ALEGE SIMBOLUL GALAŢIULUI Votează aici imaginea care poate reprezenta cel mai bine oraşul Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cititorii de pe site-ul galati.adevarul.ro își pot spune părerea în legătură cu posibilele simboluri ale Galaţiului. Am ales ca repere Teatrul Dramatic, Palatul Prefecturii, Pânzarul Moldovenesc, Păpădia, Universitatea Dunărea de Jos şi Biserica Precista. Cititorii pot veni și cu alte propuneri, iar rezultatul final se va stabili prin vot pe internet.

UPDATE: De departe, în topul de site al ziarului, pe primul loc se află Palatul Prefecturii, care încă de la demararea campaniei ocupă poziţia de lider.  Sediul Instituţiei Prefectului judeţului Galaţi înregistra ieri 42,71% din voturi, fiind urmată de Biserica Precista cu 15,43% şi „Păpădia”, cu 9,04%. Pe locul patru se află Universitatea „Dunărea de Jos” (8,95%), iar poziţia a cincea este ocupată de Palatul Navigaţiei (5,29%).

Dacă pe site-ul Adevărul Universitatea „Dunărea de Jos” se află în „cădere”, pe adresa de Facebook a cotidianului, clădirea instituţiei de învăţământ superior de stat se menţine pe poziţia întâi încă din prima zi a campaniei, fiind urmată de Biserica Precista şi Teatrul Dramatic „Fani Tardini”.

Cititorii cotidianului Adevărul au venit cu noi propuneri de simboluri, printre care se numără Casa memorială „Al.I.Cuza”, Catedrala Arhiepiscopală, Muzeul de Ştiinţele Naturii, Parcul municipal „Mihai Eminescu”, Faleza Inferioară a Dunării, Vasul "Libertatea", precum şi Grădina Publică. 

UPDATE: Palatul Prefecturii conduce în topul preferinţelor. Click aici pentru detalii

UPDATE: Cititorii au venit cu noi propuneri de simboluri pentru oraşul Galaţi. Avem de-a face cu sugestii dintre cele mai diferite, de la unele foarte serioase, până la unele comice sau ironice. În categoria nominalizărilor din zona-ţintă a campaniei noastre, amintim Turnul de televiziune (cu 18 propuneri), Palatul Navigaţiei (17 propuneri) şi nava Libertatea (15 propuneri). Ca urmare, le-am introdus în sondajul ataşat articolului. Au mai fost nominalizate, pe acelaşi model: Statuia lui Cuza, Muzeul de Artă şi Palatul Copiilor.

Gălăţenii au dat şi dovadă de umor în postările făcute la articol sau pe paginile de Facebook ale publicaţiilor trustului Adevărul. S-a sugerat, bunăoară, ca groapa de pe Faleză, la care se lucrează de mai bine de un an, să fie declarată un simbol al oraşului. În aceeaşi notă se află propunerile ca: Scalpul lui Mittal, butoiul cu vin, pancarta de la "Ultimul Leu" pe care scrie non-stop "La mulţi ani", fostul primar Durbacă sau... Foamea. Interesantă este şi remarca Luciei Istrate, care ne atrage atenţia că nu am nominalizat clădiri noi din oraş şi nici Faleza Dunării. Lista e deschisă!

Până acum, în prima zi a campaniei, pe sondajul postat pe adevărul.ro conduce în preferinţele cititorilor Biserica Precista, care a obţinut 24,6% din voturile exprimate. Urmează Universitatea Dunărea de Jos (16,8%) şi Palatul Prefecturii (13,42%). Interesant este că pe în sondajul de pe pagina de Facebook a ediţiei Adevărul de Galaţi situaţia arată diferit. Astfel, Universitatea Dunărea de Jos este lider, cu 53,41% din voturi. Pe locul doi se află Biserica Precista (28,12%), iar pe locul 3 Teatrul Dramatic (7,3%).

CE VREM PRIN ACEASTĂ CAMPANIE

Pentru început, reporterii galati.adevarul.ro au ales şase obiective din oraş care ar putea figura oricând pe o carte poştală ca fiind reprezentative pentru Galaţi. Pentru fiecare dintre ele am postat o galerie foto, astfel încât toţi citorii să-şi dea perfect seama despre ce este vorba.

Deoarece este foarte greu de stabilit care dintre obiective sunt cu adevărat relevante, lista rămâne deschisă timp de două săptămâni. În acest timp, toţi gălăţenii (şi nu doar ei) pot propune şi vota un simbol al oraşului. Spor la vot!

Palatul Prefecturii

Palatul Administrativ, edificiu impunător, inaugurat la 27 aprilie 1906, astăzi sediu al Prefecturii judeţului Galaţi, Palatul administrativ a fost construit în perioada anilor 1904 -1905 după planurile arhitectului Ion Mincu, fondatorul scolii naţionale a arhitecturii româneşti. Îl propunem deoarece este una dintre puţinele clădiri din Galaţi cu arhitectură veche şi este cea mai impozantă clădire administrativă a urbei.

Acest edificiu este compus pe un plan simetric, cu un corp principal în lungul străzii Domnească, ce purta pe când a fost realizat numele de „Calea Domnească" , artera principală a oraşului portuar. Două aripi secundare, mai scunde si mult mai modest ornate, închid între ele o curte posterioară de factură strict utilitară. Palatul Administrativ din Galaţi are multă personalitate: contrariază dar retine atenţia, este impunător dar nu este desăvârşit, sub această imperfecţiune a aparentelor ascunzându-se nobleţea spiritului inovator.

Citeşte istoria clădirii Prefecturii AICI

image

GALERIE FOTO

Teatrul Dramatic "Fani Tardini"

Este unul dintre reperele arhitecturale ale oraşului. Lucrarile la actuala cladire a Teatrului Dramatic din Galaţi, cunoscută atunci sub numele de Sala "V.A. Urechia", au început în 1924 şi s-au terminat în 1941.

Citeşte istoria clădirii teatrului AICI

image

GALERIE FOTO

Universitatea "Dunărea de Jos"

Clădirea veche a universităţii de stat impresionează prin dimensiuni şi prin stilu arhitectural acre aminteşte de marile oraşe ale Europei. În toamna anului 1948, la Galați s-a înființat Facultatea de Îmbunătățiri Funciare - prima din țară cu acest profil. În anii 1951, 1955 și 1959 s-au creat noi facultăți constituite în Institutele Agronomic, Politehnic și Pedagogic.

Galațiul a pregătit cadre inginerești pentru șase domenii de interes național - unice până în 1990 în învățământul universitar românesc: Imbunătățiri Funciare, Măsurători Terestre, Construcții și Transporturi Navale, Industrii Alimentare, Piscicultură și Tehnică Piscicolă, Frigotehnie, planurile de învățământ, cursurile și materialele de referință fiind în întregime concepute de corpul profesoral de aici.

Citeşte istoria clădirii Universităţii de stat AICI

image

GALERIE FOTO

Biserica monument "Precista"

Biserica Precista, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, este cel mai vechi monument istoric din oraşul Galaţi. In secolul al XVII-lea, aceasta biserică îndeplinea o dublă funcţie: lăcaş de cult şi cetate de apărare împotriva cotropitorilor.

Biserica Precista se află în centrul oraşului Galaţi, pe malul Dunării. Iniţial a existat o biserică din lemn şi vălătuci ce a avut zid înconjurător şi clopotniţă. Biserica se numea "Adormirea Maicii Domnului" şi a fost construita de Teodor, la începutul secolului al XVII-lea.

Citeşte întreaga istorie a bisericii-cetate AICI

image

GALERIE FOTO

Păpădia

Deşi nu este un monumet de amri dimensiuni, cocheta lucrare "Păpădia" este un tradiţional loc de întâlnire amplasat chiar în inima urbei. Conform dr. Gelu Kahu, istoria „Păpădiei" vine din anii în care la Galaţi se construia fostul Inetof (actualul Elnav), întreprindere care a asigurat, ani de-a rândul, elicele pentru industria navală românească, adică atunci când mai aveam şi flotă, şi industrie. Maşina de prelucrat elicele a fost importată de la compania japoneză Nakashima, al cărei sediu era în oraşul Okayama.

Aici a văzut reputatul tehnician Mircea Roibu „păpădia" originală, iar când s-a întors acasă, nu s-a lăsat până când nu a realizat o fântână arteziană similară la Şantierul Naval Galaţi.

Probabil că foarte puţini dintre gălăţenii care, în zilele călduroase ale verii, caută o umbră de răcoare la păpădia din Ţiglina ştiu că cea mai cunoscută arteziană a Galaţiului are o soră geamănă tocmai în Japonia, în oraşul Okayama.

image

GALERIE FOTO

Pânzarul Moldovenesc

Reconstructia unei nave istorice,cum este Panzarul Moldovenesc, a fost o provocare lansată comunitaţii locale din Galaţi de membri ai Ligii Navale Române,de câtiva pasionaţi cinefili , foşti navigatori şi jurnalişti ,în anul când se comemorau 500 de ani de la moartea domnitorului Ştefan cel Mare.

Iniţiatorii aveau în vedere posibilităţile tehnice locale şi proiecţiile europene ale dezvoltărilor unor proiecte europene (Croaziere pe Dunăre sau Bursa Dunareană de Turism) şi care urmăreau valorificarea potenţialului turistic al Galaţilor.

Reconstituirea unei nave a flotei de Pânzare a lui Ştefan cel Mare,ce a imprimat o notă caracteristică navigaţiei de la Gurile Dunării in secolele XV şi XVI s-a făcut dupa un concept -sinteză ,obtinut in urma documentărilor laborioase,efectuate de proiectantii şi constructorii navei.

Citeşte totul despre Pânzarul Moldovenesc AICI

image

GALERIE FOTO

Alte propuneri

Fără să vrem să influenţăm în vreun fel votul dumneavoastră, completăm lista posibilelor simboluri ale Galaţiului cu obiective precum: Catedrala Ortodoxă, Biserica Greacă, Elicea de pe Faleză, Biblioteca VA Urechia, Turnul de Televiziune, Vasul Libertatea, Palatul Navigaţiei,  farmacia Ţinc, Clădirea actuală a Primăriei, nava Tudor Vladimirescu sau Templul Meseriaşilor.

GALERIE FOTO DIN GALAŢI

image

INTRĂ ŞI PE FACEBOOK pentru a te alătura campaniei noastre ALEGE SIMBOLUL GALAŢIULUI!

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite