Paul Mihalache-balerinul campion la judo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

I-a plăcut gimnastica şi a excelat la judo, dar şi-a câştigat notorietatea ca balerin la Teatrul Muzical din Galaţi.

Profil

Născut: 13 decembrie 1960-Galaţi

Studii: Liceul Industrial nr. 9, Şcoala de Artă din Galaţi

Stare civilă: căsătorit

De mic i-a plăcut să facă sport, astfel că în clasa I-a practica deja înotul de performanţă. În clasa a III-a a trecut la gimnastică, iar apoi la judo, sport pe care l-a practicat timp de cinci ani.

„M-am antrenat cu vicecampionul naţional la judo de atunci. Am ieşit campion naţional la vârsta de 12 de ani", îşi aminteşte Paul Mihalache.

PORTRET/Epigramista care a îngrijit 60.000 de copii

A schimbat brusc macazul, trecând de la judo la profesia de balerin în urma unei întâmplări amuzante. Împreună cu câţiva prieteni a aşteptat o fată la Şcoala Populară de Artă din Galaţi, ocazie cu care a asistat la o oră de balet clasic.

„Mi-a plăcut foarte mult şi am decis atunci să devin balerin. Îţi trebuie între şapte şi zece ani ca să devii balerin, dar eu m-am pregătit doar cinci ani", ne dezvăluie artistul.

Este unul dintre cei mai longevivi balerini în activitate, cu o vechime de 28 de ani pe scenă.

Gimnastica, doar pentru fete

Aceasta era atitudinea autorităţilor comuniste iar pentru acest motiv Paul Mihalache a fost nevoit să renunţe la gimnastică.

„La Galaţi s-au profilat doar pe fete şi nu am avut ce face", ne declară cu o urmă de regret balerinul.

Este unul dintre bărbaţii rar întâlniţi în această profesie, dar nu se plânge. Dimpotrivă. Acum, la sfârşit de carieră rememorează cu plâcere momentele amuzante care i-au „condimentat" activitatea.

„Aveam un maestru de balet care nu tolera băutura. Noi ţineam flori într-o sticlă de şampanie, iar la una dintre repetiţii, un coleg a cumpărat o sticlă plină. Brusc, a intrat maestrul, iar ca să nu ne prindă, am schimbat trandafirul dintr-o sticlă în alta. El nu s-a prins şi a mirosit prima sticlă", ne povesteşte râzând artistul.

Întrebări şi răspunsuri

Cum v-a venit ideea să deveniţi balerin?

Prin specificul zodiei sunt un tip în permanentă mişcare. De când eram foarte tânăr am activat în mai multe domenii sportive: gimnastică, înot, judo. Am devenit apoi balerin şi am practicat această meserie cu multă pasiune.

Care este cel mai dificil lucru în această profesie?

Efortul fizic, fără îndoială. Performanţa se face până la 30 de ani, iar apoi trebuie să îţi depăşeşti condiţia pentru a te menţine în formă. Am avut multe boli profesionale. În momentul de faţă mai sunt cinci balerini pe o rază de 300 de kilometri în jurul Galaţiului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite