplinirea condiţiilor legale privind protejarea patrimoniului arheologic şi a monumentelor istorice, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Galaţi a intervenit, solicitând sistarea lucrărilor şi deschiderea unui şantier arheologic, în vederea descărcării de sarcină arheologică a terenului.


„Primăria nu a dat curs solicitării Direcţiei pentru Cultură, fapt pentru care a fost amendată. Lucrările au fost oprite, dar aproape patru hectare de teren fusese excavat, multe din vestigii fiind distruse şi făcute una cu pământul", spune Marius Mitrof, consilier DJCPN Galaţi.


Spre sfârşitul lui 2007, Direcţia de Cultură a constatat cu stupoare că pe terenul respectiv se aflau tăbliţe pe care scria „Proprietate privată", deşi în evidenţele Direcţiei figura ca proprietar Primăria.

image

„Legea 422 din 2001 privind protejarea monumentelor istorice obligă proprietarii de monumente istorice să înştiinţeze Direcţia cu privire la înstrăinarea imobilelor monumente istorice. Dacă nu a respectat Legea, contractul de vânzare -cumpărare este nul", ne-a spus Marius Mitrof.

Salvaţi istoria Galaţiului. Clădirea „Pescăriilor Statului", sortită ruinei

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite