Gălăţenii au votat: Palatului Prefecturii este simbolul oraşului!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania lansată de ADS Galaţi a ajuns la final, iar cititorii au ales Palatul Prefecturii drept simbol al oraşului. Competiţia a dominată de-a lungul celor două sptămâni de vot de clădirea care adăsposteşte, de peste 105 ani, reprezentantul Guvernului în teritoriu. Pe locul doi s-a situat Biserica Precista.

De-a lungul campaniei, Palatul Prefecturii a dominat net în totul preferinţelor gălăţenilor. Doar în primele două zile la conducere s-a aflat Biserica Precista, care reuşise la un moment să aibă peste 40% din preferinţele celor care au votat pe galati.adevarul.ro. Pe locul doi se afla Universitatea Dunărea de Jos, cu circa 25% din opţiunile exprimate. În ziua a treia a campaniei ADS Galaţi, Palatul Prefecturii a preluat prima poziţie şi s-a distanţat şi mai mult cu fiecare zi cea trecut, ajungând la finalul campaniei lider detaşat.

image

Faptul că Palatul Prefecturii, clădire construită la 1906 după planurile marelui arhitect Ion Mincu a atras cele mai multe dintre voturile gălăţenilor este apreciat de majoritatea experţilor în arhitectură şi a oamenilor din administraţia de la Galaţi, mai ales că este una dintre puţinele clădiri istorice din oraş care au supravieţuit demolărilor masive din perioada comunistă. Mai mult, clădirea este recent renovată şi se prezintă într-o stare foarte bună.

"Nu mă suprinde faptul că a câştigat o clădire istorică. Gălăţenii nu au parte de prea multe astfel de monumente, deci le apreciază la adevărata lor valoare. Nu m-ar fi mirat, de asemenea, nici dacă ar fi câştigat Palatul Navigaţiei sau Biserica Precista", ne-a declarat Nicuşor Ciumacenco, viceprimarul Galaţiului.

Cu totul suprinzător, în sondajul desfăşurat în paralel pe Facebook, votul a fost mult mai strâns, Precista şi Universitatea Dunărea de Jos devansând "la mustaţă" Palatul Prefecturii. Însă, pe ansamblu, această din urmă clădire rămâne marele câştigăror.

Palatul Administrativ, edificiu impunător, inaugurat la 27 aprilie 1906, astăzi sediu al Prefecturii judeţului Galaţi, Palatul administrativ a fost construit în perioada anilor 1904 -1905 după planurile arhitectului Ion Mincu, fondatorul scolii naţionale a arhitecturii româneşti.

image

GALERIE FOTO cu Palatul Prefecturii

Acest edificiu este compus pe un plan simetric, cu un corp principal în lungul străzii Domnească, ce purta pe când a fost realizat numele de „Calea Domnească" , artera principală a oraşului portuar. Două aripi secundare, mai scunde si mult mai modest ornate, închid între ele o curte posterioară de factură strict utilitară. Palatul Administrativ din Galaţi are multă personalitate: contrariază dar retine atenţia, este impunător dar nu este desăvârşit, sub această imperfecţiune a aparentelor ascunzându-se nobleţea spiritului inovator.

Decorul faţadei, în care golurile înalte ale etajului terminate cu arce de vârf de lance ca si coronamentul crenelat aduc o sugestie venetiană, poate nu întâmplătoare într-un oraş care, pe atunci era principalul port al României, se completează cu detalii create de arhitectul Ion Mincu în spiritul unor forme ale arhitecturii tradiţionale: butoni, discuri, acolade, ocnite si chiar ciocârlani ce ornează coama acoperişului.

Materialele de construcţie folosite la realizarea Palatului Administrativ sunt: piatra de Câmpulung, piatra de Rusciuc, de Triest si de Vratza, zidărie din moloane brute la subsol, cărămidă de Buzău si de Galaţi, olane smălţuite, grinzi de brad si de tufan, scândură de brad, console de molid, grinzi de fier dublu T, buloane de fier, faianţă, pardoseală de mozaic, duşumea si parchet de brad, scări de piatră si din lemn de stejar, tencuieli cu mortar de ipsos la plafoane si la scara de onoare. Învelitoarea, jgheaburile, burlanele, decoraţiile coamei acoperişului au fost executate din tablă de zinc.Din acelaşi material s-au realizat si colturile acoperişurilor înalte.
Construcţia a fost dotată cu instalaţii de gaz, alimentare cu apă, canalizare si iluminare cu gaz (care au fost evident modernizate).

Pictura interioară a Palatului Administrativ a fost încredinţată pictorului Ioan Brânzescu.

Pe faţada principală a Palatului, la nivelul superior, se află două statui realizate din marmură albă - „Industria" si "Agricultura" ale sculptorului Frederic Storck, care sunt acoperite de tencuială. Mai jos, se găsesc două steme de bronz ale judeţului. Pe frontonul clădirii se găseşte un ceas de mari proporţii. Fiecare oră este marcată prin câteva fraze muzicale ale nemuritorului vals "Valurile Dunării" capodoperă de renume mondial a compozitorului gălătean losif Ivanovici (1845 -1902).

Pe podestul monumentalei scări de onoare se găsesc montate minunate oglinzi de cristal. Balustrada scării principale este frumos decorată. Plafonul sălii de Consiliu, lambriul si scaunele mari se păstrează si astăzi.

În cursa pentru emblema Galaţiului au fost propuse şase obiective, dar în urma insistenţelor celor care au votat pe galati.adevarul.ro am mai adăugat trei. Iată care au fost rezultatul voturilor:

• Palatul Prefecturii 43,54%

• Biserica Precista 15,41%

• Universitatea Dunărea de Jos 8,67%

• Păpădia 7,43%

• Palatul Navigaţiei 5,98%

• Pânzarul Moldovenesc 5,16%

• Turnul TV 4,88%

• Teatrul Dramatic Fani Tardini 4,47%

• Vasul Libertatea 4,47%

ALEGE SIMBOLUL GALAŢIULUI Votează aici imaginea care poate reprezenta cel mai bine oraşul Galaţi

image

GALERIE FOTO cu Biserica Precista, ocupanta locului 2

Simbolul ales de gălăţeni va intra în competiţia naţională "Simbolul României", care va avea loc între 11 şi 12 septembrie.

Te aşteptăm pe pagina de Facebook a redacţiei noastre pentru a comenta rezultatele topului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite