Salvaţi istoria Galaţiului! Cavou roman sub ghena de gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe strada Oţelarilor, între blocurile D14 şi D16, sub pubele pentru colectarea resturilor menajere, se află un monument istoric vechi de 1600 de ani. Deşi înainte de 1989 au fost realizate două proiecte pentru valorificarea acestuia din punct de vedere muzeistic, toate demersurile au fost sortite eşecului

CITEŞTE ŞI:  Salvaţi istoria Galaţiului. Clădirea „Pescăriilor Statului", sortită ruinei

Clădiri monument-istoric ce amintesc de parfumul târgului de altădată: Casa Balş a fost clădită de meşteri levantini

În cartierul gălăţean Dunărea, între două blocuri, sub containerele pentru gunoi ale SC Ecosal se află cavoul unui comandant roman, vestigiu istoric datând din secolul IV după Hristos.

Construcţia funerară a fost descoperită întâmplător în 1974 cu ocazia lucrărilor de excavaţie pentru un bloc de locuinţe. Fiind acoperit de un tumul de pamânt, a fost confundat cu o cazemată din primul război mondial.

Inginerul care supraveghea lucrările de excavare a văzut însă că nu e vorba de ciment din zilele noastre şi l-a chemat pe arheologul Mihalache Brudiu, cel care a efectuat cercetările.

image

De la Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Galaţi (DJCPNG), am aflat că interiorul cavoului era compartimentat, cu un hol de acces, o cameră funerară, folosită pentru depunerea  decedatului şi o încăpere pentru ritualuri. Construcţia avea pereţi de piatră groşi de 1,7 metri şi bolţi de cărămidă pictate.

În interior, pereţii şi bolţile erau tencuite cu mortar peste care s-a aplicat un strat subţire de var, folosit ca suport al picturii în culori de apă, urme ale acesteia observându-se la data cercetării.

Prin Decizia nr.5744 din 13.04.1975, Comisia de avizare din cadrul Consiliului Culturii a hotărât restaurarea, conservarea şi valorificarea muzeistică a acestui obiectiv. Pe acel loc urma să fie amenajat un Muzeu al arheologiei. Drept urmare, construirea blocului a fost sistată dar proiectul nu a mai fost realizat nici după 37 de ani.

Costică Enache, 65 de ani, locatar al blocului D16, îşi aminteşte şi acum ziua când muncitorii au găsit cavoul. "Au vrut să ridice aici un bloc, dar au găsit un cavou roman şi au abandonat lucrările. Aici ar fi trebui să fie un muzeu. Păcat că deasupra lui sunt pubele de gunoi. Multă lume habar nu are de acest monument de artă".

Pentru  protejarea cavoului, administraţia locală a tunat deasupra acestuia o placă de beton, dar unul dintre „gospodarii” urbei i-a găsit şi o altă utilitate, aceea de ghenă de gunoi.

image

„Galaţiul are privilegiul de a se găsi pe fostul teritoriu al Imperiului Roman, dar nu s-a profitat de această şansă extraordinară. În zona aceea trebuia amenajat un muzeu de sit. Au existat chiar două proiecte la IPJ, dar nu s-a făcut nimic. Starea actuală se datorează ignoranţei autorităţilor. Ăsta e factorul decisiv în soarta patrimoniului”, ne-a declarat nemulţumit  profesorul Brudiu. 

Actualul director al Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu, Cătălin Negoiţă, spune că va începe demersurile pentru scoaterea cavoului şi aducerea lui, în situ, în zona Muzeului de Istorie.

De aceeaşi părere este şi Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie Galaţi: "Acolo nu vom putea face niciodată un muzeu. Trebuie să facem ceva ca acest monument de artă să fie vizibil. Consiliul Judeţului şi Primăria trebuie să se pună de acord, pentru a putea duce la bun sfârşit acest proiect".

În schimb, profesorul Brudiu susţine că  monumentul nu poate fi mutat. „Acest monument este apărat de Legea 422. Trebuie pus în valoare în aşa fel încât să fie complet,  aşa cum s-a găsit. Nu poţi muta o casă din Centru în Ţiglina fără să o distrugi”.

Salvaţi Palatul Simion Gheorghiu, una dintre cele mai frumoase clădiri istorice din Galaţi

Salvaţi istoria Galaţiului: Fostul Consulat German este în ruină. Structura de rezistenţă a casei este şubrezită şi are nevoie de consolidare

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite